Megjelent Marc Staggers új albuma – Key To My Heart

Marc Staggers - Key To My HeartKét hete megjelent Marc Staggers új albuma. Key To My Heart – ez a címe a lemeznek, amit az angliai Expansion Records gondoz. De ki is az a Marc Staggers?

Az amerikai énekes Washingtonban született, és szinte teljes eddigi életét ott töltötte. Kiváló RnB-zenész, akinek a hangja és előadásmódja – neves zenei szakírók véleménye alapján – kísértetiesen hasonlít a néhai Luther Vandross-éra illetve az általa közvetített életérzésre. Ezt – aki meghallgatta Marc Staggers albumát – nem fogja megkérdőjelezni.

Marc kora gyermekkorától templomi kórusokban énekelt, ott csiszolta énektudását. Több gospel válogatáslemezen is hallatta hangját, például a Songs of Inspiration vagy a néhai Clifton Dyson-nal készített What He’s Done For Me című albumon. Televíziós, rádiós szereplések és tehetségkutató műsorok is köthetők a nevéhez, de ami kiemelkedő: az Egyesült Államokban népszerű Mom and Pop Winans háttérénekese volt. Jótékonysági rendezvény résztvevőjeként is ismert a tengerentúli soul-rajongó közönség előtt.

Az ifjú tehetség, amikor csak tehette, olyan rádióállomásokat hallgatott, melyek a Motown és a Stax albumait forgatták, de Marc szívesen hallgatott smooth jazz-t is. Ahogyan visszaemlékszik: első lemezei, amiket megvásárolt, a Kool and the Gang és a Parliament Funkadelic albumai voltak.

Középiskolai tanulmányait egy külvárosi iskolában végezte, majd pénzügyi főiskolán szerzett könyvelői diplomát. Rendkívül tehetséges énekes volt fiatalon is, de igazán komolyan 20 éves kora táján kezdett foglalkozni a hangjával: képezte, csiszolta, és kialakította azt a stílust, mely később a szakértők elismerését hozta. A főiskola idején a világhírű szoprán énekesnő, Nelda Osmond tanította énekelni. Ez a hölgy látta meg elsőként a rendkívüli tehetséget, és ő biztatta, hogy teljes erőbedobással az énekléssel foglalkozzon.

A legnagyobb inspirációt Luther Vandross előadásmódja jelentette számára, de a példaképek között lehet említeni Will Downing, Bebe Winans, Peabo Bryson és Stevie Wonder nevét is. Marc első nagylemeze a Message of Hope volt. Az album 2003-ban született akkor, amikor meghalt az énekes édesapja. A tragédia okozta hatalmas űrt és zavarodottságot a zenélésben, az új projektben tudta feloldani, és munka közben megtalálta belső békéjét.

Marc Staggers második önálló albumát 2009-ben adta ki Then and Now címmel. Ebben megmutatta, hogy igenis van visszatérés az oldschool soul irányába, és azt kellemesen lehet elegyíteni a kortárs RnB stílussal. A vájtfülűek muzsikájára éhes soul-rajongók régen várt albuma volt ez. Azt a soul zenét tálalta, amire nagyon rég éhezett a közönség és a szakma. A hang és a stílus akárcsak Luther Vandross-é, de a dalszövegek is dejavu érzést keltenek, mivel a 70-es években oly divatos, romantikus tartalommal bírnak. A fő mondanivaló és üzenet az, hogy rendkívül fontos a tisztelet és a szeretet, nem csak a zenében, hanem az élet minden területén.

A két albumnak köszönhetően Marc Staggers rajongói már ott voltak Amerikán kívül is Japántól Nagy-Britanniáig. Idén nyáron egyetlen dallal jelentkezett az énekes. A stílusosan Soul Summer Love címmel ellátott felvétel rövid idő alatt a tengerentúli jazz listák 13. helyéig jutott. Ez a zene is megtalálható az új, Key To My Heart című nagylemezen, amihez olyan művészek adták a nevüket, mint a világhírű szaxofonos Kirk Whalum, a rendkívül sokoldalú Soprano Adoree Johnson vagy a dalszerző-producer John Stoddard. Az album életre hívásában most is hatalmas szerep jutott Marc testvérének, Reginald-nak. Ő irányította a zenei háttérmunkálatokat és segített a tökéletes hangzás kialakításában, akárcsak az előző lemez kiadásakor. Nem mellesleg Reginald olyan neves művészekkel dolgozott már együtt, mint Missy Elliott vagy Timbaland.

Amikor Marc Staggers-t arról kérdezik, mit jelent neki a zene, a következőt válaszolja: „A zene számomra öröm, békesség, harmónia és szeretet. A zene képes annyi érzelmet adni, mint semmi más az életben.” A Luxfunk repertoárjában természetesen szerepelnek Marc dalai, lemeze pedig megvásárolható.

Gulics Norbert

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá