fbpx

Funkra hívás a Ladies Nite-tal – Éljen Bootsy Collins és a nők!

Funkra hívás a Ladies Nite-tal - Éljen Bootsy Collins és a nők!

Bootsy Collins - Ladies Nite

Funkra hívás a Ladies Nite-tal Éljen Bootsy Collins és a nők!

Öreg Bootsy nem vén Bootsy; akinek a vérében is Funk folyik, az olyan kortalanná válik, mint a zene, amit alkot. Az új kislemez, a Ladies Nite dübörög, az októberi album pedig lassan átszakítja a célszalagot!

 

Izgalmas hónapoknak nézünk elébe, melyeknek egyik zenei csúcspontja minden bizonnyal Bootsy Collins legújabb albuma, a World Wide Funk lesz. A napokban elérhetővé vált Spotify-on a tracklista legújabb gyöngyszeme, a Ladies Nite, amelyre lekapcsol a villany, és a hangerő feltekeri önmagát. Ha nem hiszed, járj(on a lábad) utána!

Ladies Nite, Bootsy szerint

A 4 perces videóban az animált Bootsy figura nem csak a szupermarketekben vagy mosodákban lógva, de a világűrben is ünnepli a nőket, akiknek ring a csípője, dobol a lába, bólogat a feje kortól függetlenül (lásd 3:10) a ritmusokra. Fülbemászó, szinte már gömbölyű basszus, játékos dalszöveg és olyan előadók adják a groove-ot mint az ötven éves MC Eiht, a legendás Compton’s Most Wanted gangstája…

… és BlvckSeeds. Ez egy olyan kreatív kollektíva, mely – Aziza Love (énekes), Jessi Jumanji (festő, dalszövegíró), PXVCE (értsd: Peace ; zenész) és Siri Imani (költő) vezetésével – céljául tűzte ki “egyfajta urbanista kultúra és új fekete reneszánsz létrehozását”. Az aktivistaként működő, kifejezetten érdekes arcok itt röviden mesélnek a Bootsy-val közös munka élményeiről, bár azt sajnos nem osztják meg, miként kerültek egymás vonzáskörzetébe.

Funky-t a Földnek! – World Wide Funk, az új album

Erős a gyanúnk, hogy az új albumon nem csak a BlvackSeeds-szel közös Ladies Nite lesz izgalmas a vendégelőadók szempontjából. Bootsy 14. stúdióalbumán – amely hat évvel a 2011-es Tha Funk Capital of the World után jelenik majd meg október 27-én – olyan művészek és előadók működtek közre mint Doug E. FreshBig Daddy KaneDJ Quik és Dru Down, a megdöbbentő performanszairól és gitártechnikájáról híres Buckethead

… és az énekes-dalszövegíró Musiq Soulchild.

Nem maradnak ki a buliból az olyan basszusgitár virtuózok sem mint Victor Wooten és Stanley Clarke

… vagy a zseniális Manou Gallo, aki ezen a felvételen olyan szólót nyom, hogy elfelejtesz levegőt venni közben. Neki persze meg sem kottyan.

A World Wide Funk nem csak nekünk lesz ajándék, hanem magának Bootsy Collins-nak is, hiszen egy nappal a 66. születésnapja után lesz megvásárolható például az iTunes-on. Nem csoda, hogy nagyon várjuk, mert Bootsy nem nagyon tud melléfogni. Már a hat évvel ezelőtti albumáról is úgy nyilatkoztak a kritikusok, hogy “a Funk-örökségével új generációt ráz fel”. Most vajon mit mondanak majd?

Bootsy-nak mindenesetre határozott véleménye van. Szerinte az új album “az emberek tanításáról szól; arról, hogyan >>funkizálódjanak<< , hogy ne csak kapni, hanem továbbadni is tudják. A terv része, hogy közösséget kovácsoljunk és arra ösztönözzük őket, hogy segítő kezet nyújtsanak egymásnak”.

Nagyon kíváncsiak vagyunk, mit tartogat a 15 dalt tartalmazó stúdióalbum, különösen, hogy az egyik az “A Salute to Bernie” címet viseli. Ha minden igaz, Bootsy ebben a dalban állít emléket a Funkadelic-es Bernie Worrellnek, aki tavaly, 72 évesen hunyt el rákban.

Addig, amíg vágjuk a centit az ősz egyik legjobban várt fülbe-valójáig, megosztjuk veled a World Wide Funk album elsőként, nyáron megjelent kislemezét, a basszusgitárral megkarcolt, kozmikus slow-jamet, a Worth My While-t. Lebegj bele valamelyik este!


Oszd meg velünk véleményedet a Facebook oldalunkon és adj néhány tippet, milyen érdekes zenei újdonságokról olvasnál!

Érdekes lehet még:

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild nyolcadik albuma, a Feel The Real szeptember 15-én jelent meg, amelynek apropóján készítettünk egy összefoglalót az első lemez óta eltelt 17 évről. Videók, díjak, most pedig új szelek a vitorlában!

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá