Március 14. – Quincy Jones születésnapja

Március 14. – Quincy Jones születésnapja

1933. március 14-én született a legendás Quincy Jones, énekes, zenész, producer, aki zenei pályafutása alatt összesen 79 Grammy-díj jelölést gyűjtött már be. Michael Jackson három albumának (Off The Wall, Bad, Thriller) producereként nagyban hozzájárult ahhoz, hogy azok több mint 65 millió példányban keljenek el. LE-GEN-DA!

Quincy Delight Jones Jr., azaz sokaknak egyszerűen csak “Q” több mint 60 éves karrierre tekinthet vissza. A 79 Grammy-jelölés, 28 elnyert díj (többek között a Grammy Legenda Díja 1991-ből) magáért beszél. Amiben benne volt a keze, sikerrel szerepelt, gondoljunk csak a fent említett Jackson albumokra vagy a “We Are the World” jótékonysági dalra Etiópiáért, 1985-ből, amelynek producere és karmestere volt. 

2013-ban helyet kapott a Rock & Roll Hall of Fame-ben és a Time Magazine a 20. század legbefolyásosabb, legfontosabb jazz zenészei közé választotta.

Quincy Jones továbbra is aktív a zenei szcénában. 2010-ben megkapta a NEA Jazz Masters díjat a jazz művészetekben elért kiválóságáért, és ebben az évben kiadta a Soul Bossa Nostra című albumot is, amelyen számos előadóval dolgozott együtt. 2013-ban producerként részt vett Michael Jackson Xscape című posztumusz albumának elkészítésében. A következő évben megjelent a Q: Soul Bossa Nostra című albumán újabb előadókkal, mint például Amy Winehouse, Usher és Jennifer Hudson.

2018-ban Jones 85. születésnapját ünnepelte, és ismét részt vett egy nagyszabású amerikai turnén. Továbbra is élvezi a kreatív kihívásokat, és számos interjúban beszélt arról, hogy folyamatosan dolgozik a következő zenei projektjén. Emellett továbbra is aktív a társadalmi ügyekben, például a Global Down Syndrome Foundation és a Quincy Jones Foundation támogatójaként.

Quincy Jones örök helyet bérel a Funky-arc szívekben. Neked melyik Quincy Jones dal a legkedvesebb? Nálunk sziinte minden dal dobogós, nagy kedvenc a ’78-as USA No.1Stuff Like That“, de a Stomp! minden Luxfunk Radio Funky Party állandó vendége:

Miért foglalkozunk évfordulókkal?

A ’70-es, ’80-as években a Soul és Funk műfajokban kb. 30.000 album jelent meg. Ezekről természetesen nem volt minden sláger, de ha albumonként csak tíz dallal számolunk, akkor nagyságrendileg kb. 300.000 olyan Soul és Funk zenéből meríthetünk, amik nem jutottak át a vasfüggönyön. A nyugati és a tengeren túli slágerlistákat ezek az előadók gyakran meghatározták, miközben Magyarország zenei ízlését egész más műfajok alakították.

A Luxfunkot azért hoztuk létre, hogy pótoljuk a hiányt.

A magyar közönség főként a rádióból jutott zenéhez. Fontos tudni, hogy egy klasszikus értelemben vett top40-es rádió összesen 40 dalt forgat, és amikor hozzáad a repertoárhoz egy új slágert, akkor kivesz egy régit. Ilyen top40-es rádió nem volt Magyarországon, de a legnagyobb rádiók is max 300-500 dalt forgattak, ami nagyon kevés.

Ezeknél a rádióknál a cél mindig az, hogy az átlagos hallgatási időn belül (tehát az időintervallum, amíg az átlag hallgató hallgatja az adást, miután bekapcsolta) egészen biztosan találkozzon a hallgató a kedvenceivel. Ezért magas rotációban, naponta többször szólnak ugyanazok a slágerek.

Gondoljunk csak bele, a 300-500 dalt forgató rádiók repertoárjába hány dal fért bele a fent említett 300.000 Soul és Funk zenéből bármi? De nekik nem is ez volt a feladatuk.

A Luxfunk Radio célja nem az, hogy a hallgatók emlékeire alapozva biztosan mutassunk régi kedvencet az átlagos hallgatási időn belül, hanem épp ellenkezőleg: néhány ismerős kedvenc mellett igyekszünk minél többet becsempészni abból a 300.000-ből.

Ezért hoztuk létre a Luxfunk Soul Power című műsorsorozatot, foglalkozunk évfordulókkal is. Célunk, hogy a hiánypótlás ne csak zenehallgatásról szóljon, hanem amikor lehet, beszéljünk is a dalok, előadók, albumok és zenei történések hátteréről.

Természetesen az évfordulók a későbbi, fiatalabb előadókról is szolnak. Hiszen ők azok, akik tovább vitték a nagy klasszikusok érték- és műfajteremtő törekvéseit.

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá