Beleharaptunk Calvin Harris Funkjába – Kérünk egy napernyős koktélt az új Funk Wav Bounces albumhoz! És egy medencét.

Calvin Harris - Funk Bounces albumcover

Beleharaptunk Calvin Harris Funkjába Kérünk egy napernyős koktélt az új Funk Wav Bounces albumhoz! És egy medencét.

Calvin Harris neve éppen egy évtizede kezdett összeforrni az elektronikus zenével, mára pedig mindenki azt hitte, hogy még villáskulccsal (vagy hangvillával) sem lehetne lefeszegetni róla… aztán június 30-án megjelent ötödik stúdióalbuma, a Funk Wav Bounces Vol.1.

 

A világ összes klubjában dübörögve visszhangzó zenék és őrült sikerek után Calvin Harris megtehette és meg is tette, hogy lapot húz 19-re: rizikós vállalás volt még az EDM kishercege számára is, hogy ugyan eddigi munkáihoz híven világsztárokkal, de egy medence partján üldögélős albumot hoz össze a táncparketten sikítva veretés helyett. Eldobhatjuk a stroboszkópot, van helyette 100% nyár, napsütés, új boogie-s hangzás, Funk hullámvasút, napernyős koktél a fülnek. Meg Pharrell WilliamsSnoop DoggJohn LegendKaty PerryAriana Grande és… meg… ja és…

Adam Richard Wiles-ból Calvin Harris

Adam Richard Wiles 1984-ben sírt fel egy skót szülőszobán, hogy ma szinte felfoghatatlan nemzetközi sikerek után, 33 évesen nevessen a világ tetején mint korunk egyik legtehetségesebb és gazdagabb DJ-je, producere, énekes-dalszerzője: Calvin Harris. Első demóját 1999-ben készítette el kamaszként, titokban a hálószobájában, miközben focista karrierrel kacérkodott… végül nem rúgta hivatásszerűen a labdát, így szerepelhet ma a hivatalos világranglistán a “2013, 2014 és 2015 (!) legjobban fizetett lemezlovasa” cím birtokosaként. Egy biztos: ő még erre az eredményre sem koccint senkivel, ugyanis 24 éves kora óta megrögzött absztinens: nem szeretné, hogy bármi befolyásolja zenei munkásságát. Hogyan jutott idáig? A sikerek debütáló albumával, az I Created Disco-val kezdődtek, amely 2007-ben jelent meg, és nevet szerzett neki az Egyesült Királyság slágerlistáin.

A következő stúdióalbummal, a Ready for The Weekenddel 2009-ben állt elő, mely nem csak szerepelt a brit chartokon, hanem vezette is azokat, sőt két hónap alatt aranylemezzé érett.

A vitathatatlan nemzetközi ismertséget harmadik albuma, a 2012-es 18 Months hozta el a számára, mely 19. lett a US Billboard 200-en. Az album 15 dalából 8 (!) bekerült a brit top 10-es slágerlistára, felülmúlva Michael Jackson eredményeit is.

A negyedik stúdióalbum, a Motion 2014-ben jelent meg, és már az első héten elkelt belőle 37.325 darab. Olyan világsztárokkal dolgozott együtt mint Big SeanEllie GouldingGwen StefaniJohn Newman és Tinashe.

Oké, tudjuk, hogy ez a dal sosem volt a vájtfülű Funky-arcok party himnusza, de része annak a Calvin Harris-nek, aki milliókat mozgatott meg néhány egyszerű dallammal, és aki ma elrugaszkodott a számára biztonságot adó zenei stílustól, hogy kipróbáljon valami újat. Már nincs sok hátra, és kiderül, új, ötödik albumával szerintetek is két hatost dobott-e a kortárs zenei Monopoly-ban.

Az új album, a Funk Wav Bounces Vol.1.

Funk Wav Bounces Vol.1. – amely letölthető az iTunes-on és elérhető Spotify-on is – a rádió-kész tuc-tuc helyett Pop, R&B és Rap világsztárok, MC-k közreműködésével nyújt Calvin Harris eddigi munkáitól merőben más zenei élményt. Az album egyes dalait hallgatva lövésünk sem lett volna arról, hogy Calvin Harris keze van a dologban, ezért különösen izgalmas kalandozás volt magunkévá tenni mind a 10 dalt.

Ez az ötödik stúdióalbum újraértelmezi a megállíthatatlan Calvin Harris jelenséget. Talán egyfajta post-EDM korszak veszi kezdetét? Mindenesetre Harris ezúttal is hamisítatlan nyári slágergyáros: hoz egy kevés Dancehallt Nicki Minaj-zsal

… egy kis  Motown hangzást a Heatstroke című dalban Young ThuggalPharrell-lel és Ariana Grandéval

… egy könnyű falatot a szellős kaliforniai Hip-Hopból Snoop DoggalJohn Legenddel és Takeoffrapperrel.

Ez szignifikáns váltás vélhetően többet tükröz, mint Calvin Harris ízlésének új hajtása: a Funk Wav Bounces Vol.1. – amire talán a Vol.1. is utal – ígéretes előrejelzése annak, milyen irányba mozdulnak a trendek napjainkban. Ha az új zenék hírnöke, Harris is felszállt erre a nyári party hajóra, minden esély megvan arra, hogy a kőkemény elektronikus zene után újra nyitunk a gyökereink felé. Halkan jegyezzük meg, mi szóltunk, hogy mindig van új a nap alatt, és a Funky, a “fekete zene” főszereplő ebben a véget nem érő történetben. Legyen igazunk!

Te mit gondolsz erről a jelenségről? Melyik dalnál nyomnál “repeatet”? Írd meg véleményedet Facebook oldalunkon, és ajánlj bátran saját személyes kedvenc újdonságot, hogy írhassunk róla a többieknek! Számítunk az ízlésedre!

Érdekes lehet még:

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild nyolcadik albuma, a Feel The Real szeptember 15-én jelent meg, amelynek apropóján készítettünk egy összefoglalót az első lemez óta eltelt 17 évről. Videók, díjak, most pedig új szelek a vitorlában!

 

Amikor az új Bootsy Collins dal miatt örömünkben felugrottunk a plafonig, és elkezdtünk lázasan kutakodni a hamarosan megjelenő album után, a Hot Saucer című dalban – amelyet egyelőre sajnos nem tudunk meghallgatni – Bootsy Collins mellett felfedeztük Musiq Soulchild (és ráadásként Big Daddy Kane) nevét. Nem kellett több nógatás, kicsit utánanéztünk Taalib Johnsonnak, azaz röviden csak Musiq utóbbi munkásságának, így rábukkantunk a szeptember 15-én megjelent Feel The Real albumra. Hosszú, Soulban és R’n’B-ben gazdag út vezetett eddig a legfrissebb újdonságig…

Minek nevezzelek?

Sokan ismertek a környéken, de nem igazán; én voltam a zenés srác, és egy idő után arra gondoltam, miért is ne hívatnám így magam. Innentől kezdve Musiq-ként mutatkoztam be, és a legjobb döntéseim egyike volt. Bárki is nézzen rám, azt szeretném, hogy automatikusan a zenére asszociáljon.” – mesélte egy interjúban Musiq, majd találóan hozzáfűzte azt is, hogy a nevében szereplő “Musiq a frontember, a Soulchild pedig a mögötte feszülő gondolat, amelyet a múlt Soul csillagainak hagyománya és öröksége éltet.

két platina és két arany album, számos díj (Billboard és Soul Train), valamint egy rakás jelölés (MTV Awards11 Grammy-díj) is bizonyítja, hogy Musiq nem csak követi a legnagyobbak nyomait, hanem új ösvényeket tapos magának 2000-óta.

Az első lépésektől a platináig

Musiq Soulchild zenei karrierje a Def Jam Records-nál kezdődött debütáló albumával, a 2000-ben kiadott Aijuswanaseinggel, amelyről a Love című kislemez 22 hetet töltött a Billboard Hot 100 slágerlistáján.

A második, 2002-es, Juslisen albumánál már rájöhettünk, hogy a címek egy analógiára épülnek, az élőbeszéd kiejtését tükrözik. A Juslisen platina album lett, ráadásul a Billboard 200 slágerlistáján az első helyen nyitott. A Halfcrazy és a Dontchange kislemezek is a top 10-be kerültek.

A 2003-as, harmadik album, a Soulstar aranylemez lett, és olyan dalokat tartalmazott mint a Forthenight 

… vagy a Whoknows.

Váltás és sikerek, albumról albumra

Miután Musiq a Def Jamtől átigazolt az Atlantic Records-hoz, 2007-ben megjelentette negyedik albumát, a Luvanmusiq-ot, amelynek vezető kislemeze, a B.U.D.D.Y. nem sokkal később a Billboard 200 listavezető slágerévé vált.

Nem következik nagyon váratlan fordulat: ötödik albumát, a 2008-as OnMyRadiót szintén siker övezte, bár Rappel felturbózott Radio című dala nagy kontrasztban állt azzal a Neo-Soul stílussal, amit az előző albumokon képviselt.

A szintén ezen az albumon megjelent IfULeave című Mary J. Blige duett viszont olyan zajos sikert aratott, hogy Grammy-díjra is jelölték.

A 2011-es MusiqInTheMagiq bebizonyította, hogy a hatodik album sem untatja a rajongókat. Az igazi “Magic” ebben a “Musiq”-ban van… :-) A Billboard 200 chartján a lemez a 8. helyig jutott, köszönhetően az olyan remek partnereknek mint a new yorki Swizz Beatz DJ-producer-rapper, aki egyébként Alicia Keys férje.

Musiq lendületét az sem törte meg, hogy Life on Earth című albumát az Atlantic Records kötelékei helyett már függetlenként adta ki.

Az elmúlt években olyan izgalmas együttműködésekhez adta a hangját mint a Santanával közös Nothing At All

… vagy a The Roots-szal készült Break You Offhoz.

Tudtad, hogy még Ice Cube-bal is volt közös számuk?

Ahogyan India Arie-vel is: a Hot Chocolate-ot 2010-ben Grammy-díjra jelölték.

Az új album, Feel The Real

A szeptember 15-én megjelent, nyolcadik album a Feel The Real címet viseli és ITT több platformon is megvásárolható. Nagyon inspiráló, hogy egy ilyen sokszínű tehetségnek mint Musiq 17 év után is feszíti mondanivaló a mellkasát.

A dupla hosszúságú, összesen 24 dalt tartalmazó albumon Musiq Rap betétek helyett – amelyeket főként Willie Hynre bízott – csak a dallamra és az énekre koncentrál. Szerelem, szakítás, kapcsolatok, van itt minden, aminek valaha köze volt a Soul és R’n’B világához.

Merülj el egy nem hétköznapi művész hétköznapi gondolatvilágában, élvezd a könnyű dalszövegeket körülölelő lágy dallamokat és a megkapó dinamikát. Hajlításokra és kikapcsolódásra felkészülni, Spotify-ra IDE kapcsolni!

Ha van kedved, oszd meg velünk véleményedet Facebook oldalunkon és ajánld kedvenceidet, hogy bemutathassuk az újdonságra éhes Funky-arcoknak!

Érdekes lehet még:

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild nyolcadik albuma, a Feel The Real szeptember 15-én jelent meg, amelynek apropóján készítettünk egy összefoglalót az első lemez óta eltelt 17 évről. Videók, díjak, most pedig új szelek a vitorlában!

Ezt érdemes megosztani!

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá