Tower of Power – 45 év a Soul bűvöletében

tower of power 0002Bár a nevükről sokaknak első hallásra egy Heavy Metal banda juthat eszébe, a Tower of Power a ’70-es évektől egészen napjainkig a világ egyik legmeghatározóbb Soul zenekara. Talán nem is véletlenül szerepel nevükben az „erő” szó, hiszen hihetetlen lendülettel és magabiztossággal szólalnak meg minden egyes fellépésükön. Olyan egyéniségek bontakozhattak ki az évek során a zenekarban, mint David Garibaldi dobos és Francis „Rocco” Presita, akinek basszusgitár játéka a zenekar védjegyévé vált. A csapat legnagyobb erőssége azonban talán mégis alapköve, az öttagú fúvósszekció, akik felkérésekre sztárok végeláthatatlan sorát kísérték már stúdiófelvételeken és élő fellépéseken.

From Oakland, California…

„Ladies and gentleman! From Oakland, California…” – hangzik fel az konferálás minden Tower of Power koncert elején. A zenekart ugyanis 1968 nyarán az „Arany Államban” alapította The Motowns néven Emilio Castillo tenorszaxofonos, miután egy zenekari meghallgatás után barátságot kötött Stephen „Doc” Kupka baritonszaxofonossal. A két fúvósok a bandát egy évvel később Tower of Power-re keresztelték, és azóta is a zenekar gerincét alkotják, hiszen nélkülük egyetlen fellépés sem lenne elképzelhető. A beköszönés a koncertek elején rend szerint néhány jelzővel és a zenekar nevével folytatódik, ami utána teljes lendülettel csapnak le a közönségre. Utána következhet a „What is Hip?”, a „Soul with capital S”, a „Still a young man”, vagy bármelyik másik Tower of Power sláger. A közönség felpörög, majd elalél, lúdbőrözik, és már az este elején sajnálja, hogy a 18.30-as mellett nem vett jegyet a 21.00-ás koncertre is. Hiszen képtelenség, hogy a zenekar másfél óra alatt az összes nagy slágerét eljátssza.


Együtt a család

Tíz tagjával a Tower of Power korántsem nevezhető kis zenekarnak. Ilyen létszámmellett még elengedhetetlenebb az összhang a zenészek között, mind szakmai, mind magánéleti szempontból. 45 éves pályafutása során a banda tagjai több poszton is cserélődtek, de az énekesek között volt a legszembetűnőbb a rotáció. A formáció leghíresebb énekese Lenny Williams, aki 1973-tól 1974-ig töltötte be a frontember szerepét. A zenekar ezekben az években érte el első komoly sikereit. Jelenlegi énekesük, Larry Braggs már 14 éve tag, ezzel csúcstartó a frontemberek között. Továbbá kiemelendő a dobos, David Garibaldi és a basszusgitáros, Francis „Rocco” Presita kettőse, akik a Funk és a Soul minden idők talán leghíresebb dob-basszus duóját alkotják. A zenekar tagjai közötti összetartást remekül mutatja, hogy 2002-ben gyűjtést szerveztek súlyosan beteg basszusgitárosuk megsegítésére. Rocco máj transzplantációját sikeresen végrehajtották, a kórházi költségeket pedig a rajongók és a barátok által létrehozott pénzügyi alap állta. Sajnos a basszusgitáros 2013-ban ismét műtét előtt áll, a számtalan felajánlásnak köszönhetően azonban már sikerült vesedonort találni az újabb átültetéshez. A zenekar az újabb beavatkozás kapcsán ismét a rajongók és a jóakarók segítségét kéri.


Töretlenül, az új évezredben is

A Tower of Power tagjai büszkén állítják, hogy fennállásuk 45 éve alatt megszakítások nélkül koncerteztek és jelentettek meg újabb és újabb albumokat. Összesen 18 nagylemezt és számos LP-t és koncertfelvételt adtak ki. A zenészek 5 éve nagyszabású koncerttel ünnepelték meg a Tower of Power 40. születésnapját, amiről egy koncertfilmet is készíttettek. A rendezvény egyben egy különleges találkozó is volt, ami összehozta a zenekar korábbi tagjait is egy közös fellépés erejéig. Mindezek ellenére sajnos a csapat életében a közeljövőben változások fognak bekövetkezni. Larry Brags ugyanis a közelmúltban bejelentette távozását a zenekarból, ugyanis állítása szerint szeretné a zeneipar más területein is kipróbálni magát. Az eredetileg színészi babérokra is törő frontember helyére a zenekarvezetők jelenleg is keresik a megfelelő tagot. Egy azonban biztos: a T.O.P. egy percre sem fog megállni!

A Tower of Power-t a Luxfunk Rádión is gyakran hallhatjátok, a Luxfunk Soul Powerben pedig még többet megtudhattok a zenekarról. Hangolódjatok a Luxfunk Rádióra az oldal tetején található webes playerrel, vagy külső playerekkel:

winamp icon, gyorsindító, shoutcast rádió Winamp windows media player icon, gyorsindító, net rádió MediaPlayer rs mobil Mobiltelefon
LUXFUNK APP ANDROIDRA!

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá