Leela James – “Baby Etta” tarol

Leela James

Leela James “Baby Etta” tarol

R’n’B-t, Soult és Blues-t énekel, ismerős, telt és nem feledhető hangjával, karizmájával nyomot hagy az emlékezetben. Ő Leela James, Etta James unokája. Vagy mégsem?

 

 

Change is Gonna Come

A 31 éves énekesnő 2003-óta színesíti a zenei palettát, első lemezét azonban két évvel később, 2005-ben jelentette meg a Warner Bros Records kiadásában. Az R’n’B – Funk – Gospel debütáló albuma, a  Change Is Gonne Come hangsúlyos utalás Sam Cooke azonos című legendás dalára 1963-ból, amelyre a jól azonosítható Leela James- stílus is épül.

 

Az albumon többek között Raphael SaadiqWyclef Jean és Kanye West is közreműködött producerként Leela James mellett, aki 22 évesen, 19 dalt tartalmazó albumával felkerült a Billboard 200-as listájára, több mint 180 ezer eladott példányszámú lemezével.

Ezek a dalok és az énekesnő többi munkája is hűen tükrözi jellegzetes stílusát, amelyet  többek között James Brown, Roberta Flack, Toni Braxton, Marvin Gaye, Donny Hathaway, Gladys Knight, Mavis Staples és Stevie Wonder zenéje inspirál.

A nagy öregek előtt tisztelgő dalok mellett az albumon több saját szerzemény is meghallgatható, ahogyan a Kanye West és Leela James által jegyzett It’s Alright is.

De a ’96-os év egyik legnagyobb No Doubt slágere is, a Don’t speak, áthangszerelve.

Let’s Do It Again

A következő években Leela James előtt megnyíltak a kapuk. Turnézott a The Black Eyed Peas-zel, Macy Gray-jel, és énekelt Ray Charles posztumusz albumán, a Genius & Friends-en egy dalt, amely így szól:

Következő albumát 2009-ben adta ki ezúttal a Shanachie Records gondozásában, amely a Let’s Do It Againcímet viseli. Kifejezve tiszteletét, ezúttal a The Staples Singers előtt, akik ennek az albumnak a létrehozásában inspirálták.

Ezek a dalok is főként a ’60-as, ’70-es, sőt ’80-as évek legnagyobb zenéinek átdolgozásai, Leela James-értelmezései.

My Soul

Egy évvel később, 2010-ben jelent meg harmadik albuma a Stax Records-nál, amelyről nagyon elismerően nyilatkoztak a kritikusok. A US Hip Hop / R&B Charton a hetedik helyen nyitott, a Billboard 200-on pedig a 37. helyig jutott, nagyot ugorva első albumához képest (180. hely). Így szól az első szám:

De tükrözi az album jellegzetes hangulatát a következő is:

Loving You More… In The Spirit Of Etta James

2012-ben követve a saját hagyományait, Leela James egy Etta James-t idéző albummal rukkolt elő, aki ikon volt a számára. Gyerekkorát is végigkísérte ez a hasonlóság, első éneklései alkalmával szinte azonnal ráragadt a “Baby Etta” becenév is. Sőt, eltrejedt az a pletyka is, hogy unokája a legendás hangú énekesnőnek. Ezt egy interjúban megcáfolta. Ugyan vérrokonság nem köti őket, azonban – ahogyan nyilatkozta is – lélekben vállalja a megtisztelő “rokonságot” és nevet.

A többi dalba itt tudtok belehallgatni vagy Spotify-on és iTunes-on is élvezhetitek!

Fall For You

Legújabb, negyedik albuma idén júliusban jelent meg, osztatlan sikert aratva. Az olyan dalok, mint a címadó Fall For You

…vagy a pikáns So Good. Ezek a dalok nagy elvárásokat és szép reményeket vetítenek elénk a következő albumokkal kapcsolatban. A megjelenésükig sok sikert kívánunk Leelának, akit októberben Soul Train Díjra jelöltek!

Leela James-ért és eredeti, ütős zenékért kövesd most is a Luxfunk Radiót! 

Érdekes lehet még:

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild nyolcadik albuma, a Feel The Real szeptember 15-én jelent meg, amelynek apropóján készítettünk egy összefoglalót az első lemez óta eltelt 17 évről. Videók, díjak, most pedig új szelek a vitorlában!

 

Amikor az új Bootsy Collins dal miatt örömünkben felugrottunk a plafonig, és elkezdtünk lázasan kutakodni a hamarosan megjelenő album után, a Hot Saucer című dalban – amelyet egyelőre sajnos nem tudunk meghallgatni – Bootsy Collins mellett felfedeztük Musiq Soulchild (és ráadásként Big Daddy Kane) nevét. Nem kellett több nógatás, kicsit utánanéztünk Taalib Johnsonnak, azaz röviden csak Musiq utóbbi munkásságának, így rábukkantunk a szeptember 15-én megjelent Feel The Real albumra. Hosszú, Soulban és R’n’B-ben gazdag út vezetett eddig a legfrissebb újdonságig…

Minek nevezzelek?

Sokan ismertek a környéken, de nem igazán; én voltam a zenés srác, és egy idő után arra gondoltam, miért is ne hívatnám így magam. Innentől kezdve Musiq-ként mutatkoztam be, és a legjobb döntéseim egyike volt. Bárki is nézzen rám, azt szeretném, hogy automatikusan a zenére asszociáljon.” – mesélte egy interjúban Musiq, majd találóan hozzáfűzte azt is, hogy a nevében szereplő “Musiq a frontember, a Soulchild pedig a mögötte feszülő gondolat, amelyet a múlt Soul csillagainak hagyománya és öröksége éltet.

két platina és két arany album, számos díj (Billboard és Soul Train), valamint egy rakás jelölés (MTV Awards11 Grammy-díj) is bizonyítja, hogy Musiq nem csak követi a legnagyobbak nyomait, hanem új ösvényeket tapos magának 2000-óta.

Az első lépésektől a platináig

Musiq Soulchild zenei karrierje a Def Jam Records-nál kezdődött debütáló albumával, a 2000-ben kiadott Aijuswanaseinggel, amelyről a Love című kislemez 22 hetet töltött a Billboard Hot 100 slágerlistáján.

A második, 2002-es, Juslisen albumánál már rájöhettünk, hogy a címek egy analógiára épülnek, az élőbeszéd kiejtését tükrözik. A Juslisen platina album lett, ráadásul a Billboard 200 slágerlistáján az első helyen nyitott. A Halfcrazy és a Dontchange kislemezek is a top 10-be kerültek.

A 2003-as, harmadik album, a Soulstar aranylemez lett, és olyan dalokat tartalmazott mint a Forthenight 

… vagy a Whoknows.

Váltás és sikerek, albumról albumra

Miután Musiq a Def Jamtől átigazolt az Atlantic Records-hoz, 2007-ben megjelentette negyedik albumát, a Luvanmusiq-ot, amelynek vezető kislemeze, a B.U.D.D.Y. nem sokkal később a Billboard 200 listavezető slágerévé vált.

Nem következik nagyon váratlan fordulat: ötödik albumát, a 2008-as OnMyRadiót szintén siker övezte, bár Rappel felturbózott Radio című dala nagy kontrasztban állt azzal a Neo-Soul stílussal, amit az előző albumokon képviselt.

A szintén ezen az albumon megjelent IfULeave című Mary J. Blige duett viszont olyan zajos sikert aratott, hogy Grammy-díjra is jelölték.

A 2011-es MusiqInTheMagiq bebizonyította, hogy a hatodik album sem untatja a rajongókat. Az igazi “Magic” ebben a “Musiq”-ban van… :-) A Billboard 200 chartján a lemez a 8. helyig jutott, köszönhetően az olyan remek partnereknek mint a new yorki Swizz Beatz DJ-producer-rapper, aki egyébként Alicia Keys férje.

Musiq lendületét az sem törte meg, hogy Life on Earth című albumát az Atlantic Records kötelékei helyett már függetlenként adta ki.

Az elmúlt években olyan izgalmas együttműködésekhez adta a hangját mint a Santanával közös Nothing At All

… vagy a The Roots-szal készült Break You Offhoz.

Tudtad, hogy még Ice Cube-bal is volt közös számuk?

Ahogyan India Arie-vel is: a Hot Chocolate-ot 2010-ben Grammy-díjra jelölték.

Az új album, Feel The Real

A szeptember 15-én megjelent, nyolcadik album a Feel The Real címet viseli és ITT több platformon is megvásárolható. Nagyon inspiráló, hogy egy ilyen sokszínű tehetségnek mint Musiq 17 év után is feszíti mondanivaló a mellkasát.

A dupla hosszúságú, összesen 24 dalt tartalmazó albumon Musiq Rap betétek helyett – amelyeket főként Willie Hynre bízott – csak a dallamra és az énekre koncentrál. Szerelem, szakítás, kapcsolatok, van itt minden, aminek valaha köze volt a Soul és R’n’B világához.

Merülj el egy nem hétköznapi művész hétköznapi gondolatvilágában, élvezd a könnyű dalszövegeket körülölelő lágy dallamokat és a megkapó dinamikát. Hajlításokra és kikapcsolódásra felkészülni, Spotify-ra IDE kapcsolni!

Ha van kedved, oszd meg velünk véleményedet Facebook oldalunkon és ajánld kedvenceidet, hogy bemutathassuk az újdonságra éhes Funky-arcoknak!

Érdekes lehet még:

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild nyolcadik albuma, a Feel The Real szeptember 15-én jelent meg, amelynek apropóján készítettünk egy összefoglalót az első lemez óta eltelt 17 évről. Videók, díjak, most pedig új szelek a vitorlában!

Ezt érdemes megosztani!

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá