Szeptember 4. – Beyoncé születésnapja

Szeptember 4. – Beyoncé születésnapja

1981. szeptember 4-én született Beyoncé Giselle Knowles, amerikai énekes, dalszerző, táncos és színésznő, a Destiny’s Child énekese.

A Texasban született, művészeti iskolában nevelkedett Beyoncé a ’90-es években lett ismert a Destiny’s Child énekeseként. A lánycsapat több mint hatvan millió lemezt adott el világszerte. 

A Destiny’s Child 2003-as átmeneti feloszlását követően jelent meg Beyoncé első szólóalbuma, a Dangerously in Love. Az album 2004-ben öt Grammy-díjat kapott.

2006-ban, a Destiny’s Child második felbomlása után jelent meg Beyoncé második albuma, a B’Day. Erről hét single látott napvilágot, köztük a Jay-Z-vel közös Déjà Vu, az Irreplaceable és a Shakirával közös dal, a Beautiful Liar.

2008-as, harmadik stúdióalbuma, az I Am… Sasha Fierce megjelenésével együtt több single-lel is meglepte a nagyérdeműt: az If I Were a Boy, és a Single Ladies (Put a Ring on It) nagy slágerek lettek. A Single Ladies volt az ötödik Billboard Hot 100 listavezető Beyoncé dal.

A 2011 júniusában megjelent 4 című, 4. stúdióalbuma az első háromhoz hasonlóan meghódította a Billboard 200 slágerlistájának első helyét.

Beyoncé több mozifilm sikert is elkönyvelhetett: 2006-ban a Rózsaszín párduc című vígjátékban és a Dreamgirls musical filmes adaptációjában is főszerepet kapott. Filmes alakításaiért kétszer jelölték Golden Globe-díjra. 2009-ben a Cadillac Records című musicalben Etta James-t játszotta, ezért is Golden Globe-jelölést kapott, de nagy sikereket ért el az Obsessed című thrillerrel.

Beyoncé modellként a L’Oréal, a Pepsi, és a Tommy Hilfiger reklámarca volt, közben 2004-ben megalapította saját divatmárkáját, a House of Deréont.

2003-ban találtak egymásra Jay-Z amerikai rapperrel. 2008. április 4-én összeházasodtak, 2012 januárjában pedig megszületett első közös gyermekük, Ivy Blue Carter.

Beyoncé első helyen szerepelt a Forbes Magazin által 2010-ben publikált “Legbefolyásosabb zenészek” listáján. Zenei pályafutása során eddig összesen 16 Grammy-díjat kapott. A Billboard magazin őt tartja 2000-es évek legsikeresebb női előadójának, a RIAA adatbázisa szerint pedig Beyoncé a kétezres évek legtöbb lemezét és kislemezét eladó zenésze Amerikában: stúdióalbumaiból 11,2 millió, kislemezeiből 30,4 millió példány kelt el csak az Egyesült Államokban. Világszerte 75 millió albuma és maxija került a rajongók polcaira.

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá