fbpx

Funkra hívás a Ladies Nite-tal – Éljen Bootsy Collins és a nők!

Bootsy Collins - Ladies Nite

Funkra hívás a Ladies Nite-tal Éljen Bootsy Collins és a nők!

Öreg Bootsy nem vén Bootsy; akinek a vérében is Funk folyik, az olyan kortalanná válik, mint a zene, amit alkot. Az új kislemez, a Ladies Nite dübörög, az októberi album pedig lassan átszakítja a célszalagot!

 

Izgalmas hónapoknak nézünk elébe, melyeknek egyik zenei csúcspontja minden bizonnyal Bootsy Collins legújabb albuma, a World Wide Funk lesz. A napokban elérhetővé vált Spotify-on a tracklista legújabb gyöngyszeme, a Ladies Nite, amelyre lekapcsol a villany, és a hangerő feltekeri önmagát. Ha nem hiszed, járj(on a lábad) utána!

Ladies Nite, Bootsy szerint

A 4 perces videóban az animált Bootsy figura nem csak a szupermarketekben vagy mosodákban lógva, de a világűrben is ünnepli a nőket, akiknek ring a csípője, dobol a lába, bólogat a feje kortól függetlenül (lásd 3:10) a ritmusokra. Fülbemászó, szinte már gömbölyű basszus, játékos dalszöveg és olyan előadók adják a groove-ot mint az ötven éves MC Eiht, a legendás Compton’s Most Wanted gangstája…

… és BlvckSeeds. Ez egy olyan kreatív kollektíva, mely – Aziza Love (énekes), Jessi Jumanji (festő, dalszövegíró), PXVCE (értsd: Peace ; zenész) és Siri Imani (költő) vezetésével – céljául tűzte ki “egyfajta urbanista kultúra és új fekete reneszánsz létrehozását”. Az aktivistaként működő, kifejezetten érdekes arcok itt röviden mesélnek a Bootsy-val közös munka élményeiről, bár azt sajnos nem osztják meg, miként kerültek egymás vonzáskörzetébe.

Funky-t a Földnek! – World Wide Funk, az új album

Erős a gyanúnk, hogy az új albumon nem csak a BlvackSeeds-szel közös Ladies Nite lesz izgalmas a vendégelőadók szempontjából. Bootsy 14. stúdióalbumán – amely hat évvel a 2011-es Tha Funk Capital of the World után jelenik majd meg október 27-én – olyan művészek és előadók működtek közre mint Doug E. FreshBig Daddy KaneDJ Quik és Dru Down, a megdöbbentő performanszairól és gitártechnikájáról híres Buckethead

… és az énekes-dalszövegíró Musiq Soulchild.

Nem maradnak ki a buliból az olyan basszusgitár virtuózok sem mint Victor Wooten és Stanley Clarke

… vagy a zseniális Manou Gallo, aki ezen a felvételen olyan szólót nyom, hogy elfelejtesz levegőt venni közben. Neki persze meg sem kottyan.

A World Wide Funk nem csak nekünk lesz ajándék, hanem magának Bootsy Collins-nak is, hiszen egy nappal a 66. születésnapja után lesz megvásárolható például az iTunes-on. Nem csoda, hogy nagyon várjuk, mert Bootsy nem nagyon tud melléfogni. Már a hat évvel ezelőtti albumáról is úgy nyilatkoztak a kritikusok, hogy “a Funk-örökségével új generációt ráz fel”. Most vajon mit mondanak majd?

Bootsy-nak mindenesetre határozott véleménye van. Szerinte az új album “az emberek tanításáról szól; arról, hogyan >>funkizálódjanak<< , hogy ne csak kapni, hanem továbbadni is tudják. A terv része, hogy közösséget kovácsoljunk és arra ösztönözzük őket, hogy segítő kezet nyújtsanak egymásnak”.

Nagyon kíváncsiak vagyunk, mit tartogat a 15 dalt tartalmazó stúdióalbum, különösen, hogy az egyik az “A Salute to Bernie” címet viseli. Ha minden igaz, Bootsy ebben a dalban állít emléket a Funkadelic-es Bernie Worrellnek, aki tavaly, 72 évesen hunyt el rákban.

Addig, amíg vágjuk a centit az ősz egyik legjobban várt fülbe-valójáig, megosztjuk veled a World Wide Funk album elsőként, nyáron megjelent kislemezét, a basszusgitárral megkarcolt, kozmikus slow-jamet, a Worth My While-t. Lebegj bele valamelyik este!


Oszd meg velünk véleményedet a Facebook oldalunkon és adj néhány tippet, milyen érdekes zenei újdonságokról olvasnál!

Érdekes lehet még:

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild nyolcadik albuma, a Feel The Real szeptember 15-én jelent meg, amelynek apropóján készítettünk egy összefoglalót az első lemez óta eltelt 17 évről. Videók, díjak, most pedig új szelek a vitorlában!

 

Amikor az új Bootsy Collins dal miatt örömünkben felugrottunk a plafonig, és elkezdtünk lázasan kutakodni a hamarosan megjelenő album után, a Hot Saucer című dalban – amelyet egyelőre sajnos nem tudunk meghallgatni – Bootsy Collins mellett felfedeztük Musiq Soulchild (és ráadásként Big Daddy Kane) nevét. Nem kellett több nógatás, kicsit utánanéztünk Taalib Johnsonnak, azaz röviden csak Musiq utóbbi munkásságának, így rábukkantunk a szeptember 15-én megjelent Feel The Real albumra. Hosszú, Soulban és R’n’B-ben gazdag út vezetett eddig a legfrissebb újdonságig…

Minek nevezzelek?

Sokan ismertek a környéken, de nem igazán; én voltam a zenés srác, és egy idő után arra gondoltam, miért is ne hívatnám így magam. Innentől kezdve Musiq-ként mutatkoztam be, és a legjobb döntéseim egyike volt. Bárki is nézzen rám, azt szeretném, hogy automatikusan a zenére asszociáljon.” – mesélte egy interjúban Musiq, majd találóan hozzáfűzte azt is, hogy a nevében szereplő “Musiq a frontember, a Soulchild pedig a mögötte feszülő gondolat, amelyet a múlt Soul csillagainak hagyománya és öröksége éltet.

két platina és két arany album, számos díj (Billboard és Soul Train), valamint egy rakás jelölés (MTV Awards11 Grammy-díj) is bizonyítja, hogy Musiq nem csak követi a legnagyobbak nyomait, hanem új ösvényeket tapos magának 2000-óta.

Az első lépésektől a platináig

Musiq Soulchild zenei karrierje a Def Jam Records-nál kezdődött debütáló albumával, a 2000-ben kiadott Aijuswanaseinggel, amelyről a Love című kislemez 22 hetet töltött a Billboard Hot 100 slágerlistáján.

A második, 2002-es, Juslisen albumánál már rájöhettünk, hogy a címek egy analógiára épülnek, az élőbeszéd kiejtését tükrözik. A Juslisen platina album lett, ráadásul a Billboard 200 slágerlistáján az első helyen nyitott. A Halfcrazy és a Dontchange kislemezek is a top 10-be kerültek.

A 2003-as, harmadik album, a Soulstar aranylemez lett, és olyan dalokat tartalmazott mint a Forthenight 

… vagy a Whoknows.

Váltás és sikerek, albumról albumra

Miután Musiq a Def Jamtől átigazolt az Atlantic Records-hoz, 2007-ben megjelentette negyedik albumát, a Luvanmusiq-ot, amelynek vezető kislemeze, a B.U.D.D.Y. nem sokkal később a Billboard 200 listavezető slágerévé vált.

Nem következik nagyon váratlan fordulat: ötödik albumát, a 2008-as OnMyRadiót szintén siker övezte, bár Rappel felturbózott Radio című dala nagy kontrasztban állt azzal a Neo-Soul stílussal, amit az előző albumokon képviselt.

A szintén ezen az albumon megjelent IfULeave című Mary J. Blige duett viszont olyan zajos sikert aratott, hogy Grammy-díjra is jelölték.

A 2011-es MusiqInTheMagiq bebizonyította, hogy a hatodik album sem untatja a rajongókat. Az igazi “Magic” ebben a “Musiq”-ban van… :-) A Billboard 200 chartján a lemez a 8. helyig jutott, köszönhetően az olyan remek partnereknek mint a new yorki Swizz Beatz DJ-producer-rapper, aki egyébként Alicia Keys férje.

Musiq lendületét az sem törte meg, hogy Life on Earth című albumát az Atlantic Records kötelékei helyett már függetlenként adta ki.

Az elmúlt években olyan izgalmas együttműködésekhez adta a hangját mint a Santanával közös Nothing At All

… vagy a The Roots-szal készült Break You Offhoz.

Tudtad, hogy még Ice Cube-bal is volt közös számuk?

Ahogyan India Arie-vel is: a Hot Chocolate-ot 2010-ben Grammy-díjra jelölték.

Az új album, Feel The Real

A szeptember 15-én megjelent, nyolcadik album a Feel The Real címet viseli és ITT több platformon is megvásárolható. Nagyon inspiráló, hogy egy ilyen sokszínű tehetségnek mint Musiq 17 év után is feszíti mondanivaló a mellkasát.

A dupla hosszúságú, összesen 24 dalt tartalmazó albumon Musiq Rap betétek helyett – amelyeket főként Willie Hynre bízott – csak a dallamra és az énekre koncentrál. Szerelem, szakítás, kapcsolatok, van itt minden, aminek valaha köze volt a Soul és R’n’B világához.

Merülj el egy nem hétköznapi művész hétköznapi gondolatvilágában, élvezd a könnyű dalszövegeket körülölelő lágy dallamokat és a megkapó dinamikát. Hajlításokra és kikapcsolódásra felkészülni, Spotify-ra IDE kapcsolni!

Ha van kedved, oszd meg velünk véleményedet Facebook oldalunkon és ajánld kedvenceidet, hogy bemutathassuk az újdonságra éhes Funky-arcoknak!

Érdekes lehet még:

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild nyolcadik albuma, a Feel The Real szeptember 15-én jelent meg, amelynek apropóján készítettünk egy összefoglalót az első lemez óta eltelt 17 évről. Videók, díjak, most pedig új szelek a vitorlában!

Ezt érdemes megosztani!

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá