fbpx

Beleharaptunk Calvin Harris Funkjába – Kérünk egy napernyős koktélt az új Funk Wav Bounces albumhoz! És egy medencét.

Beleharaptunk Calvin Harris Funkjába - Kérünk egy napernyős koktélt az új Funk Wav Bounces albumhoz! És egy medencét.

Calvin Harris - Funk Bounces albumcover

Beleharaptunk Calvin Harris Funkjába Kérünk egy napernyős koktélt az új Funk Wav Bounces albumhoz! És egy medencét.

Calvin Harris neve éppen egy évtizede kezdett összeforrni az elektronikus zenével, mára pedig mindenki azt hitte, hogy még villáskulccsal (vagy hangvillával) sem lehetne lefeszegetni róla… aztán június 30-án megjelent ötödik stúdióalbuma, a Funk Wav Bounces Vol.1.

 

A világ összes klubjában dübörögve visszhangzó zenék és őrült sikerek után Calvin Harris megtehette és meg is tette, hogy lapot húz 19-re: rizikós vállalás volt még az EDM kishercege számára is, hogy ugyan eddigi munkáihoz híven világsztárokkal, de egy medence partján üldögélős albumot hoz össze a táncparketten sikítva veretés helyett. Eldobhatjuk a stroboszkópot, van helyette 100% nyár, napsütés, új boogie-s hangzás, Funk hullámvasút, napernyős koktél a fülnek. Meg Pharrell WilliamsSnoop DoggJohn LegendKaty PerryAriana Grande és… meg… ja és…

Adam Richard Wiles-ból Calvin Harris

Adam Richard Wiles 1984-ben sírt fel egy skót szülőszobán, hogy ma szinte felfoghatatlan nemzetközi sikerek után, 33 évesen nevessen a világ tetején mint korunk egyik legtehetségesebb és gazdagabb DJ-je, producere, énekes-dalszerzője: Calvin Harris. Első demóját 1999-ben készítette el kamaszként, titokban a hálószobájában, miközben focista karrierrel kacérkodott… végül nem rúgta hivatásszerűen a labdát, így szerepelhet ma a hivatalos világranglistán a “2013, 2014 és 2015 (!) legjobban fizetett lemezlovasa” cím birtokosaként. Egy biztos: ő még erre az eredményre sem koccint senkivel, ugyanis 24 éves kora óta megrögzött absztinens: nem szeretné, hogy bármi befolyásolja zenei munkásságát. Hogyan jutott idáig? A sikerek debütáló albumával, az I Created Disco-val kezdődtek, amely 2007-ben jelent meg, és nevet szerzett neki az Egyesült Királyság slágerlistáin.

A következő stúdióalbummal, a Ready for The Weekenddel 2009-ben állt elő, mely nem csak szerepelt a brit chartokon, hanem vezette is azokat, sőt két hónap alatt aranylemezzé érett.

A vitathatatlan nemzetközi ismertséget harmadik albuma, a 2012-es 18 Months hozta el a számára, mely 19. lett a US Billboard 200-en. Az album 15 dalából 8 (!) bekerült a brit top 10-es slágerlistára, felülmúlva Michael Jackson eredményeit is.

A negyedik stúdióalbum, a Motion 2014-ben jelent meg, és már az első héten elkelt belőle 37.325 darab. Olyan világsztárokkal dolgozott együtt mint Big SeanEllie GouldingGwen StefaniJohn Newman és Tinashe.

Oké, tudjuk, hogy ez a dal sosem volt a vájtfülű Funky-arcok party himnusza, de része annak a Calvin Harris-nek, aki milliókat mozgatott meg néhány egyszerű dallammal, és aki ma elrugaszkodott a számára biztonságot adó zenei stílustól, hogy kipróbáljon valami újat. Már nincs sok hátra, és kiderül, új, ötödik albumával szerintetek is két hatost dobott-e a kortárs zenei Monopoly-ban.

Az új album, a Funk Wav Bounces Vol.1.

Funk Wav Bounces Vol.1. – amely letölthető az iTunes-on és elérhető Spotify-on is – a rádió-kész tuc-tuc helyett Pop, R&B és Rap világsztárok, MC-k közreműködésével nyújt Calvin Harris eddigi munkáitól merőben más zenei élményt. Az album egyes dalait hallgatva lövésünk sem lett volna arról, hogy Calvin Harris keze van a dologban, ezért különösen izgalmas kalandozás volt magunkévá tenni mind a 10 dalt.

Ez az ötödik stúdióalbum újraértelmezi a megállíthatatlan Calvin Harris jelenséget. Talán egyfajta post-EDM korszak veszi kezdetét? Mindenesetre Harris ezúttal is hamisítatlan nyári slágergyáros: hoz egy kevés Dancehallt Nicki Minaj-zsal

… egy kis  Motown hangzást a Heatstroke című dalban Young ThuggalPharrell-lel és Ariana Grandéval

… egy könnyű falatot a szellős kaliforniai Hip-Hopból Snoop DoggalJohn Legenddel és Takeoffrapperrel.

Ez szignifikáns váltás vélhetően többet tükröz, mint Calvin Harris ízlésének új hajtása: a Funk Wav Bounces Vol.1. – amire talán a Vol.1. is utal – ígéretes előrejelzése annak, milyen irányba mozdulnak a trendek napjainkban. Ha az új zenék hírnöke, Harris is felszállt erre a nyári party hajóra, minden esély megvan arra, hogy a kőkemény elektronikus zene után újra nyitunk a gyökereink felé. Halkan jegyezzük meg, mi szóltunk, hogy mindig van új a nap alatt, és a Funky, a “fekete zene” főszereplő ebben a véget nem érő történetben. Legyen igazunk!

Te mit gondolsz erről a jelenségről? Melyik dalnál nyomnál “repeatet”? Írd meg véleményedet Facebook oldalunkon, és ajánlj bátran saját személyes kedvenc újdonságot, hogy írhassunk róla a többieknek! Számítunk az ízlésedre!

Érdekes lehet még:

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild nyolcadik albuma, a Feel The Real szeptember 15-én jelent meg, amelynek apropóján készítettünk egy összefoglalót az első lemez óta eltelt 17 évről. Videók, díjak, most pedig új szelek a vitorlában!

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá