„Minden itt van körülöttünk, amire szükségünk lehet.” – Interjú Bille Gergővel, a Black Jukebox koncert trombitásával

bille gergőA szombati Mardi Gras Luxfunk Party-n egyszer hallható, különleges koncerttel készül a Black Jukebox – New songs in old style formáció, amelyben Bille Gergő fújja a trombitát.

Már elkezdtünk visszaszámolni a New Orleans Clubban megrendezett, rendhagyó Mardi Gras Luxfunk Party-ig, ahol karneváli hangulatban és maszkban szórakozunk majd – a Luxfunk DJ-k Funky szettje mellett – egy eddig sosem hallott koncertre. Hogy ráhangolódjunk a Black Jukebox – New songs in old style-ra, az elmúlt hetek során már bemutattuk a formáció azon zenészeit, akikkel eddig nem találkozhattatok a Luxfunk Party-k során. Beszélgettünk Hidász Tamás dobossal, Bartók Vince basszusgitárossal, aki ezúttal nagybőgőzni fog, és legutóbb pedig Bille Gergő trombitással. Vele készült interjúnkat itt olvashatjátok.

Hogyan talál rá egy kisfiú annyi hangszer közül éppen a trombitára?

A szüleim tíz-tizenegy éves koromban írattak be zeneiskolába, ahol egyből trombitálni kezdtem. A tanárom javasolta, mert ahogyan ő mondta, olyan virgonc kisfiú voltam, hogy egy olyan hangszer illett hozzám, amivel levezethettem minden energiámat. Középiskolás koromban döntöttem el, hogy komolyabban szeretném venni, így kerültem klasszikus trombita szakra a Konzervatóriumba. Húsz évesen kezdtem el Jazzt tanulni, jelenleg a negyedik évemet „fújom” a Zeneakadémia Jazz tanszakán.

Kinek a zenéje, technikája ösztönöz leginkább a fejlődésre?

Ez az egyik legnehezebb kérdés, amit zenész kaphat. Tíz percig tudnám megállás nélkül sorolni a neveket. Néhány zenei példaképet kiemelve, többek között Dave Douglas trombitás, Ron Carter bőgős vagy a legenda Herbie Hancock. Régebben, amikor „kölykebb” voltam Chet Baker és Miles Davis, a maiak közül pedig Avishai Cohen trombitás inspirál kifejezetten.

Talán nem lövünk mellé, ha azt tippeljük, hogy a Jazz a kedvenc műfajod…

Nagyon szeretem a mainstream Jazzt, a modernebb Bebopot. A saját számaim műfaja is főként a Groove-osabb irányzatokhoz sorolható.

A Balogh Tamás Kvartettben együtt játszol Vincével és Tomival, akikkel a Black Jukebox – New songs in old style koncerten is összeálltok szombaton. Ezen kívül van egy saját zenekarod is, a Bille Gergő Quintet (BG5), amelyben saját szerzeményeiteket játsszátok. Úgy fest, a Jazz átszövi az egész életedet. Hol hallhatunk még játszani?

ó

A felsoroltakon kívül játszom egy Junk nevű, kilencfős standard Funky zenekarban, ahol saját számokat és feldolgozásokat adunk elő vegyesen.

Három éve vagyok a zenekarban, nagyon klassz emberekkel, akik nem zenész végzettségűek, de nagyon jól játszanak. Felléptünk már többek között az A38-on és a Kobuci Kertben is.

Ezen kívül tagja vagyok egy autentikus cigányzenekarnak, a Guca Partyzan Bandnek, amely Magyarország első balkán rezes bandája.

Egyébként szoktam játszani a Budapest Jazz Orchestrában és a PASO-ban is kisegítőként, ha szükség van rám.

Hogyan néz ki ezeknek fényében egy átlagos napod?

Ez a zenészlét számomra (is) egész napos munka, de nem érzem tehernek. Reggel 8-9 körül már bent vagyok a Zeneakadémián, gyakorolok, ez tölti ki az egész délelőttömet. A többi időmet az szabja meg, hogy hány koncert van az adott napra betervezve.

Sosem fordult meg a fejedben, hogy nyugodtabb életre vágysz? Hogy más szakmát keress magadnak?

Nálam mindig a zene volt a középpontban, bár néha azért én is elbizonytalanodtam. Felmerült bennem, hogy szakács leszek, de ez megmaradt álomnak; így most csak magamnak és a barátnőmnek főzök. Hogy a másik álmomnak, a zenélésnek élhessek.

Ha már felmerültek az álmok… Milyen beteljesítésre vágyó tervek állnak előtted?

Szeretnék nyitni külföld felé a Balogh Tamás Kvartettel, amellyel már több versenyt meg is nyertünk Európában, de mivel a család és a barátnőm is Magyarországon él, ez valamennyire engem is ideköt. De nem bánom. Amikor évekkel ezelőtt felvételiztem a Konzervatóriumba, felvettek a grazi tanszakra is, de végül itthon maradtam. Hiszek abban, hogy rengetegféle zenét és stílust lehet kipróbálni Magyarországon is, mert minden itt van körülöttünk, amire szükségünk lehet. Ezeket szem előtt tartva a legnagyobb kívánságom az, hogy a zenekarok, amelyekben részt veszek, mind jól működjenek, és meg is tudjunk belőle élni.

Ha szeretnéd élőben meghallgatni Bille Gergő trombitaszólóit és a Black Jukebox – New songs in old style koncertet, majd DJ Koontz és Troubleman szettjére hajnalig bulizni a Mardi Gras Luxfunk Party-n, tarts velünk február 6-án! A maszkodat se hagyd otthon! 😉

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá