Április 8. – Tupac a Rock and Roll Hall of Fame-ben!

Április 8. – Tupac a Rock and Roll Hall of Fame-ben!

2017. április 8-án bebizonyosodott, hogy a 2Pac kultusz Tupac Shakur 1996-os halála után is tart. Az énekes, rapper, dalszerző ugyanis bekerült a Rock and Roll Hall of Fame-be. 

Tupac volt a 72., akit posztumusz vettek fel. Ezen a napon Joan Baez és a Pearl Jam is a legnagyobbak közé került. Ezt a szervezők egy New York City-beli nagyszabású koncerttel koronázták meg, amelyen az Electric Light Orchestra (ELO), a Journey és a Yes lépett fel. 

Tupac Shakur hatalmas hatással volt a Hip-Hop-ra és a Rap-re. A ’90-es évek egyik legmeghatározóbb előadója volt. Zenei karrierje során olyan albumokat jelentetett meg, mint például „2Pacalypse Now„, „Me Against the World” és az „All Eyez on Me„.

Zenei karrierje mellett Tupac jelentős szerepet játszott az amerikai társadalom és kultúra formálásában is, részt vett a rap-közösségen kívüli ügyekkel is, mint az afroamerikai közösség jogai, a társadalmi egyenlőség és az erőszak elleni küzdelem.

A Rock and Roll Hall of Fame-ben Tupac Shakur „ambiciózus és szenvedélyes karrierje” miatt kapott helyet. Az ő beiktatása kétségtelenül történelmi pillanat az intézmény életében, hiszen Tupac volt az első rapper, aki a Rock and Roll Hall of Fame-be került.

Tupac 1996. szeptember 7-én Los Angelesben, nevada-i lövöldözés után hunyt el. Aznap este a The Mike Tyson-Bruce Seldon című bokszmeccs előtt látogatott el a Las Vegas-i MGM Grandbe, majd este 11 óra körül kiállt az épület elé, ahol egy szálloda ellenőre megszólította őt egy korábban történt botrány miatt. Ezután Shakur és az ellenőr vitatkozni kezdtek, közben egy fekete Cadillac elhaladt a helyszín mellett, és egy vagy több ismeretlen támadó tüzet nyitott rájuk.

Shakurt kórházba szállították, kómába esett és hat nappal később, 1996. szeptember 13-án a Cedars-Sinai Medical Centerben elhunyt, nem élte túl agysérüléseit.
Az ügy több részletét továbbra is homály fedi, számos elmélet övezi. Többen állítják, hogy az eset mögött összeesküvés lehet. A merényletsorozat után több lövöldözés is történt két tábor között, ami tovább fokozta a feszültséget és a haláleset körüli találgatásokat.

Miért foglalkozunk évfordulókkal?

A ’70-es, ’80-as években a Soul és Funk műfajokban kb. 30.000 album jelent meg. Ezekről természetesen nem volt minden sláger, de ha albumonként csak tíz dallal számolunk, akkor nagyságrendileg kb. 300.000 olyan Soul és Funk zenéből meríthetünk, amik nem jutottak át a vasfüggönyön. A nyugati és a tengeren túli slágerlistákat ezek az előadók gyakran meghatározták, miközben Magyarország zenei ízlését egész más műfajok alakították.

A Luxfunkot azért hoztuk létre, hogy pótoljuk a hiányt.

A magyar közönség főként a rádióból jutott zenéhez. Fontos tudni, hogy egy klasszikus értelemben vett top40-es rádió összesen 40 dalt forgat, és amikor hozzáad a repertoárhoz egy új slágert, akkor kivesz egy régit. Ilyen top40-es rádió nem volt Magyarországon, de a legnagyobb rádiók is max 300-500 dalt forgattak, ami nagyon kevés.

Ezeknél a rádióknál a cél mindig az, hogy az átlagos hallgatási időn belül (tehát az időintervallum, amíg az átlag hallgató hallgatja az adást, miután bekapcsolta) egészen biztosan találkozzon a hallgató a kedvenceivel. Ezért magas rotációban, naponta többször szólnak ugyanazok a slágerek.

Gondoljunk csak bele, a 300-500 dalt forgató rádiók repertoárjába hány dal fért bele a fent említett 300.000 Soul és Funk zenéből bármi? De nekik nem is ez volt a feladatuk.

A Luxfunk Radio célja nem az, hogy a hallgatók emlékeire alapozva biztosan mutassunk régi kedvencet az átlagos hallgatási időn belül, hanem épp ellenkezőleg: néhány ismerős kedvenc mellett igyekszünk minél többet becsempészni abból a 300.000-ből.

Ezért hoztuk létre a Luxfunk Soul Power című műsorsorozatot, foglalkozunk évfordulókkal is. Célunk, hogy a hiánypótlás ne csak zenehallgatásról szóljon, hanem amikor lehet, beszéljünk is a dalok, előadók, albumok és zenei történések hátteréről.

Természetesen az évfordulók a későbbi, fiatalabb előadókról is szolnak. Hiszen ők azok, akik tovább vitték a nagy klasszikusok érték- és műfajteremtő törekvéseit.

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá