Március 21. – Solomon Burke születésnapja

Március 21. – Solomon Burke születésnapja

Az amerikai prédikátor és énekes Solomon Burke (1940. március 21. -2010. október 10.) születésnapját ünnepeljük, aki meghatározó alakja volt az R&B-nek és a ’60-as évek souljának.

Solomon Burke az amerikai soul, R&B és blues énekes volt. 1940-ben született Philadelphia-ban, és már fiatalon énekelt gospel zenét családja templomában. Az évtized végéig további sikeres dalokat jelentetett meg, mint például a „Proud Mary” és az „If You Need Me„. Burke további munkásságában a gospel, a blues, a reggae és a Country zenék is helyet kaptak, és karrierje során sok dalt írt és rögzített.

Dalaival mint a „Cry to Me„, „If You Need Me„, „Got to Get You Off My Mind„, „Down in the Valley” vagy az „Everybody Needs Somebody to Love” megalapozta helyét a kritikusok szerint a legnagyobbak között.  Sokan csak „King Solomon„-ként kezdték emlegetni, de nem volt szokatlan a „King of Rock’n’ Soul” sem, sőt a mi személyes kedvencünk a „Soul Muhammad Alija„. Ugye?!

Burke halála előtt nem sokkal, 2002-ben felkerült a Rock and Roll Hall of Fame-be, és a zenei pályafutása során számos díjat és elismerést kapott. Solomon Burke a soul és a R&B történelmének olyan fontos alakja volt, akinek hatása és dalai azóta is tovább élnek és inspirálják a következő generációkat.

Ugyan nem ért el olyan slágerlista sikereket, mint James Brown, Wilson Pickett vagy Otis Redding, de munkássága megkérdőjelezhetetlen a soul műfaj rajongói szerint.

Miért foglalkozunk évfordulókkal?

A ’70-es, ’80-as években a Soul és Funk műfajokban kb. 30.000 album jelent meg. Ezekről természetesen nem volt minden sláger, de ha albumonként csak tíz dallal számolunk, akkor nagyságrendileg kb. 300.000 olyan Soul és Funk zenéből meríthetünk, amik nem jutottak át a vasfüggönyön. A nyugati és a tengeren túli slágerlistákat ezek az előadók gyakran meghatározták, miközben Magyarország zenei ízlését egész más műfajok alakították.

A Luxfunkot azért hoztuk létre, hogy pótoljuk a hiányt.

A magyar közönség főként a rádióból jutott zenéhez. Fontos tudni, hogy egy klasszikus értelemben vett top40-es rádió összesen 40 dalt forgat, és amikor hozzáad a repertoárhoz egy új slágert, akkor kivesz egy régit. Ilyen top40-es rádió nem volt Magyarországon, de a legnagyobb rádiók is max 300-500 dalt forgattak, ami nagyon kevés.

Ezeknél a rádióknál a cél mindig az, hogy az átlagos hallgatási időn belül (tehát az időintervallum, amíg az átlag hallgató hallgatja az adást, miután bekapcsolta) egészen biztosan találkozzon a hallgató a kedvenceivel. Ezért magas rotációban, naponta többször szólnak ugyanazok a slágerek.

Gondoljunk csak bele, a 300-500 dalt forgató rádiók repertoárjába hány dal fért bele a fent említett 300.000 Soul és Funk zenéből bármi? De nekik nem is ez volt a feladatuk.

A Luxfunk Radio célja nem az, hogy a hallgatók emlékeire alapozva biztosan mutassunk régi kedvencet az átlagos hallgatási időn belül, hanem épp ellenkezőleg: néhány ismerős kedvenc mellett igyekszünk minél többet becsempészni abból a 300.000-ből.

Ezért hoztuk létre a Luxfunk Soul Power című műsorsorozatot, foglalkozunk évfordulókkal is. Célunk, hogy a hiánypótlás ne csak zenehallgatásról szóljon, hanem amikor lehet, beszéljünk is a dalok, előadók, albumok és zenei történések hátteréről.

Természetesen az évfordulók a későbbi, fiatalabb előadókról is szolnak. Hiszen ők azok, akik tovább vitték a nagy klasszikusok érték- és műfajteremtő törekvéseit.

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá