Ledisi – A “teremtő” hang

Ledisi

Ledisi A “teremtő” hang

Amerikai R’n’B és Jazz énekesnő, dalszerző, 8 Grammy-Díj jelöléssel: ő nem más, mint Ledisi Anibade Young, a nigériai gyökerekkel rendelkező előadóművész, akinek dalait mi is jó szívvel ajánljuk minden Funky-arcnak.

 

 

Black Butterfly

Ledisi sorsa egészen fiatalon elrendeltetett. Édesanyja egy louisianai R’n’B együttesben énekelt, édesapja, Larry Sanders pedig Soul énekesként kereste a kenyerét.

Ugyan elhagyta családját, lányát pedig közel 30 évig nem is látta, örökségbe mégis igazi tehetséget hagyott. Ezt vetíti előre Ledisi neve is, amely a nigériai Yoruba nyelvjárás szerint “teremtőt” jelent.

A félárva énekesnő mindennek ellenére nem kallódott el. Apja helyett nevelőapjának, Jospeh Pierce III-nek, egy new orleans-i Jazz dobosnak köszönheti, hogy nyolc évesen már nyilvánosság előtt, a New Orleans Symphony Orchestra-val énekelhetett. Később, kamaszkorában viszont kifejezetten szégyenlős  volt. Osztálytársai unszolására a Deniece Williams-féle Black Butterfly-jal viszont újra megvillantotta tehetségét a tesiöltözőben. Ez a dal volt az, amely önbizalmat adott neki a továbbiakhoz, hiszen ezt követően szerepelt aThe Wiz című musicalben – amely az afro- amerikai kultúra jegyeit vegyítette Óz, a nagy varázsló történetével -, majd ösztöndíjasként opera és zongora tanulmányokba kezdett a híres kaliforniai Berkeley-n.

A kezdetek

Ledisi számára az Anibade nevű együttese jelentette az első komolyabb megmérettetést. A héttagú csapat zenéjét a Soul, a Jazz és a HipHop stílusjegyei gazdagították, és ugyan nem váltak széles körben ismertté, de a rajongók annyira megszerették őket, hogy magukat – Ledisi után – “Ledites”-ként emlegették, és a kisebb helyi rádióktól folyamatosan Take Time című dalukat kérték. Ekkor azonban még nem keltették fel nagyobb lemezkiadók figyelmét.

2000-ben megjelentette a Soulsinger: The Revival című szólóalbumát, amely után turnézni indult az Anibade-del.

Következő albuma, mely a Feeling Orange But Sometimes Blue címet viseli, 2002-ben jelent meg. 2003-ban elnyerte érte a California Music Awardot a “Kiemelkedő Jazz Album” kategóriában, de nem lendítette mégsem előre a karrierjét.

 

A fordulópont

Öt év szünet után, 2007-ben adta ki harmadik albumát, a Lost & Foundot, amelynek egyik legjelentősebb dala az AlrightEbben saját életéről énekel, jelezve rajongóinak, hogy nem hagyta maga mögött a zenei pályát. Az üzenet valószínűleg átment, ugyanis a dal a Billboard Hot R&B chartján a 45. helyen debütált.

Második kislemeze, az In The Morning a 49. helyen kezdett…

… míg Think of You című száma a 71. helyig jutott.

Joy a 103. lett. Ez az albuma 2 Grammy- Díj jelölést kapott a “Legjobb új előadó” kategóriában.

Turn Me Loose

2009-ben jelent meg 4. stúdióalbuma, a Turn Me Loose, amely már olyan slágereket tartalmaz, mint a Goin Thru Changes

… vagy a Higher Than This.

Pieces of Me

Ledisi 2011 márciusában fejezte be 5. albumát, amely minden kétséget kizáró, elsöprő sikert aratott. A Billboard 200-as listáján a 8. helyen nyitott, 38.000 példány fogyott belőle az első héten, és a First Lady, Michelle Obama kifejezett kérésére háromszor is fellépett a Fehér Házban.

Az albummal turnéra indult, és a népes rajongótábor mellett háromszoros Grammy-Díj jelölésnek is örülhetett a Pieces of Me-vel, a “Legjobb R&B Album”, a “Legjobb R&B Előadás” és a “Legjobb R&B Dal” kategóriában…

… de a So Into You is nagy sikert aratott.

Legfrissebb dalai között pedig olyanok szerepelnek, mint az I Blame You

… vagy a szeptemberi Like This.

Az ehhez hasonló finom zenékért katt a Luxfunk Radióra, ahol nem vesztegetjük az időt!

Érdekes lehet még:

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild nyolcadik albuma, a Feel The Real szeptember 15-én jelent meg, amelynek apropóján készítettünk egy összefoglalót az első lemez óta eltelt 17 évről. Videók, díjak, most pedig új szelek a vitorlában!

 

Amikor az új Bootsy Collins dal miatt örömünkben felugrottunk a plafonig, és elkezdtünk lázasan kutakodni a hamarosan megjelenő album után, a Hot Saucer című dalban – amelyet egyelőre sajnos nem tudunk meghallgatni – Bootsy Collins mellett felfedeztük Musiq Soulchild (és ráadásként Big Daddy Kane) nevét. Nem kellett több nógatás, kicsit utánanéztünk Taalib Johnsonnak, azaz röviden csak Musiq utóbbi munkásságának, így rábukkantunk a szeptember 15-én megjelent Feel The Real albumra. Hosszú, Soulban és R’n’B-ben gazdag út vezetett eddig a legfrissebb újdonságig…

Minek nevezzelek?

Sokan ismertek a környéken, de nem igazán; én voltam a zenés srác, és egy idő után arra gondoltam, miért is ne hívatnám így magam. Innentől kezdve Musiq-ként mutatkoztam be, és a legjobb döntéseim egyike volt. Bárki is nézzen rám, azt szeretném, hogy automatikusan a zenére asszociáljon.” – mesélte egy interjúban Musiq, majd találóan hozzáfűzte azt is, hogy a nevében szereplő “Musiq a frontember, a Soulchild pedig a mögötte feszülő gondolat, amelyet a múlt Soul csillagainak hagyománya és öröksége éltet.

két platina és két arany album, számos díj (Billboard és Soul Train), valamint egy rakás jelölés (MTV Awards11 Grammy-díj) is bizonyítja, hogy Musiq nem csak követi a legnagyobbak nyomait, hanem új ösvényeket tapos magának 2000-óta.

Az első lépésektől a platináig

Musiq Soulchild zenei karrierje a Def Jam Records-nál kezdődött debütáló albumával, a 2000-ben kiadott Aijuswanaseinggel, amelyről a Love című kislemez 22 hetet töltött a Billboard Hot 100 slágerlistáján.

A második, 2002-es, Juslisen albumánál már rájöhettünk, hogy a címek egy analógiára épülnek, az élőbeszéd kiejtését tükrözik. A Juslisen platina album lett, ráadásul a Billboard 200 slágerlistáján az első helyen nyitott. A Halfcrazy és a Dontchange kislemezek is a top 10-be kerültek.

A 2003-as, harmadik album, a Soulstar aranylemez lett, és olyan dalokat tartalmazott mint a Forthenight 

… vagy a Whoknows.

Váltás és sikerek, albumról albumra

Miután Musiq a Def Jamtől átigazolt az Atlantic Records-hoz, 2007-ben megjelentette negyedik albumát, a Luvanmusiq-ot, amelynek vezető kislemeze, a B.U.D.D.Y. nem sokkal később a Billboard 200 listavezető slágerévé vált.

Nem következik nagyon váratlan fordulat: ötödik albumát, a 2008-as OnMyRadiót szintén siker övezte, bár Rappel felturbózott Radio című dala nagy kontrasztban állt azzal a Neo-Soul stílussal, amit az előző albumokon képviselt.

A szintén ezen az albumon megjelent IfULeave című Mary J. Blige duett viszont olyan zajos sikert aratott, hogy Grammy-díjra is jelölték.

A 2011-es MusiqInTheMagiq bebizonyította, hogy a hatodik album sem untatja a rajongókat. Az igazi “Magic” ebben a “Musiq”-ban van… :-) A Billboard 200 chartján a lemez a 8. helyig jutott, köszönhetően az olyan remek partnereknek mint a new yorki Swizz Beatz DJ-producer-rapper, aki egyébként Alicia Keys férje.

Musiq lendületét az sem törte meg, hogy Life on Earth című albumát az Atlantic Records kötelékei helyett már függetlenként adta ki.

Az elmúlt években olyan izgalmas együttműködésekhez adta a hangját mint a Santanával közös Nothing At All

… vagy a The Roots-szal készült Break You Offhoz.

Tudtad, hogy még Ice Cube-bal is volt közös számuk?

Ahogyan India Arie-vel is: a Hot Chocolate-ot 2010-ben Grammy-díjra jelölték.

Az új album, Feel The Real

A szeptember 15-én megjelent, nyolcadik album a Feel The Real címet viseli és ITT több platformon is megvásárolható. Nagyon inspiráló, hogy egy ilyen sokszínű tehetségnek mint Musiq 17 év után is feszíti mondanivaló a mellkasát.

A dupla hosszúságú, összesen 24 dalt tartalmazó albumon Musiq Rap betétek helyett – amelyeket főként Willie Hynre bízott – csak a dallamra és az énekre koncentrál. Szerelem, szakítás, kapcsolatok, van itt minden, aminek valaha köze volt a Soul és R’n’B világához.

Merülj el egy nem hétköznapi művész hétköznapi gondolatvilágában, élvezd a könnyű dalszövegeket körülölelő lágy dallamokat és a megkapó dinamikát. Hajlításokra és kikapcsolódásra felkészülni, Spotify-ra IDE kapcsolni!

Ha van kedved, oszd meg velünk véleményedet Facebook oldalunkon és ajánld kedvenceidet, hogy bemutathassuk az újdonságra éhes Funky-arcoknak!

Érdekes lehet még:

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild nyolcadik albuma, a Feel The Real szeptember 15-én jelent meg, amelynek apropóján készítettünk egy összefoglalót az első lemez óta eltelt 17 évről. Videók, díjak, most pedig új szelek a vitorlában!

Ezt érdemes megosztani!

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá