fbpx

La’Porsha Renae, a Fekete Dinamit – A nő, akit nem lehet legyűrni!

La Porsha Renae

La’Porsha Renae, a Fekete Dinamit A nő, akit nem lehet legyűrni!

La’Porsha Renae még csak 24 éves, de komoly megpróbáltatásai után úgy énekel, mint aki mögött egy teljes élet összes küzdelme hever, megmászva, legyőzve. Libabőr minden négyzetmiliméteren!

 

Képzelj el egy kislányt, aki az édesanyja szépségszalonjában már 6 éves korától Michael JacksontWhitney Houstont, Tina TurnertCeline Diont és Beyoncét énekel – és ez kicsit sem kínos, mert zavarbaejtően jól csinálja! A Mississippiből származó nő fiatal kora ellenére legnagyobb példaképeinek az útjára lépett, de nem az árnyékukban kaptat fölfelé. Ha meghallgatod ezt a felvételt, megérted.

Szívből fülbe robban

La’Porsha Renae az elkövetkező évek egyik legnagyobb tehetsége. Olyan előadó, akinek a szájából nem zenébe burkolt dalszövegek peregnek, hanem olyan, aki a hangjával, a személyiségének mélységével filmet tud forgat a fejedben, amikor énekel. Érzed és látod, amit üzenni akar. La’Porshát hallgatni olyan, mint pofont kapni az élettől, majd újra sorba állni érte, mert annyira felszabadító. Ilyen élményt nyújt Jill Scott dalának a feldolgozása is.

Porshának ahogyan a hangja, úgy az élete sem volt könnyű. Tizenhat évesen sikertelenül és még éretlenül próbálta meg az American Idolt, de hangos sikert csak másodjára, a tavalyi döntőben ért el, amikor másodikként végzett a tehetségkutató 15. szériájában. A két próbatétel között eltelt néhány évben minden olyan sérülést megkapott az élettől – és a férjétől -, amely ahhoz kellett, hogy ilyen énekesnő válhasson belőle. Miután megszerezte diplomáját, férjével megromlott a viszonyuk és La’Porsha is egy lett azok közül, akik szinte észrevétlenül váltak családon belüli erőszak áldozatává. Úgy döntött, hogy  kiszakadva az ördögi körből, mindössze egy hónapos kislányával új életet kezdenek. A kicsi még az American Idol válogatására is elkísérte, és Jennifer Lopez ölében legalább akkora sikert aratott, mint Porsha, aki a Radiohead Creep című dalát adta elő saját feldolgozásban.

Az American Idol során hatalmas rajongótáborra tett szert, a zsűrit lenyűgözte a hangja és a belőle áradó kisugárzás. Ezt a Proud Mary feldolgozást – és a közönség sikítozását – hallgatva elég világos, mi történt a színpadon. Felrobbant a Fekete Dinamit!

Amikor Mary J. Blige No Dramáját színpadra vitte, tulajdonképpen magáról, az elszenvedett bántalmazásokról énekelt. A megindultságtól néha még ez az erős hang is megremegett.

Van élet az American Idol után

Miután másodikként végzett a tehetségkutatóban, mindenki biztos volt benne, hogy ajtók fognak kinyílni előtte. Így is történt. La’Porsha bejelentette, hogy szerződést írt alá a Big Machine-nel és a Motown Records-szal. Mi a Motown közreműködésének köszönhető, következő feldolgozást hallgatva fedeztük fel. Prince biztosan nem forog a sírjában, és Alicia Keys előadására sem hoz szégyent ez a remek cover.

Első saját dala a Battles volt, amellyel a emléket állított a küzdelmes éveknek. Porsha megküzdötte a maga csatáit, és íme az eredmény, amelyből az első héten több mint 7000 darab fogyott, miközben a dal a 22. helyre került az Egyesült Államok R&B kislemez listáján. A Battles-ből készült egy ún. Gold Medal Mix, ugyanis az amerikai női tornacsapat ezt választotta hivatalos dalának a 2016-os nyári Olimpiára.

Already All Ready – “Végre minden készen áll”

Első stúdióalbumára sem kellett sokat várni, ugyanis idén, március 31-én jelent meg az Already All Ready, amelynek dalai sajnos hiányosan lelhetők fel a videómegosztókon. Ha teheted, mindenképpen hallgasd meg Spotify-on vagy iTunes-on! Megéri, hiszen olyan gyöngyszemeket tartalmaz, mint a cikkünk legelején hallható Good Woman. Nem csak mi díjazzuk ennyire La’Porsha munkásságát: a Billboard Magazin a Top Heatseekers listáján elsőnek választotta. Az album nem csak jó, hanem kedves is: a borítón Porsha kislánya is szerepel, hiszen anyukája neki ajánlotta a teljes albumot.

Renae azt nyilatkozta, hogy  szeretett volna olyanokat inspirálni, akik ugyanolyan sok bizonytalanságot hordoznak magukban, mint ő régen, a bántások és többek között szokatlan haja, illetve erőteljes alkata miatt. Ma már büszke arra, aki volt és akivé vált. Szerintünk is minden joggal az lehet!

Ne feledd, a dalokat Spotify-on és iTunes-on éred el a legjobb minőségben!

Ha tetszett La’Porsha hangja és dalai, oszd meg velünk véleményedet a Facebookon, és ajánlj nekünk olyan előadókat, akiket szerinted egy Funky-arcnak ismernie kell! Számítunk a véleményedre!

Érdekes lehet még:

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild nyolcadik albuma, a Feel The Real szeptember 15-én jelent meg, amelynek apropóján készítettünk egy összefoglalót az első lemez óta eltelt 17 évről. Videók, díjak, most pedig új szelek a vitorlában!

 

Amikor az új Bootsy Collins dal miatt örömünkben felugrottunk a plafonig, és elkezdtünk lázasan kutakodni a hamarosan megjelenő album után, a Hot Saucer című dalban – amelyet egyelőre sajnos nem tudunk meghallgatni – Bootsy Collins mellett felfedeztük Musiq Soulchild (és ráadásként Big Daddy Kane) nevét. Nem kellett több nógatás, kicsit utánanéztünk Taalib Johnsonnak, azaz röviden csak Musiq utóbbi munkásságának, így rábukkantunk a szeptember 15-én megjelent Feel The Real albumra. Hosszú, Soulban és R’n’B-ben gazdag út vezetett eddig a legfrissebb újdonságig…

Minek nevezzelek?

Sokan ismertek a környéken, de nem igazán; én voltam a zenés srác, és egy idő után arra gondoltam, miért is ne hívatnám így magam. Innentől kezdve Musiq-ként mutatkoztam be, és a legjobb döntéseim egyike volt. Bárki is nézzen rám, azt szeretném, hogy automatikusan a zenére asszociáljon.” – mesélte egy interjúban Musiq, majd találóan hozzáfűzte azt is, hogy a nevében szereplő “Musiq a frontember, a Soulchild pedig a mögötte feszülő gondolat, amelyet a múlt Soul csillagainak hagyománya és öröksége éltet.

két platina és két arany album, számos díj (Billboard és Soul Train), valamint egy rakás jelölés (MTV Awards11 Grammy-díj) is bizonyítja, hogy Musiq nem csak követi a legnagyobbak nyomait, hanem új ösvényeket tapos magának 2000-óta.

Az első lépésektől a platináig

Musiq Soulchild zenei karrierje a Def Jam Records-nál kezdődött debütáló albumával, a 2000-ben kiadott Aijuswanaseinggel, amelyről a Love című kislemez 22 hetet töltött a Billboard Hot 100 slágerlistáján.

A második, 2002-es, Juslisen albumánál már rájöhettünk, hogy a címek egy analógiára épülnek, az élőbeszéd kiejtését tükrözik. A Juslisen platina album lett, ráadásul a Billboard 200 slágerlistáján az első helyen nyitott. A Halfcrazy és a Dontchange kislemezek is a top 10-be kerültek.

A 2003-as, harmadik album, a Soulstar aranylemez lett, és olyan dalokat tartalmazott mint a Forthenight 

… vagy a Whoknows.

Váltás és sikerek, albumról albumra

Miután Musiq a Def Jamtől átigazolt az Atlantic Records-hoz, 2007-ben megjelentette negyedik albumát, a Luvanmusiq-ot, amelynek vezető kislemeze, a B.U.D.D.Y. nem sokkal később a Billboard 200 listavezető slágerévé vált.

Nem következik nagyon váratlan fordulat: ötödik albumát, a 2008-as OnMyRadiót szintén siker övezte, bár Rappel felturbózott Radio című dala nagy kontrasztban állt azzal a Neo-Soul stílussal, amit az előző albumokon képviselt.

A szintén ezen az albumon megjelent IfULeave című Mary J. Blige duett viszont olyan zajos sikert aratott, hogy Grammy-díjra is jelölték.

A 2011-es MusiqInTheMagiq bebizonyította, hogy a hatodik album sem untatja a rajongókat. Az igazi “Magic” ebben a “Musiq”-ban van… :-) A Billboard 200 chartján a lemez a 8. helyig jutott, köszönhetően az olyan remek partnereknek mint a new yorki Swizz Beatz DJ-producer-rapper, aki egyébként Alicia Keys férje.

Musiq lendületét az sem törte meg, hogy Life on Earth című albumát az Atlantic Records kötelékei helyett már függetlenként adta ki.

Az elmúlt években olyan izgalmas együttműködésekhez adta a hangját mint a Santanával közös Nothing At All

… vagy a The Roots-szal készült Break You Offhoz.

Tudtad, hogy még Ice Cube-bal is volt közös számuk?

Ahogyan India Arie-vel is: a Hot Chocolate-ot 2010-ben Grammy-díjra jelölték.

Az új album, Feel The Real

A szeptember 15-én megjelent, nyolcadik album a Feel The Real címet viseli és ITT több platformon is megvásárolható. Nagyon inspiráló, hogy egy ilyen sokszínű tehetségnek mint Musiq 17 év után is feszíti mondanivaló a mellkasát.

A dupla hosszúságú, összesen 24 dalt tartalmazó albumon Musiq Rap betétek helyett – amelyeket főként Willie Hynre bízott – csak a dallamra és az énekre koncentrál. Szerelem, szakítás, kapcsolatok, van itt minden, aminek valaha köze volt a Soul és R’n’B világához.

Merülj el egy nem hétköznapi művész hétköznapi gondolatvilágában, élvezd a könnyű dalszövegeket körülölelő lágy dallamokat és a megkapó dinamikát. Hajlításokra és kikapcsolódásra felkészülni, Spotify-ra IDE kapcsolni!

Ha van kedved, oszd meg velünk véleményedet Facebook oldalunkon és ajánld kedvenceidet, hogy bemutathassuk az újdonságra éhes Funky-arcoknak!

Érdekes lehet még:

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild nyolcadik albuma, a Feel The Real szeptember 15-én jelent meg, amelynek apropóján készítettünk egy összefoglalót az első lemez óta eltelt 17 évről. Videók, díjak, most pedig új szelek a vitorlában!

Ezt érdemes megosztani!

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá