Gyászolnak a Funky-arcok – Meghalt Prince

Prince

A fáradhatatlan munkatempójú, jó ízlésű zenei kísérletező egy percre sem állt le az alkotással. 2014-ben egyszerre két albuma jelent meg, melyeket 2015-ben követett a 38. Prince stúdióalbum, a The Hit Run. Ezekről mi is sok dalt forgatunk, de természetesen a klasszikus Prince kedvencek sem maradtak ki a Luxfunk Radio és a Luxfunk Party-sorozat repertoárjából. Hiszen a Funky-arcok tudják: Prince a műfajunk hercege, egyik ikonikus, meghatározó alakja. Döbbenten állunk halálhíre előtt.

Az amerikai elnök is gyászolja Prince-t, a Fehér Ház közleményt adott ki, amelyben Obama „kreatív ikonnak” nevezi az 57 évesen csütörtökön váratlanul elhunyt énekest.

„Prince virtuóz zenész volt, briliáns vezető és felvillanyozó előadóművész” – fogalmaz közleményében az elnök. Szerinte kevesen gyakoroltak akkora hatást a populáris zenére, és érintették meg olyan mélyen a hallgatóságot, mint a tragikus hirtelenséggel most eltávozott művész. Felidézte, hogy Prince egyszer azt mondta: „egy erős szellemiség áttöri a korlátokat”, és az elnök szerint „senkinek a szellemisége nem volt erősebb vagy alkotóbb, mint az övé”.

Az Obama házaspár tavaly júniusban vendégül látta a hétszeres Grammy-díjas énekest, aki egy fehér házi magánestélyen lépett fel Stevie Wonder társaságában.

Közben a művészvilág tagjai is kifejezték megdöbbenésüket és gyászukat, méltatták az elhunyt szupersztárt. Madonna szerint igazi látnok művész volt, aki megváltoztatta a világot, Goldie Hawn színésznő mikroblogjában úgy fogalmazott: Prince most az égi angyalok csapatához csatlakozott. Michael Kors briliánsnak, kreatívnak és igazi ikonnak, Vanessa Williams legendásnak, Billy Idol óriási tehetségnek nevezte az elhunytat. Chaka Khan szintén mikroblogban tudatta a világgal, hogy szerette Prince-t, Keith Urban country-énekes nem akarta elhinni a halálhírt, miként Brian Wilson sem, aki köszönetet mondott Prince-nek a művészetéért.

Mick Jagger „forradalmi művésznek, nagyszerű muzsikusnak, csodálatos szövegírónak” nevezte Prince-t, az amerikai zene nagyasszonya, Aretha Franklin pedig az MSNBC televíziónak adott interjúban úgy fogalmazott: „nagy csapás, hihetetlen, Prince-ből tényleg csak egy volt”. Még a NASA, az amerikai űrkutatási hivatal is megemlékezett a művészről.

A csütörtökön, 57 éves korában elhunyt Prince az 1970-es években robbant be többek közt olyan slágerekkel, mint a Wanna Be Your Lover. Későbbi nagy sikerei közé tartozott a Purple Rain, a Let’s Go Crazy, a When Doves Cry és a Diamonds and Pearls. 2004-ben beiktatták a Rock and Roll hírességeinek csarnokába. Az alacsony termetű, extravagáns, provokatív stílusáról ismert énekes, producer, szövegíró – eredeti nevén Rogers Nelson – kora egyik leginkább újító szellemű előadója volt szakértők szerint.
(forrás: MTI)

Prince-ről többféleképpen is megemlékezünk a Luxfunkon, a magunk módján. A Luxfunk DJ-k mixműsorában, a Luxfunk Blackmixben hamarosan egy egész órás Prince szettel, mely letölthető lesz a podcastjaink között és felkerül a Blackmix csatorna kínálatába is. Emellett a Luxfunk főcsatorna repertoárját mától kibővítjük eddig nem játszott, a hazai közönség számára kevésbé ismert de annál értékesebb Prince gyöngyszemekkel.

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá