November 23. – Michael Jackson – Black or White évforduló!

November 23. – Michael Jackson – Black or White évforduló!

Mai évforduló: Michael Jackson – Black Or White

1991 novemberében indult hódító útjára Michael Jackson Black or White című dala, mely átírta a poptörténetet. Most megosztunk veled néhány alig ismert érdekességet a dalról!

Sokan tudják, hogy a dance, rap, hard rock elemeket magán viselő Black or White a Dangerous album első kislemeze volt, ahogyan azt is, hogy a Guns N’Roses-ból világhírű Slash is közreműködött a dalban: azt mondják, neki tulajdonítható a dal fő riffje. Ez azonban így nem igaz.

A dalt MJ mellett Bill Bottrell írta, szerezte és producerelte. Az ő gitárjátéka hallható az albumon fellelhető Black or White-ban, mert Slash csak az albumverzió előtt publikált felvételen csapott a húrok közé, illetve élő előadások során játszotta a fő riffet.

A Black or White dallammenete sokak számára a Duran Duran dalát, a Hungry Like The Wolfot idézte, és őrületes sikereket ér el a ’90-es években. Amerikában a Billboard Hot 100-en a 35. helyen nyitott, de nagyon hamar meghódította az első helyet: a The Beatles Get Back című dala (1969) óta ez volt az első, amely mindössze három hét alatt képes volt 99 dalt maga mögé utasítva No.1-ná válni november 23-án.

Az évet ebben a pozícióban zárta és 1992-ben szintén ott kezdte, összesen tehát 7 hétig foglalta a slágerlista csúcsát. Ezzel a manőverrel MJ vált a zenetörténetben az első olyan előadóvá, aki képes volt No.1 slágert összehozni nem csak a ’70-es, ’80-as, de a ’90-es években is. Vajon megélünk még ilyen pillanatokat?

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá