Anderson .Paak & The Free Nationals – A Bruno Mars turné előzenekara nem kispályás!

Anderson .Paak & The Free Nationals

Anderson .Paak & The Free Nationals A Bruno Mars turné előzenekara nem kispályás!

Hogyan lesz egy afro-amerikai és dél-koreai származású, nehéz sorsú gyerekből, Brandon Paak Andersonból a Bruno Mars turné előzenekarának frontembere? És a semmiből Funk és Hip-Hop sztár 31 éves korára?

 

Sehogyan. Anderson .Paak (így, ponttal a vezetékneve előtt) ugyanis nem “sztár” a szó pejoratív értelmében, hanem ízig-vérig művész: énekeszenészdalszövegíróproducer és főállású túlélő gyerekkora óta. Mielőtt bemutatjuk a zenéjét, ismerjétek meg a történetét az utcától a mikrofonig és a produceri székig, amelyben végre egy kicsit hátradőlhet! De csak egy kicsit, mert izgalmas évek várnak még rá!

Amíg olvastok, lőjük az aláfestő élőzene felvételt, bitang jó lesz, készüljetek!

Anderson .Paak – Marihuána farmról a stúdióba

Anderson .Paak 1986-ban született Oxnardban, Californiában. Afro-amerikai és dél-koreai gyökereihatottak a személyiségére, a különböző kultúrák beleivódtak a zenéjébe is. Fiatal kora ellenére nagyon tartalmas és embert próbáló múltra tekinthet vissza. Hét éves volt, amikor agresszív apja úgy megverte az édesanyját, hogy 14 év börtönt kapott érte. Anderson ekkor látta őt utoljára. A nehéz élmények egyre inkább a zene felé fordították. Kamaszként fedezte fel a zenei producerkedés világát, a templomban pedig dobosként az élőzene varázsát. Itt ismerte meg első feleségét, akivel korán össze is házasodtak, néhány év után azonban elváltak egymástól. Amikor Paak tanárként helyezkedett el egy zeneiskolában, úgy tűnt, sínre került az élete: találkozott tanítványával, leendő második feleségével, aki szintén dél-koreai származású. A nehézségek ennél a fordulatnál sem értek véget – anyagi gondokkal küzdöttek, és Anderson úgy döntött 2011-ben, hogy egy santa barbarai marihuána farmon dolgozva próbálja megoldani a közös életüket. Nem járt sikerrel, csak létbizonytalansággal: ekkor már hárman, újszülött kisfiukkal az utcára kerültek. A nehéz helyzetből Shafiq Husayn, egy zenész rántotta ki, aki asszisztensi, szerkesztői, írói és produceri munkát adott neki.

A tűzhöz közel .Paak egyre több lehetőséget kapott, hogy megmutassa a benne rejlő tehetséget. Nem csak az American Idol című műsorban lett az egyik döntősnek, Haley Reinhartnak a dobosa, hanem Breezy Lovejoy művésznéven kiadta első albumát az O.B.E. Vol.1-t, amely magán hordoz némi The Roots és Frank Ocean stílusjegyet.

Mikrofontól mikrofonig

Anderson számára nem volt megállás, egyértelművé vált helye a zeneiparban. 2013-ban megjelent Cover Artcímű EP-jét azok az ‘50-es évekbeli fehér előadók inspirálták, akik nagy sikereket értek el azáltal, hogy fekete előadók dalait dolgozták át szinte minden nekik járó kompenzáció nélkül. Paak megfordította ezt a folyamatot, és többek között Rock klasszikusokat  – például a The White Stripes-tól a Seven Nation Army-t – ültetett át Soul, Jazz, Hip-Hop és R&B stílusba.

Miután neki is segítő kezet nyújtottak, ő is igyekezett felkarolni a kezdő zenei tehetségeket – bőrszínre való tekintet nélkül. Producerként a fehér rapper, Whatsky albuma, az All You Can Do mögé is beállt. Izgalmas lett a végeredmény!

Először 2014-ben jelent meg albuma az Anderson .Paak művésznévvel. Ez volt a Venice, amely mérsékelt sikert aratott. 2015-ben következett egy nagyobb áttörés, amikor Dr. Dre Compton című albumán Paak is közreműködött…

… akárcsak The Game The Documentary 2 című albumán.

Az igazi sikereket azonban a következő saját, nagy albuma, a 2016-os Malibu hozta el, amely komoly kritikai elismeréseket zsebelt be: még Grammy-díjra is jelölték a legjobb kortárs album kategóriában. Olyan vagány dalok vannak rajta, mint az egyszerre múltidéző és modern Come Down, amely ennek okán emlékeztet minket egy kicsit Bruno Mars Uptown Funkjának hangulatára.

Ebben a komoly Gospel verzióban se hagyjátok ki, nagyon ütős!

Bruno Marssal egy színpadon

És ha már elérkeztünk Bruno Marsig… Anderson .Paak és a The Free Nationals nagyon komoly zenét nyomott a Bruno Mars 24K Magic világkörüli turné május 30-ai, magyarországi koncertjének előzenekaraként. Olyan izmos Funky-t, amitől lerepült a hajunk, és eldöntöttük, hogy bemutatjuk őket nektek is, kiemelten Anderson .Paakon keresztül. Mivel nagyon nehezen választanánk ki egy-egy gyöngyszemet az együttműködésükből, ezért záróakkordként bedobunk a közösbe egy nagyon izgi 25 perces kiskoncertet, amelyből kedvetek szerint csemegézhettek. Szerintünk érdemes! Nem csak Anderson hangja ütős, hanem a zenészek beleérzése is figyelemre méltó.

Járjatok továbbra is nyitott füllel, és osszátok meg velünk a Facebookon a saját felfedezéseiteket, hogy mi is utánajárhassunk és írhassunk róla a többi Funky-arcnak!

Érdekes lehet még:

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild nyolcadik albuma, a Feel The Real szeptember 15-én jelent meg, amelynek apropóján készítettünk egy összefoglalót az első lemez óta eltelt 17 évről. Videók, díjak, most pedig új szelek a vitorlában!

 

Amikor az új Bootsy Collins dal miatt örömünkben felugrottunk a plafonig, és elkezdtünk lázasan kutakodni a hamarosan megjelenő album után, a Hot Saucer című dalban – amelyet egyelőre sajnos nem tudunk meghallgatni – Bootsy Collins mellett felfedeztük Musiq Soulchild (és ráadásként Big Daddy Kane) nevét. Nem kellett több nógatás, kicsit utánanéztünk Taalib Johnsonnak, azaz röviden csak Musiq utóbbi munkásságának, így rábukkantunk a szeptember 15-én megjelent Feel The Real albumra. Hosszú, Soulban és R’n’B-ben gazdag út vezetett eddig a legfrissebb újdonságig…

Minek nevezzelek?

Sokan ismertek a környéken, de nem igazán; én voltam a zenés srác, és egy idő után arra gondoltam, miért is ne hívatnám így magam. Innentől kezdve Musiq-ként mutatkoztam be, és a legjobb döntéseim egyike volt. Bárki is nézzen rám, azt szeretném, hogy automatikusan a zenére asszociáljon.” – mesélte egy interjúban Musiq, majd találóan hozzáfűzte azt is, hogy a nevében szereplő “Musiq a frontember, a Soulchild pedig a mögötte feszülő gondolat, amelyet a múlt Soul csillagainak hagyománya és öröksége éltet.

két platina és két arany album, számos díj (Billboard és Soul Train), valamint egy rakás jelölés (MTV Awards11 Grammy-díj) is bizonyítja, hogy Musiq nem csak követi a legnagyobbak nyomait, hanem új ösvényeket tapos magának 2000-óta.

Az első lépésektől a platináig

Musiq Soulchild zenei karrierje a Def Jam Records-nál kezdődött debütáló albumával, a 2000-ben kiadott Aijuswanaseinggel, amelyről a Love című kislemez 22 hetet töltött a Billboard Hot 100 slágerlistáján.

A második, 2002-es, Juslisen albumánál már rájöhettünk, hogy a címek egy analógiára épülnek, az élőbeszéd kiejtését tükrözik. A Juslisen platina album lett, ráadásul a Billboard 200 slágerlistáján az első helyen nyitott. A Halfcrazy és a Dontchange kislemezek is a top 10-be kerültek.

A 2003-as, harmadik album, a Soulstar aranylemez lett, és olyan dalokat tartalmazott mint a Forthenight 

… vagy a Whoknows.

Váltás és sikerek, albumról albumra

Miután Musiq a Def Jamtől átigazolt az Atlantic Records-hoz, 2007-ben megjelentette negyedik albumát, a Luvanmusiq-ot, amelynek vezető kislemeze, a B.U.D.D.Y. nem sokkal később a Billboard 200 listavezető slágerévé vált.

Nem következik nagyon váratlan fordulat: ötödik albumát, a 2008-as OnMyRadiót szintén siker övezte, bár Rappel felturbózott Radio című dala nagy kontrasztban állt azzal a Neo-Soul stílussal, amit az előző albumokon képviselt.

A szintén ezen az albumon megjelent IfULeave című Mary J. Blige duett viszont olyan zajos sikert aratott, hogy Grammy-díjra is jelölték.

A 2011-es MusiqInTheMagiq bebizonyította, hogy a hatodik album sem untatja a rajongókat. Az igazi “Magic” ebben a “Musiq”-ban van… :-) A Billboard 200 chartján a lemez a 8. helyig jutott, köszönhetően az olyan remek partnereknek mint a new yorki Swizz Beatz DJ-producer-rapper, aki egyébként Alicia Keys férje.

Musiq lendületét az sem törte meg, hogy Life on Earth című albumát az Atlantic Records kötelékei helyett már függetlenként adta ki.

Az elmúlt években olyan izgalmas együttműködésekhez adta a hangját mint a Santanával közös Nothing At All

… vagy a The Roots-szal készült Break You Offhoz.

Tudtad, hogy még Ice Cube-bal is volt közös számuk?

Ahogyan India Arie-vel is: a Hot Chocolate-ot 2010-ben Grammy-díjra jelölték.

Az új album, Feel The Real

A szeptember 15-én megjelent, nyolcadik album a Feel The Real címet viseli és ITT több platformon is megvásárolható. Nagyon inspiráló, hogy egy ilyen sokszínű tehetségnek mint Musiq 17 év után is feszíti mondanivaló a mellkasát.

A dupla hosszúságú, összesen 24 dalt tartalmazó albumon Musiq Rap betétek helyett – amelyeket főként Willie Hynre bízott – csak a dallamra és az énekre koncentrál. Szerelem, szakítás, kapcsolatok, van itt minden, aminek valaha köze volt a Soul és R’n’B világához.

Merülj el egy nem hétköznapi művész hétköznapi gondolatvilágában, élvezd a könnyű dalszövegeket körülölelő lágy dallamokat és a megkapó dinamikát. Hajlításokra és kikapcsolódásra felkészülni, Spotify-ra IDE kapcsolni!

Ha van kedved, oszd meg velünk véleményedet Facebook oldalunkon és ajánld kedvenceidet, hogy bemutathassuk az újdonságra éhes Funky-arcoknak!

Érdekes lehet még:

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild nyolcadik albuma, a Feel The Real szeptember 15-én jelent meg, amelynek apropóján készítettünk egy összefoglalót az első lemez óta eltelt 17 évről. Videók, díjak, most pedig új szelek a vitorlában!

Ezt érdemes megosztani!

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá