A hercegi kettős – Megjelent Prince két új albuma

Prince - Art Official Age album - Funknroll

A hercegi kettős Megjelent Prince két új albuma

Prince semmit nem bíz a véletlenre: szeptember 29-én két albummal jelentkezett Nagy- Britanniában és Európa több pontján, míg az észak-amerikai kiadásra 30-án lehet számítani. A rajongók és a kritikusok is lázban égnek, mert a Jimi Hendrix és Michael Jackson zenegénekkel rendelkező multiinstrumentalista zseni 2010-óta először jelentkezik stúdióalbummal.

 

A cikk elkészülte óta Prince 2016. április 21-én elhunyt, azonban legendája tovább él. Nyugodjon békében, mi nem felejtjük el!

Egy kis Prince-ológia

Prince Rogers Nelson, a.k.a Prince 38 éve a szakma hercege: szinte teljes életműve a Warner Brothers lemezkiadó gondozásában született meg, akik már tizennyolc évesen felfigyeltek a kirobbanóan tehetséges fiatal srácra, becenevén Skipperre, akinek már kisgyerekkorát is átitatta a zene: apja zongorista, dalszövegíró, anyja pedig jazz énekesnő volt. Apjának hatására, aki tudatosan nevelte zenei karrierre, már hét évesen megírta első dalát, a Funk Machine-t, amelyet zongorán adott elő. Első albumára sem kellett sokat várni, hiszen a For You 1978-ban, 20 éves korában jelent meg. Egy dal kivételével teljes egészében Prince sokoldalú tehetségét tükrözi; ő írta a dalokat, és rendezte mind az albumon szereplő 27 hangszert. Rögtön világossá vált, hogy Prince nem egyszámos előadó. Sikeres debütáló albumát még 17 stúdióalbum követte a Warner Brothers szárnyai alatt. Olyan elismeréseket könyvelhetett el, mint a ’84-es Purple Rain, amely koncertfilmjének betétdalaként Oscar- díjat is kapott, és számos más slágerlista- robbantó remek dalt, amelyek a mai napig inspirálják a zenei közeget. A hét Grammy- díjas, több mint 100 millió lemezt eladott szuperelőadó azonban ’93 és 2000 között függetlenedni próbált a Warner Brothers-től, akik mellett úgy érezte, nem teljesedhet ki zeneileg. Ennek eredményeképpen hét évig a kimondhatatlan T.A.F.K.A.P. rövidítést, szimbólumot használta, amelynek feloldása természetesen a kiadó által korábban levédett Prince névre utal. Egészen pontosan: The Artist Formely Known As Prince (A művész, akit korábban Prince-ként ismertek).  A 2000-es évektől azonban igyekezett visszatérni eredeti nevéhez, miközben szerzeményeit saját kiadója, az NPG – utalva New Power Generation nevű együttesére – adta ki.

Két album egy napon

Napjainkra a zenei látnokként emlegetett Prince azonban kibékült a Warner Borthers-szel, amelynek eredményeképpen két új albuma az ő gondozásukban jelent meg. A Spotify-on is elérhető zenék Prince-re jellemző módon felkavarták a zeneipar vizét.

Art Official Age

Szóló munkája, az Art Official Age – akár az előző albumok – kiemeli Prince jellegzetes pikáns és túlfűtött Funk/Soul/R’n’B világát. Az albumot Prince írta és játszotta fel az énekes- dalszövegíró- zenész- táncos Joshua Welton közreműködésével. Többek között így szól:

Az albumról elsőként azonban a Breakfast Can Wait videóklipje készült el, amelynek koreográfiája a ’90-es évek Prince klipjeinek hangulatát idézi fel. Érdekesség, hogy Danielle Curiel nem csak a videó főszereplője, hanem a koreográfia megálmodója, és a felvétel rendezője is egyben, akit a coverphoto elkészítésekor Prince-nek maszkíroztak.

 

PlectrumElectrum

Prince-nek nem csak korunk egyik legnagyobb zenei géniusza, hanem jó fülű és szemű zenész-mentor: felfedezte hosszú évekkel ezelőtt Carmen Electrát, Apolloniát, Sheena Eastont, az utóbbi időben pedig a neten három kirobbanóan tehetséges, egymásról mit sem sejtő zenészt; Hannah “Ford” Weltont, Ida Nielsent és a bravúros Donna Grantist, akik a 3rdEyeGirl trióját alkotják. A dobos Welton 2007-ben a Chicago’s New Trier  Jazz Festival “Outstanding Jazz Musician”- cím jelöltje lett, miközben több formációban is kipróbálta magát. A dán származású basszusgitáros és vokalista, Ida Nielsen sem kispályás, szakmai berkekben csak Bassidaként emlegetik. Prince-szel kiegészülve a 2013-as évet szinte végigturnézták. Ennek eredményeként az albumon rockosabb hangzásvilággal találkozunk, és ahogyan a kritikusok írják “vérbeli girlpowerbe kóstolhatunk bele”.

 

A legütősebb Prince szerzeményekért kapcsolj a Luxfunk Radio-ra!

Érdekes lehet még:

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild nyolcadik albuma, a Feel The Real szeptember 15-én jelent meg, amelynek apropóján készítettünk egy összefoglalót az első lemez óta eltelt 17 évről. Videók, díjak, most pedig új szelek a vitorlában!

 

Amikor az új Bootsy Collins dal miatt örömünkben felugrottunk a plafonig, és elkezdtünk lázasan kutakodni a hamarosan megjelenő album után, a Hot Saucer című dalban – amelyet egyelőre sajnos nem tudunk meghallgatni – Bootsy Collins mellett felfedeztük Musiq Soulchild (és ráadásként Big Daddy Kane) nevét. Nem kellett több nógatás, kicsit utánanéztünk Taalib Johnsonnak, azaz röviden csak Musiq utóbbi munkásságának, így rábukkantunk a szeptember 15-én megjelent Feel The Real albumra. Hosszú, Soulban és R’n’B-ben gazdag út vezetett eddig a legfrissebb újdonságig…

Minek nevezzelek?

Sokan ismertek a környéken, de nem igazán; én voltam a zenés srác, és egy idő után arra gondoltam, miért is ne hívatnám így magam. Innentől kezdve Musiq-ként mutatkoztam be, és a legjobb döntéseim egyike volt. Bárki is nézzen rám, azt szeretném, hogy automatikusan a zenére asszociáljon.” – mesélte egy interjúban Musiq, majd találóan hozzáfűzte azt is, hogy a nevében szereplő “Musiq a frontember, a Soulchild pedig a mögötte feszülő gondolat, amelyet a múlt Soul csillagainak hagyománya és öröksége éltet.

két platina és két arany album, számos díj (Billboard és Soul Train), valamint egy rakás jelölés (MTV Awards11 Grammy-díj) is bizonyítja, hogy Musiq nem csak követi a legnagyobbak nyomait, hanem új ösvényeket tapos magának 2000-óta.

Az első lépésektől a platináig

Musiq Soulchild zenei karrierje a Def Jam Records-nál kezdődött debütáló albumával, a 2000-ben kiadott Aijuswanaseinggel, amelyről a Love című kislemez 22 hetet töltött a Billboard Hot 100 slágerlistáján.

A második, 2002-es, Juslisen albumánál már rájöhettünk, hogy a címek egy analógiára épülnek, az élőbeszéd kiejtését tükrözik. A Juslisen platina album lett, ráadásul a Billboard 200 slágerlistáján az első helyen nyitott. A Halfcrazy és a Dontchange kislemezek is a top 10-be kerültek.

A 2003-as, harmadik album, a Soulstar aranylemez lett, és olyan dalokat tartalmazott mint a Forthenight 

… vagy a Whoknows.

Váltás és sikerek, albumról albumra

Miután Musiq a Def Jamtől átigazolt az Atlantic Records-hoz, 2007-ben megjelentette negyedik albumát, a Luvanmusiq-ot, amelynek vezető kislemeze, a B.U.D.D.Y. nem sokkal később a Billboard 200 listavezető slágerévé vált.

Nem következik nagyon váratlan fordulat: ötödik albumát, a 2008-as OnMyRadiót szintén siker övezte, bár Rappel felturbózott Radio című dala nagy kontrasztban állt azzal a Neo-Soul stílussal, amit az előző albumokon képviselt.

A szintén ezen az albumon megjelent IfULeave című Mary J. Blige duett viszont olyan zajos sikert aratott, hogy Grammy-díjra is jelölték.

A 2011-es MusiqInTheMagiq bebizonyította, hogy a hatodik album sem untatja a rajongókat. Az igazi “Magic” ebben a “Musiq”-ban van… :-) A Billboard 200 chartján a lemez a 8. helyig jutott, köszönhetően az olyan remek partnereknek mint a new yorki Swizz Beatz DJ-producer-rapper, aki egyébként Alicia Keys férje.

Musiq lendületét az sem törte meg, hogy Life on Earth című albumát az Atlantic Records kötelékei helyett már függetlenként adta ki.

Az elmúlt években olyan izgalmas együttműködésekhez adta a hangját mint a Santanával közös Nothing At All

… vagy a The Roots-szal készült Break You Offhoz.

Tudtad, hogy még Ice Cube-bal is volt közös számuk?

Ahogyan India Arie-vel is: a Hot Chocolate-ot 2010-ben Grammy-díjra jelölték.

Az új album, Feel The Real

A szeptember 15-én megjelent, nyolcadik album a Feel The Real címet viseli és ITT több platformon is megvásárolható. Nagyon inspiráló, hogy egy ilyen sokszínű tehetségnek mint Musiq 17 év után is feszíti mondanivaló a mellkasát.

A dupla hosszúságú, összesen 24 dalt tartalmazó albumon Musiq Rap betétek helyett – amelyeket főként Willie Hynre bízott – csak a dallamra és az énekre koncentrál. Szerelem, szakítás, kapcsolatok, van itt minden, aminek valaha köze volt a Soul és R’n’B világához.

Merülj el egy nem hétköznapi művész hétköznapi gondolatvilágában, élvezd a könnyű dalszövegeket körülölelő lágy dallamokat és a megkapó dinamikát. Hajlításokra és kikapcsolódásra felkészülni, Spotify-ra IDE kapcsolni!

Ha van kedved, oszd meg velünk véleményedet Facebook oldalunkon és ajánld kedvenceidet, hogy bemutathassuk az újdonságra éhes Funky-arcoknak!

Érdekes lehet még:

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild nyolcadik albuma, a Feel The Real szeptember 15-én jelent meg, amelynek apropóján készítettünk egy összefoglalót az első lemez óta eltelt 17 évről. Videók, díjak, most pedig új szelek a vitorlában!

Ezt érdemes megosztani!

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá