Június 27 – A The Jackson Five – „The Love You Save” a slágerlista élén

Június 27 – A The Jackson Five – „The Love You Save” a slágerlista élén

1970. június 27-én meghódította a US Singles cahrtot a The Jackson Five „The Love You Save” című kislemeze.

A „Love You Save” című dal 1970. április 6-án jelent meg a Motown kiadónál „ABC” című albumukon. A dal a „ABC” kislemez B-oldalán helyezkedett el, és hamar nagy sláger lett, az amerikai R&B slágerlista első helyére került hat egymást követő hétig.

A dal magában foglalja a The Jackson Five-tól megszokott energikus hangzást, harmonizáló érzését és a táncolhatóságot, amely rendkívül népszerűvé tette a zenekart a Soul és az R&B műfajok rajongói körében. A „Love You Save” újabb sláger volt a sok közül, amelyek a The Jackson Five jó hírnevét megalapozták a zenetörténelemben.

A US Singles chartot 1970. június 27-étől két hétig vezette ez a Jackson Five siker, mely abban az évben a harmadik listavezető single volt a csapattól. Míg a single az Egyesült Királyságban „csak” a 7. helyig jutott fel, addig az amerikai Soul Singles chartot hat hétig, a Billboard Hot 100 slágerlistát pedig két hétig uralta. 1970-ben hozzánk a „The Love You Save”  nem jutott el, mi akkor a Nem vagyok én apácát énekeltük.

Miért foglalkozunk évfordulókkal?

A ’70-es, ’80-as években a Soul és Funk műfajokban kb. 30.000 album jelent meg. Ezekről természetesen nem volt minden sláger, de ha albumonként csak tíz dallal számolunk, akkor nagyságrendileg kb. 300.000 olyan Soul és Funk zenéből meríthetünk, amik nem jutottak át a vasfüggönyön. A nyugati és a tengeren túli slágerlistákat ezek az előadók gyakran meghatározták, miközben Magyarország zenei ízlését egész más műfajok alakították.

A Luxfunkot azért hoztuk létre, hogy pótoljuk a hiányt.

A magyar közönség főként a rádióból jutott zenéhez. Fontos tudni, hogy egy klasszikus értelemben vett top40-es rádió összesen 40 dalt forgat, és amikor hozzáad a repertoárhoz egy új slágert, akkor kivesz egy régit. Ilyen top40-es rádió nem volt Magyarországon, de a legnagyobb rádiók is max 300-500 dalt forgattak, ami nagyon kevés.

Ezeknél a rádióknál a cél mindig az, hogy az átlagos hallgatási időn belül (tehát az időintervallum, amíg az átlag hallgató hallgatja az adást, miután bekapcsolta) egészen biztosan találkozzon a hallgató a kedvenceivel. Ezért magas rotációban, naponta többször szólnak ugyanazok a slágerek.

Gondoljunk csak bele, a 300-500 dalt forgató rádiók repertoárjába hány dal fért bele a fent említett 300.000 Soul és Funk zenéből bármi? De nekik nem is ez volt a feladatuk.

A Luxfunk Radio célja nem az, hogy a hallgatók emlékeire alapozva biztosan mutassunk régi kedvencet az átlagos hallgatási időn belül, hanem épp ellenkezőleg: néhány ismerős kedvenc mellett igyekszünk minél többet becsempészni abból a 300.000-ből.

Ezért hoztuk létre a Luxfunk Soul Power című műsorsorozatot, foglalkozunk évfordulókkal is. Célunk, hogy a hiánypótlás ne csak zenehallgatásról szóljon, hanem amikor lehet, beszéljünk is a dalok, előadók, albumok és zenei történések hátteréről.

Természetesen az évfordulók a későbbi, fiatalabb előadókról is szolnak. Hiszen ők azok, akik tovább vitték a nagy klasszikusok érték- és műfajteremtő törekvéseit.

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá