Május 21. – No.1 Stevie Wonder és a Sir Duke

Május 21. – No.1 Stevie Wonder és a Sir Duke

Ezt érdemes megosztani!

1977. május 21-én meghódította az amerikai slágerlistát Stevie Wonder „Sir Duke” című slágere.

Stevie WonderSir Duke” című dalának eredeti kiadása a „Songs in the Key of Life” című albumon jelent meg 1977-ben, a Motown Records gondozásában. A „Sir Duke” sokak véleménye szerint maga a mesteri tükörkép a Funk és a Soul harmóniáiról.

A dalban Stevie Wonder emlékeztet minket a soul és az R&B nagyjaira, akik a Billboard listák élén voltak az 1960-as és 1970-es években. A zenekarokat is ünneplő Sir Duke erős Funk szaxofon riffekre épül, amelyek a jazz stílusára emlékeztetnek.

A Sir Duke minden téren remekmű, talán annak köszönhetően, hogy Stevie Wonder egy nagyszerű hangú előadó, aki mindig úgy tudta átadni az érzelmeit a dalokban, hogy azok többet jelenthessenek számunkra, mint egy egyszerű dal. Az „Sir Duke” zenei örökségnek számít, amelynek jelentős hatása van a mai zenére is, és emlékeztet minket a Soul és az R&B zene nagyságára az elmúlt évtizedek során.

A Sir Duke 3 hétig vezette a chartot, de az Egyesült Királyságban is dobogós lett: a 2. helyig jutott. Ez volt a 6. No.1-ja az USA-ban.  Tapsvihar!

Miért foglalkozunk évfordulókkal?

A ’70-es, ’80-as években a Soul és Funk műfajokban kb. 30.000 album jelent meg. Ezekről természetesen nem volt minden sláger, de ha albumonként csak tíz dallal számolunk, akkor nagyságrendileg kb. 300.000 olyan Soul és Funk zenéből meríthetünk, amik nem jutottak át a vasfüggönyön. A nyugati és a tengeren túli slágerlistákat ezek az előadók gyakran meghatározták, miközben Magyarország zenei ízlését egész más műfajok alakították.

A Luxfunkot azért hoztuk létre, hogy pótoljuk a hiányt.

A magyar közönség főként a rádióból jutott zenéhez. Fontos tudni, hogy egy klasszikus értelemben vett top40-es rádió összesen 40 dalt forgat, és amikor hozzáad a repertoárhoz egy új slágert, akkor kivesz egy régit. Ilyen top40-es rádió nem volt Magyarországon, de a legnagyobb rádiók is max 300-500 dalt forgattak, ami nagyon kevés.

Ezeknél a rádióknál a cél mindig az, hogy az átlagos hallgatási időn belül (tehát az időintervallum, amíg az átlag hallgató hallgatja az adást, miután bekapcsolta) egészen biztosan találkozzon a hallgató a kedvenceivel. Ezért magas rotációban, naponta többször szólnak ugyanazok a slágerek.

Gondoljunk csak bele, a 300-500 dalt forgató rádiók repertoárjába hány dal fért bele a fent említett 300.000 Soul és Funk zenéből bármi? De nekik nem is ez volt a feladatuk.

A Luxfunk Radio célja nem az, hogy a hallgatók emlékeire alapozva biztosan mutassunk régi kedvencet az átlagos hallgatási időn belül, hanem épp ellenkezőleg: néhány ismerős kedvenc mellett igyekszünk minél többet becsempészni abból a 300.000-ből.

Ezért hoztuk létre a Luxfunk Soul Power című műsorsorozatot, foglalkozunk évfordulókkal is. Célunk, hogy a hiánypótlás ne csak zenehallgatásról szóljon, hanem amikor lehet, beszéljünk is a dalok, előadók, albumok és zenei történések hátteréről.

Természetesen az évfordulók a későbbi, fiatalabb előadókról is szolnak. Hiszen ők azok, akik tovább vitték a nagy klasszikusok érték- és műfajteremtő törekvéseit.

Szólj hozzá