November 26. – Boldog születésnapot Tina Turnernek!

November 26. – Boldog születésnapot Tina Turnernek!

1939. november 26-án született az aranytorkú Tina Turner. Isten éltesse még sokáig!

Tina Turner, a Rock’n’Roll Királynője pályafutása alatt bezsebelt 11 Grammy, 3 Grammy Hall of Fame-díjat és több koncertjegyet adott el egész életében, mint bármilyen más szóló előadó a történelemben. A neves Rolling Stone magazin Tina Turnert a 63. helyre rangsorolta a “Minden idők 100 legnagyobb művésze” listán. 

Tina Anna Mae Bullockként látta meg a napvilágot az USA délkeleti régiójában található Tennessee-ben, Nutbush városában, amelyről még egy dalt is írt. (Ennek ellenére miután 2013-ban megkapta a svájci állampolgárságot, lemondott az amerikairól.)

Karrierje 1958-ban indult be az Ike Turner’s Kings of Rhythm formációval, ahol a kezdetekben “Little Ann”-ként szólították. Csak egy-két évvel később, a ’60-as években kezdték Tina Turnerként emlegetni az Ike & Tina Turner Revue formációban. A duó olyan slágereket hozott össze mint “A Fool in Love“, “River DeepMountain High” (1966), “Proud Mary” (1971) vagy a “Nutbush City Limits” (1973), egy olyan dal, amelyet Tina saját maga írt. 

A sikerek ellenére a magánéletük küzdelmes volt. Bántalmazó férjét elhagyva Turner szólókarriert épített, amelyet élő fellépéseire alapozott. Az 1980-as években jött a nagy visszatérés, olyan dalokkal mint a “Let’s Stay Together” (1983) majd a Private Dancer (1984) albumának egyes slágereivel. Ilyen volt a túlzás nélkül legendássá vált “What’s Love Got to Do with It“, amely Tina legnagyobb slágere lett: csak ezért a dalért nyert 4 Grammy-díjat, köztük az “Év felvétele” katagóriáét is. A dal videóklipjét 1984 nyarán forgatták New Yorkban. Nem csak a dal, hanem Tina Turner frizurája is ikonikussá vált. Van erő a “néniben”! Legyen így még sokáig!

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá