A$AP Rocky új albuma – Paradigmaváltás a Hiphopban?

Asap Rocky - At Long Last

A$AP Rocky új albuma Paradigmaváltás a Hiphopban?

A 26 éves A$AP Rocky-ra a Hiphop megújítójaként tekintenek. Május végén megjelent lemeze, az At. Long. Last. A$AP, amelyen olyan művészekkel dolgozott, mint Rod Stewart, Kanye West, Lil Wayne, Juicy J, Mark Ronson, M.I.A., UGK.

 

Rakim Mayers-ből A$AP Rocky

A$AP Rocky fiatal kora ellenére rendkívül eseménydús és nehéz életet tudhat magáénak, amelynek élményeiből dalaihoz is képes meríteni. A 26 éves srác a hírhedt New York-i Harlemben született 1988-ban. Apja barbadosi származású drogdíler volt, akit több börtönbüntetés után 2012-ben végleg elveszített. A$AP példaképe a bátyja volt, akivel akkor is összetartottak, amikor édesanyjukkal és húgukkal hajléktalanszállókon kényszerültek élni. Bátyját, aki megtanította rappelni, 13 évesen veszítette el egy utcai lövöldözésben. Nem sokkal később, már 15 évesen füvet és kokaint árult Bronx utcáin, egészen 2011-ig, amikor elhatározta, hogy minden idejét a Rapnek szentelni, és ki fog törni az utca nyomorából.

Live. Love. A$AP – a mixtape

A$AP Rocky-t gyerekkora óta inspirálták az olyan együttesek, előadók, mint a Run DMCWu-Tang Clan, a UGK és a Bone Thugs-n-Harmony. Céljait és filozófiáját már névválasztása is tükrözi. Az ASAP rövidítés feloldása: „Always Strive and Prosper”, azaz „Állandó törekvés és virágzás”. Karrierje 2011-ben indult el, amikor nyáron debütáló kislemezét, a Pesót kiszivárogtatták; a New York-i Hot 97 rádión kezdték el játszani.

Az igazi áttörés első lépése azonban a Purple Swag volt, amelyre már nagy kiadók is felkapták a fejüket. Ugyanebben az évben elkészítette a Live. Love. A$AP című mixtape-jét, és három millió dolláros szerződést is kötött az RCA Records-szal és a Polo Grounds Music-kal, majd megalapította az A$AP Worldwide-ot, saját kiadóját.

2012 decemberében még jelölést is kapott a a BBC’S Sound of 2012 szavazáson.

Long. Live. A$AP – az első stúdióalbum

Az album első kislemeze a Goldie volt, amely 2013 áprilisában jelent meg.

A lemezen olyanokkal dolgozott együtt többek között, mint Florence Welch, a Florence and The Machine-ből…

… Drake, Schoolboy Q, Kendrick Lamar, 2 Chainz, sőt Santigold.

Long. Live. A$AP megjelenésekor a Billboard 200 első helyén nyitott, a kritikusok pedig jó véleménnyel voltak róla. A Metacritic szerint – amely az adott album különböző kritikáit gyűjti össze, és ezek alapján ítél pontot neki – 100 pontból összesen 75-öt kapott, 40 kritika alapján (BillboardPitchfork,stb.).

At. Long. Last. A$AP – a legújabb album

Két évvel a Long. Live. A$AP után a Hiphop kishercegeként emlegetett Rocky egy újabb stúdióalbumot hozott össze, amelyen rengetegen dolgoztak: Rod StewartKanye WestLil WayneJuicy JMark RonsonM.I.A., és a gyerekkori példaképei, a UGK párosa. Közös daluk a Wavybone:

 

Rod StewarttalMark Ronsonnal és Miguellel közös daluk pedig így szól:

A nagy nevek mellett az album és A$AP Rocky elismerésre méltó különlegessége, hogy rengeteg ismeretlen tehetséget karol fel. A Stereogum cikke szerint az albumon feltüntetett, öt dalban is szereplő Joe Fox például egy 27 éves utcazenész, aki hajléktalanként küzdött a megélhetésért, amíg Rocky és csapata fel nem karolta. A srác teljesen véletlenül A$AP Rocky-éknak próbálta meg eladni saját lemezét a londoni Soho kellős közepén, akiknek annyira megtetszett, hogy magukkal vitték Joe-t a londoni stúdiójukba, és azóta is foglalkoztatják.

Az Index cikke szerint a 18 dalt tartalmazó óriás lemez három egységre tagolható, és nagyon izgalmas munka. Az első rész a szex, drog, Rock’n’Roll jellegű dalokat takarja, amilyen az L$D (Love, $ex, Dreams) is:

A hatodik daltól kezdődik az igazi buli, ahol az A$AP jellegű Hiphop játssza a főszerepet, hogy megalapozza a finálé alaphangulatát, amely a West Side Highway-jel kezdődik.

 

A$AP Rocky nagyon formabontó és merész, megosztó dalokat hozott össze új albumában is. Úgy gondoltuk, hogy érdemes beszámolnunk róla, hiszen a kritikusok szerint ő a Hiphop legújabb, nagy volumenű karaktere. Ti mennyire tudtok megbarátkozni az ilyen szokatlan zenékkel? Nyitottak vagytok az ennyire újra, vagy maradtok inkább a klasszikusoknál?

Véleményeteket elmondhatjátok a cikk alatt, és megoszthatjátok a Facebookon is. Addig is tekerjétek fel a hangerőt!

Érdekes lehet még:

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild nyolcadik albuma, a Feel The Real szeptember 15-én jelent meg, amelynek apropóján készítettünk egy összefoglalót az első lemez óta eltelt 17 évről. Videók, díjak, most pedig új szelek a vitorlában!

 

Amikor az új Bootsy Collins dal miatt örömünkben felugrottunk a plafonig, és elkezdtünk lázasan kutakodni a hamarosan megjelenő album után, a Hot Saucer című dalban – amelyet egyelőre sajnos nem tudunk meghallgatni – Bootsy Collins mellett felfedeztük Musiq Soulchild (és ráadásként Big Daddy Kane) nevét. Nem kellett több nógatás, kicsit utánanéztünk Taalib Johnsonnak, azaz röviden csak Musiq utóbbi munkásságának, így rábukkantunk a szeptember 15-én megjelent Feel The Real albumra. Hosszú, Soulban és R’n’B-ben gazdag út vezetett eddig a legfrissebb újdonságig…

Minek nevezzelek?

Sokan ismertek a környéken, de nem igazán; én voltam a zenés srác, és egy idő után arra gondoltam, miért is ne hívatnám így magam. Innentől kezdve Musiq-ként mutatkoztam be, és a legjobb döntéseim egyike volt. Bárki is nézzen rám, azt szeretném, hogy automatikusan a zenére asszociáljon.” – mesélte egy interjúban Musiq, majd találóan hozzáfűzte azt is, hogy a nevében szereplő “Musiq a frontember, a Soulchild pedig a mögötte feszülő gondolat, amelyet a múlt Soul csillagainak hagyománya és öröksége éltet.

két platina és két arany album, számos díj (Billboard és Soul Train), valamint egy rakás jelölés (MTV Awards11 Grammy-díj) is bizonyítja, hogy Musiq nem csak követi a legnagyobbak nyomait, hanem új ösvényeket tapos magának 2000-óta.

Az első lépésektől a platináig

Musiq Soulchild zenei karrierje a Def Jam Records-nál kezdődött debütáló albumával, a 2000-ben kiadott Aijuswanaseinggel, amelyről a Love című kislemez 22 hetet töltött a Billboard Hot 100 slágerlistáján.

A második, 2002-es, Juslisen albumánál már rájöhettünk, hogy a címek egy analógiára épülnek, az élőbeszéd kiejtését tükrözik. A Juslisen platina album lett, ráadásul a Billboard 200 slágerlistáján az első helyen nyitott. A Halfcrazy és a Dontchange kislemezek is a top 10-be kerültek.

A 2003-as, harmadik album, a Soulstar aranylemez lett, és olyan dalokat tartalmazott mint a Forthenight 

… vagy a Whoknows.

Váltás és sikerek, albumról albumra

Miután Musiq a Def Jamtől átigazolt az Atlantic Records-hoz, 2007-ben megjelentette negyedik albumát, a Luvanmusiq-ot, amelynek vezető kislemeze, a B.U.D.D.Y. nem sokkal később a Billboard 200 listavezető slágerévé vált.

Nem következik nagyon váratlan fordulat: ötödik albumát, a 2008-as OnMyRadiót szintén siker övezte, bár Rappel felturbózott Radio című dala nagy kontrasztban állt azzal a Neo-Soul stílussal, amit az előző albumokon képviselt.

A szintén ezen az albumon megjelent IfULeave című Mary J. Blige duett viszont olyan zajos sikert aratott, hogy Grammy-díjra is jelölték.

A 2011-es MusiqInTheMagiq bebizonyította, hogy a hatodik album sem untatja a rajongókat. Az igazi “Magic” ebben a “Musiq”-ban van… :-) A Billboard 200 chartján a lemez a 8. helyig jutott, köszönhetően az olyan remek partnereknek mint a new yorki Swizz Beatz DJ-producer-rapper, aki egyébként Alicia Keys férje.

Musiq lendületét az sem törte meg, hogy Life on Earth című albumát az Atlantic Records kötelékei helyett már függetlenként adta ki.

Az elmúlt években olyan izgalmas együttműködésekhez adta a hangját mint a Santanával közös Nothing At All

… vagy a The Roots-szal készült Break You Offhoz.

Tudtad, hogy még Ice Cube-bal is volt közös számuk?

Ahogyan India Arie-vel is: a Hot Chocolate-ot 2010-ben Grammy-díjra jelölték.

Az új album, Feel The Real

A szeptember 15-én megjelent, nyolcadik album a Feel The Real címet viseli és ITT több platformon is megvásárolható. Nagyon inspiráló, hogy egy ilyen sokszínű tehetségnek mint Musiq 17 év után is feszíti mondanivaló a mellkasát.

A dupla hosszúságú, összesen 24 dalt tartalmazó albumon Musiq Rap betétek helyett – amelyeket főként Willie Hynre bízott – csak a dallamra és az énekre koncentrál. Szerelem, szakítás, kapcsolatok, van itt minden, aminek valaha köze volt a Soul és R’n’B világához.

Merülj el egy nem hétköznapi művész hétköznapi gondolatvilágában, élvezd a könnyű dalszövegeket körülölelő lágy dallamokat és a megkapó dinamikát. Hajlításokra és kikapcsolódásra felkészülni, Spotify-ra IDE kapcsolni!

Ha van kedved, oszd meg velünk véleményedet Facebook oldalunkon és ajánld kedvenceidet, hogy bemutathassuk az újdonságra éhes Funky-arcoknak!

Érdekes lehet még:

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild nyolcadik albuma, a Feel The Real szeptember 15-én jelent meg, amelynek apropóján készítettünk egy összefoglalót az első lemez óta eltelt 17 évről. Videók, díjak, most pedig új szelek a vitorlában!

Ezt érdemes megosztani!

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá