Május 13. – Stevie Wonder születésnapja

Május 13. – Stevie Wonder születésnapja

Ma van Stevie Wonder születésnapja! Isten éltesse még nagyon sokáig a csodagyerekből legendává vált Stevie Wondert, aki 1950. május 13-án született. E különleges évforduló alkalmából összeszedtük, mi mindent köszönhetünk neki.

Az amerikai zenész, énekes, dalszerző, producer és zenei polihisztor Stevie Wonder igazi legenda. Már gyermekkorában – annak ellenére, hogy nem sokkal a születése után megvakult feltheteően zöldhályog miatt – elképesztő tehetségével kápráztatta el a környezetét, majd nem sokkal később az egész világot. Nem véletlen, hogy a 20. század egyik legkreatívabb zenészeként hivatkoznak rá. 

A Motown leányvállalatánál, a Tamla kiadónál már 11 évesen a művészek között jegyezték. A ’60-as évek óta van jelen a zenei színtéren, és azóta úttörő szerepet töltött be a Soul, Funk, Pop és R&B műfajokban. Az egyik legbefolyásosabb zenészként tartják számon a zenetörténelemebn. A kiadó egyik leghíresebb karaktereként több mint 40 amerikai és brit kislemezét juttatta slágerlistára a Top 40-en, miközben albumait megismerte az egész világ.

Stevie Wonder jelentős szerepet játszott a „We Are the World” című jótékonysági dalban szerzőként és előadóként egyaránt. A dal célja a szükséget szenvedő afrikai emberek megsegítése volt és az USA For Africa elnevezésű jótékonysági kezdeményezés részeként jött létre, amelyet Lionel Richie és Michael Jackson hozott létre. Fontos szerepet játszott a dalszöveg megírásában és a dal zenei aranymetszésének kidolgozásában, amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy a „We Are The World” az eredeti megjelenésekor hatalmas siker lett.

A „We Are the World” egy nagyon fontos szerepet játszott a zenei és jótékonysági kezdeményezések történetében, az emberek összefogásának fontosságáról szól az üzenet, ami napjainkban is aktuális. Stevie Wonder, aki ösztönösen tudta, hogyan kell együttműködni egy közös ügyben más zenei nagyszabású előadókkal, fontos szerepet játszott ebben a különleges projektben.

Stevie Wondernek összesen 25 Grammy-díja van. Ezzel ő az egyik legtöbb Grammy-díjat nyert afroamerikai zenész, és az ötödik legtöbb Grammy-díjat nyert előadó a Grammy történetében. Első Grammy-díját 1973-ban nyerte el „Superstition” című daláért, aztán jött szépen sorban a többi az évtizedek során egyaránt a dalírásáért, énekéért és hangszeres játékáért is. A Grammy-díjak mellett rengeteg más zenei elismerést és kitüntetést is kapott helyi és nemzetközi színtereken, elismerve az általa elért zenei és társadalmi hatás mértékét.

Napjainkban Stevie Wonder továbbra is aktívan turnézik és koncerteket ad világszerte. Emellett a zenei és társadalmi ügyek iránti elkötelezettsége is ismert. Számos jótékonysági kezdeményezésben vesz részt, és széles körű karitatív munkát folytat.

Stevie Wonder utoljára 2019-ben adott ki albumot, „Where Is Our Love Song” címmel, amely egyszerre modern és a klasszikus soul-érzetet adja vissza. Az albumon olyan neves előadókkal dolgozott egütt, mint Busta Rhymes és Gary Clark Jr.t.

Stevie Wonder dalai a Luxfunk Radio Funky Party-kon is nagyon népszerűek, gyakran szólnak eredeti és remix változatban egyaránt. Itt pl. egy eredeti a Luxfunk Polcról:

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá