Nagyon fekete augusztus! – Megjelent Dr. Dre és Method Man albuma is

rap isEz az augusztus a fekete zene jegyében telt: a hónap elején debütált Dr. Dre új albuma, múlt héten pedig Method Man dobta piacra legújabb lemezét.


16 év után…

Az 50 éves, Hip-Hop legendának számító André Romelle Young, azaz Dr. Dre 16 év után új albummal jelentkezett. A színészetbe is belekóstoló rapper, a G-Funk egyik megalkotója, az Aftermath Entertainment kiadó és a főként fejhallgatókat gyártó Beats Electronics vezérigazgatója filmzenét készített a Straight Outta Compton című amerikai produkcióhoz. Az album a Compton: A Soundtrack by Dr. Dre nevet viseli. A film címe nem véletlen azonos az N.W.A. 1988-as albumával, valamint címadó dalával, hiszen az N.W.A.-ről szóló életrajzi dráma kerül hamarosan a mozikba.

A Straight Outta Compton című album meghatározó volt a fekete zene rajongói számára; átírta a Hip-Hop műfaját, és a Gangsta Rap műfajában korszakalkotót alakított. Felkerült az 1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz listájára is.

Compton: A Soundtrack by Dr. Dre

Dr. Dre már ezt az albumot is producerként segítette, így különleges feladat és kihívás lehetett a számára újra elmerülni a múltban, úgy, hogy ne ragadjon nagyon benne, és tudjon újat is mutatni.
Képes volt ezen az albumon úgy vegyíteni az Old Schoolt az újjal, hogy az rendkívül egyedi hangzásvilágot kölcsönözzön a filmnek. Ez a kritikusok szerint is sikerült: ebben a műfajban az év egyik legjobb lemezeként emlegetik.  Dr. Dre egyébként az albumon olyan előadókkal dolgozott együtt, mint az Aftermath Entertainment arcai: Eminem, Kendrick Lamar, Justus és Jon Connor.

Rajtuk kívül feltűnik még Snoop Dogg, The Game és XZibit is, valamint Ice Cube, aki az alábbi videóban is látható Dr. Drével és a film színészeivel.

Ha felkeltette az érdeklődésedet, az albumot megszerezheted az iTunes-on keresztül, INNEN letölthető.

Method Man is rákapcsolt!

Clifford Smith, azaz Method Man, aki feltehetően a jointról – amerikai szleng szerint method – kapta a nevét közel kilenc év után most újra jelentkezett. A Wu-Tang Clan egykori tagja Dr. Dréhez hasonlóan belekóstolt a színészetbe, mely végül jelentős időre lekötötte a kreatív energiáit.  2013-ban azonban egy dal erejéig betársult a fiatal tehetség, A$AP Rocky mellé, akiről mi is írtunk. Ezt a dalt hozták össze:

Augusztus végén a rajongók végre izgatottan kaphatták fel a fejüket, hiszen ezúttal egy egész albumnyit kaphattak Method Manből. Akik merőben újra, A$AP Rocky-féle formabontásra számítottak, azok hamar ráébredtek arra, hogy a Meth Lab című lemez dalai leginkább a New York-i Old School jegyeit viselik magukon, még 2015-ben is.

Az albumon főleg régi, ismert és kevésbé ismert haverokkal dolgozott együtt, új tehetségek nem tűnnek fel a dalokban. A lemezen hallhatjuk Redmant, a Wu-Tangből Inspectah Decket, Raekwont és Masta Killát is. Method Man a rengeteg dal közül csak a 2 Minutes of Your Time-ban szerepel egyedül.

M.M. olyan albumot hozott össze, mely a ’90-es évek hangulatát hozza vissza; sőt, ő maga talán soha nem is lépett ki belőle. Ez a lemez „régi”, de nem unalmas. Nosztalgikus. Nem hoz újat, de nincs is szüksége rá. Ha meghallgatod, azt kapod, amit 20 évvel ezelőtt is kaptál volna; ha szeretted akkor, ma is fogod.

Hallgass bele az albumba, és ha visszavágysz a keményvonalas Rap világába, szerezd meg a dalokat az iTunes-ból INNEN. Kíváncsian várjuk a véleményedet, amelyet megírhatsz a lap alján, de a Facebook oldalunkon is. Jó zenehallgatást kívánunk!

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá