Május 23. – Szülinapos Maxwell, aki tudja, mi a Neo Soul

Május 23. – Szülinapos Maxwell, aki tudja, mi a Neo Soul

Nagyon boldog szülinapot küldünk a virtuális térből Maxwellnek, a neo soul úttörőjének, aki 1972. május 23-án született.

Az amerikai énekes, dalszerző, zenei producer Gerald Maxwell Rivera, Maxwell néven vált híressé, de sokan Musze-ként ismerik. A haiti és Puerto Rico-i felmenőkkel rendelkező zenészt egy napon említik a kritikusok D’Angelóval és Erykah Baduval, akik Maxwellhez hasonlóan nagyon sokat tettek zenéjükkel a neo soul irányzat népszerűsítéséért.

Maxwell a ’90-es évek elején jelent meg a zenei palettán és 2001-esNow” című albuma No.1 lett Amerikában. Ebből hoztunk most egy nagyon kellemes dalt minden soul szívű Funky-arcnak, amely 58. lett a Billboard Hot 100-en.

Maxwell megszilárdult helyét az R&B és a soul zenei világában az „Embrya” (1998) és „Now” (2001) albumaival is megerősítette. Mindkét album tele volt romantikus szövegekkel és egyedi hangzásvilággal, melyek tovább erősítették Maxwell pozícióját mint a 90-es évek R&B és soul generációjának egyik ikonja.

Az énekes a 2000-es években is aktív maradt, és 2009-ben adta ki „BLACKsummers’night” albumát, amely öt évtizednyi örökségből merít és az örök szerelmekről és szerelemvesztésekről szól. Az album a legjobb R&B album díját nyerte el a 2010-es Grammy-díj ceremónián.

Összességében, Maxwell megújította az R&B és a soul zenei világát, egyedülálló hangzásvilágával, stílusával és hangjával. Munkássága, beleértve a szövegeket, az instrumentális elemeket és az előadói tudást, inspirálta és befolyásolta az őt követő zenészeket.

Miért foglalkozunk évfordulókkal?

A ’70-es, ’80-as években a Soul és Funk műfajokban kb. 30.000 album jelent meg. Ezekről természetesen nem volt minden sláger, de ha albumonként csak tíz dallal számolunk, akkor nagyságrendileg kb. 300.000 olyan Soul és Funk zenéből meríthetünk, amik nem jutottak át a vasfüggönyön. A nyugati és a tengeren túli slágerlistákat ezek az előadók gyakran meghatározták, miközben Magyarország zenei ízlését egész más műfajok alakították.

A Luxfunkot azért hoztuk létre, hogy pótoljuk a hiányt.

A magyar közönség főként a rádióból jutott zenéhez. Fontos tudni, hogy egy klasszikus értelemben vett top40-es rádió összesen 40 dalt forgat, és amikor hozzáad a repertoárhoz egy új slágert, akkor kivesz egy régit. Ilyen top40-es rádió nem volt Magyarországon, de a legnagyobb rádiók is max 300-500 dalt forgattak, ami nagyon kevés.

Ezeknél a rádióknál a cél mindig az, hogy az átlagos hallgatási időn belül (tehát az időintervallum, amíg az átlag hallgató hallgatja az adást, miután bekapcsolta) egészen biztosan találkozzon a hallgató a kedvenceivel. Ezért magas rotációban, naponta többször szólnak ugyanazok a slágerek.

Gondoljunk csak bele, a 300-500 dalt forgató rádiók repertoárjába hány dal fért bele a fent említett 300.000 Soul és Funk zenéből bármi? De nekik nem is ez volt a feladatuk.

A Luxfunk Radio célja nem az, hogy a hallgatók emlékeire alapozva biztosan mutassunk régi kedvencet az átlagos hallgatási időn belül, hanem épp ellenkezőleg: néhány ismerős kedvenc mellett igyekszünk minél többet becsempészni abból a 300.000-ből.

Ezért hoztuk létre a Luxfunk Soul Power című műsorsorozatot, foglalkozunk évfordulókkal is. Célunk, hogy a hiánypótlás ne csak zenehallgatásról szóljon, hanem amikor lehet, beszéljünk is a dalok, előadók, albumok és zenei történések hátteréről.

Természetesen az évfordulók a későbbi, fiatalabb előadókról is szolnak. Hiszen ők azok, akik tovább vitték a nagy klasszikusok érték- és műfajteremtő törekvéseit.

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá