fbpx

Mary J. Blige visszatért a Strength Of A Womannel! – Hogyan varázsolj hanggal a 13. stúdióalbumodon is? Így!

Mary J. Blige visszatért a Strength Of A Womannel! - Hogyan varázsolj hanggal a 13. stúdióalbumodon is? Így!

Mary J Blige - Strength Of A Woman album cover

Mary J. Blige visszatért a Strength Of A Womannel! Hogyan varázsolj hanggal a 13. stúdióalbumodon is? Így!

Ha valakire, akkor Mary J. Blige-ra nem lehet azt mondani, hogy nem tudja, mit csinál.  Az R’n’B díva szerencsére nem csak tudja, hanem szívből érzi is – ezt bizonyítja 13. stúdióalbuma, mely április 28-án jelent meg.

 

Mary J. Blige 2014 után most jelentkezett új, a megszokott minőséghez hű, nagyon is kompakt, velős stúdióalbummal, amelynek nem csak a címe, hanem a tartalma is erős. A 14 dalt felsorakoztató Strength Of A Woman egy igazi 6 Grammy-díjas, 4 American Music Awards nyertes, 8 platinalemezes művész kifinomult ars poetikája. Röviden:

Strength Of A Woman – Girlpower helyett

Mary J. Blige művészetét egy Funky-arcnak sem kell a zéruspontról bemutatni. A ‘90-es, kétezres évek slágerlista robbantó dalai még mindig a fülünkben dübörögnek.

Mary karrierjének kezdete óta (1989) képes hatni az érzelmek igen széles palettájára. A dalaira nem csak megőrülni lehet a parketten, hanem leülni és gondolkodni egy sarokban.

Az új albumot hallgatva ismét belekóstolhatunk a klasszikus Blige hangzásba, de kicsit sem unatkozunk; hiszen miután 2014-ben, a The London Session albumában bemutatta, hogyan fekszik a hangja az elektronikus ütemekre…

… most visszatér a gyökerekhez és felfrissíti egy kevés Trappel, Rappel, Poppal és Soul balladákra jellemző finom hangzással. A 14 dalos playlist a következőképpen alakult:

 1. Love Yourself
 2. Thick Of It
 3. Set Me Free
 4. It’s Me
 5. Glow Up
 6. U + Me (Love Lesson)
 7. Indestructible
 8. Thank You
 9. Survivor
 10. Find The Love
 11. Smile
 12. Telling The Truth
 13. Strength Of A Woman
 14. Hello Father

Strength Of A Woman sokszínű, erőteljes, dúskál a mély értelmű, izgalmas, változatos dalokban. Ilyen a U + Me

… de a 2016-ban már megjelent kislemez, a Thick Of It is, amely könnyedén hozza a monumentális “kiéneklem-a-lelkem” Mary J. Blige hangulatot.

Az albumélményt egyébként olyan társelőadók fokozzák mint Kanye West a Love Yourselfben

… vagy a Missy Elliott, Quavo és DJ Khaled mesterhármasa a Glow Up című mesterműben, amely az egyik kedvencünk.

A dalban vendégszereplő Quavo a 2010-es évek óta működő, háromfős, amerikai Migos Rap formáció egyik arca. Ők így szólnak:

DJ Khaled pedig olyan DJ-rapper-producer, aki a legnagyobb nevekkel működött már együtt a fekete zenei érában: Snoop Doggal, Jay-Z-vel, Akonnal, Ludacris-szel, Beyoncéval, Lil Wayne-nel, Wiz Khalifával, Chris Brownnal, Nicki Minaj-zsal és sorolhatnánk.

Feltűnik még egy új karakter, méghozzá a Telling The Truth című dalban. Ő Kaytranada, egy fiatal, haiti-kanadai DJ-producer tűnik fel, aki dolgozott már többek között Madonnával, valamint Craig Daviddel is, a Got It Good című dalon.

Mary J. Blige feltehetően nem véletlenül vont be pályájuk elején álló, fiatal tehetségeket a közös munkába. Többek között az ő abszolút mai és modern zenei látásmódjuknak és hangzásuknak köszönhetően a Strength Of A Woman úgy tudott új lenni, hogy nem felejtett el önmaga maradni. Mary J. Blige meglovagolta az új hullámot, de a régi a hajóval – ennek köszönhetően egyszerre maradt autentikus és lett szórakoztatóan friss a teljes album. Többszöri hallgatás után is azt kell, hogy mondjuk, Blige nem akart más lenni, mint ami – érett, komoly múlttal rendelkező R’n’B díva. Nem lány, nem csaj, hanem IGAZI NŐ, nagybetűvel.  Emeljük a vinylünket előtte, amiért nem kívánta ezekbe a kategóriákba pozicionálni magát, hanem vállalta, hogy olyat alkot, amit ilyen zenei múlttal és sokszínűséggel rajta kívül senki más nem tud. Ennek köszönhetően girlpower helyett igazi, szinte tapintható “nőerő” árad a dalokból, amelyeknek nem csak a hangzása, hanem legtöbbször a szövege is megérint.

Ilyen a Hello Father és az album címadó dala is, amelyről stúdiófelvétel helyett most egy élő verziót tudunk megosztani veletek.

Minden “fekete szívű” Funky-arcnak ajánljuk, hogy tegyen egy próbát ezzel az albummal iTunes-on vagy Spotify-on, mert érdemes. Ne lepődjetek meg, ha egy-két dallal a Luxfunkon is találkoztok majd, hiszen ezt az élményt – mint mindig – tovább szeretnénk adni nektek. Volume ON!

Érdekes lehet még:

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild nyolcadik albuma, a Feel The Real szeptember 15-én jelent meg, amelynek apropóján készítettünk egy összefoglalót az első lemez óta eltelt 17 évről. Videók, díjak, most pedig új szelek a vitorlában!

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá