Mary J. Blige visszatért a Strength Of A Womannel! – Hogyan varázsolj hanggal a 13. stúdióalbumodon is? Így!

Mary J Blige - Strength Of A Woman album cover

Mary J. Blige visszatért a Strength Of A Womannel! Hogyan varázsolj hanggal a 13. stúdióalbumodon is? Így!

Ha valakire, akkor Mary J. Blige-ra nem lehet azt mondani, hogy nem tudja, mit csinál.  Az R’n’B díva szerencsére nem csak tudja, hanem szívből érzi is – ezt bizonyítja 13. stúdióalbuma, mely április 28-án jelent meg.

 

Mary J. Blige 2014 után most jelentkezett új, a megszokott minőséghez hű, nagyon is kompakt, velős stúdióalbummal, amelynek nem csak a címe, hanem a tartalma is erős. A 14 dalt felsorakoztató Strength Of A Woman egy igazi 6 Grammy-díjas, 4 American Music Awards nyertes, 8 platinalemezes művész kifinomult ars poetikája. Röviden:

Strength Of A Woman – Girlpower helyett

Mary J. Blige művészetét egy Funky-arcnak sem kell a zéruspontról bemutatni. A ‘90-es, kétezres évek slágerlista robbantó dalai még mindig a fülünkben dübörögnek.

Mary karrierjének kezdete óta (1989) képes hatni az érzelmek igen széles palettájára. A dalaira nem csak megőrülni lehet a parketten, hanem leülni és gondolkodni egy sarokban.

Az új albumot hallgatva ismét belekóstolhatunk a klasszikus Blige hangzásba, de kicsit sem unatkozunk; hiszen miután 2014-ben, a The London Session albumában bemutatta, hogyan fekszik a hangja az elektronikus ütemekre…

… most visszatér a gyökerekhez és felfrissíti egy kevés Trappel, Rappel, Poppal és Soul balladákra jellemző finom hangzással. A 14 dalos playlist a következőképpen alakult:

 1. Love Yourself
 2. Thick Of It
 3. Set Me Free
 4. It’s Me
 5. Glow Up
 6. U + Me (Love Lesson)
 7. Indestructible
 8. Thank You
 9. Survivor
 10. Find The Love
 11. Smile
 12. Telling The Truth
 13. Strength Of A Woman
 14. Hello Father

Strength Of A Woman sokszínű, erőteljes, dúskál a mély értelmű, izgalmas, változatos dalokban. Ilyen a U + Me

… de a 2016-ban már megjelent kislemez, a Thick Of It is, amely könnyedén hozza a monumentális “kiéneklem-a-lelkem” Mary J. Blige hangulatot.

Az albumélményt egyébként olyan társelőadók fokozzák mint Kanye West a Love Yourselfben

… vagy a Missy Elliott, Quavo és DJ Khaled mesterhármasa a Glow Up című mesterműben, amely az egyik kedvencünk.

A dalban vendégszereplő Quavo a 2010-es évek óta működő, háromfős, amerikai Migos Rap formáció egyik arca. Ők így szólnak:

DJ Khaled pedig olyan DJ-rapper-producer, aki a legnagyobb nevekkel működött már együtt a fekete zenei érában: Snoop Doggal, Jay-Z-vel, Akonnal, Ludacris-szel, Beyoncéval, Lil Wayne-nel, Wiz Khalifával, Chris Brownnal, Nicki Minaj-zsal és sorolhatnánk.

Feltűnik még egy új karakter, méghozzá a Telling The Truth című dalban. Ő Kaytranada, egy fiatal, haiti-kanadai DJ-producer tűnik fel, aki dolgozott már többek között Madonnával, valamint Craig Daviddel is, a Got It Good című dalon.

Mary J. Blige feltehetően nem véletlenül vont be pályájuk elején álló, fiatal tehetségeket a közös munkába. Többek között az ő abszolút mai és modern zenei látásmódjuknak és hangzásuknak köszönhetően a Strength Of A Woman úgy tudott új lenni, hogy nem felejtett el önmaga maradni. Mary J. Blige meglovagolta az új hullámot, de a régi a hajóval – ennek köszönhetően egyszerre maradt autentikus és lett szórakoztatóan friss a teljes album. Többszöri hallgatás után is azt kell, hogy mondjuk, Blige nem akart más lenni, mint ami – érett, komoly múlttal rendelkező R’n’B díva. Nem lány, nem csaj, hanem IGAZI NŐ, nagybetűvel.  Emeljük a vinylünket előtte, amiért nem kívánta ezekbe a kategóriákba pozicionálni magát, hanem vállalta, hogy olyat alkot, amit ilyen zenei múlttal és sokszínűséggel rajta kívül senki más nem tud. Ennek köszönhetően girlpower helyett igazi, szinte tapintható “nőerő” árad a dalokból, amelyeknek nem csak a hangzása, hanem legtöbbször a szövege is megérint.

Ilyen a Hello Father és az album címadó dala is, amelyről stúdiófelvétel helyett most egy élő verziót tudunk megosztani veletek.

Minden “fekete szívű” Funky-arcnak ajánljuk, hogy tegyen egy próbát ezzel az albummal iTunes-on vagy Spotify-on, mert érdemes. Ne lepődjetek meg, ha egy-két dallal a Luxfunkon is találkoztok majd, hiszen ezt az élményt – mint mindig – tovább szeretnénk adni nektek. Volume ON!

Érdekes lehet még:

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild nyolcadik albuma, a Feel The Real szeptember 15-én jelent meg, amelynek apropóján készítettünk egy összefoglalót az első lemez óta eltelt 17 évről. Videók, díjak, most pedig új szelek a vitorlában!

 

Amikor az új Bootsy Collins dal miatt örömünkben felugrottunk a plafonig, és elkezdtünk lázasan kutakodni a hamarosan megjelenő album után, a Hot Saucer című dalban – amelyet egyelőre sajnos nem tudunk meghallgatni – Bootsy Collins mellett felfedeztük Musiq Soulchild (és ráadásként Big Daddy Kane) nevét. Nem kellett több nógatás, kicsit utánanéztünk Taalib Johnsonnak, azaz röviden csak Musiq utóbbi munkásságának, így rábukkantunk a szeptember 15-én megjelent Feel The Real albumra. Hosszú, Soulban és R’n’B-ben gazdag út vezetett eddig a legfrissebb újdonságig…

Minek nevezzelek?

Sokan ismertek a környéken, de nem igazán; én voltam a zenés srác, és egy idő után arra gondoltam, miért is ne hívatnám így magam. Innentől kezdve Musiq-ként mutatkoztam be, és a legjobb döntéseim egyike volt. Bárki is nézzen rám, azt szeretném, hogy automatikusan a zenére asszociáljon.” – mesélte egy interjúban Musiq, majd találóan hozzáfűzte azt is, hogy a nevében szereplő “Musiq a frontember, a Soulchild pedig a mögötte feszülő gondolat, amelyet a múlt Soul csillagainak hagyománya és öröksége éltet.

két platina és két arany album, számos díj (Billboard és Soul Train), valamint egy rakás jelölés (MTV Awards11 Grammy-díj) is bizonyítja, hogy Musiq nem csak követi a legnagyobbak nyomait, hanem új ösvényeket tapos magának 2000-óta.

Az első lépésektől a platináig

Musiq Soulchild zenei karrierje a Def Jam Records-nál kezdődött debütáló albumával, a 2000-ben kiadott Aijuswanaseinggel, amelyről a Love című kislemez 22 hetet töltött a Billboard Hot 100 slágerlistáján.

A második, 2002-es, Juslisen albumánál már rájöhettünk, hogy a címek egy analógiára épülnek, az élőbeszéd kiejtését tükrözik. A Juslisen platina album lett, ráadásul a Billboard 200 slágerlistáján az első helyen nyitott. A Halfcrazy és a Dontchange kislemezek is a top 10-be kerültek.

A 2003-as, harmadik album, a Soulstar aranylemez lett, és olyan dalokat tartalmazott mint a Forthenight 

… vagy a Whoknows.

Váltás és sikerek, albumról albumra

Miután Musiq a Def Jamtől átigazolt az Atlantic Records-hoz, 2007-ben megjelentette negyedik albumát, a Luvanmusiq-ot, amelynek vezető kislemeze, a B.U.D.D.Y. nem sokkal később a Billboard 200 listavezető slágerévé vált.

Nem következik nagyon váratlan fordulat: ötödik albumát, a 2008-as OnMyRadiót szintén siker övezte, bár Rappel felturbózott Radio című dala nagy kontrasztban állt azzal a Neo-Soul stílussal, amit az előző albumokon képviselt.

A szintén ezen az albumon megjelent IfULeave című Mary J. Blige duett viszont olyan zajos sikert aratott, hogy Grammy-díjra is jelölték.

A 2011-es MusiqInTheMagiq bebizonyította, hogy a hatodik album sem untatja a rajongókat. Az igazi “Magic” ebben a “Musiq”-ban van… :-) A Billboard 200 chartján a lemez a 8. helyig jutott, köszönhetően az olyan remek partnereknek mint a new yorki Swizz Beatz DJ-producer-rapper, aki egyébként Alicia Keys férje.

Musiq lendületét az sem törte meg, hogy Life on Earth című albumát az Atlantic Records kötelékei helyett már függetlenként adta ki.

Az elmúlt években olyan izgalmas együttműködésekhez adta a hangját mint a Santanával közös Nothing At All

… vagy a The Roots-szal készült Break You Offhoz.

Tudtad, hogy még Ice Cube-bal is volt közös számuk?

Ahogyan India Arie-vel is: a Hot Chocolate-ot 2010-ben Grammy-díjra jelölték.

Az új album, Feel The Real

A szeptember 15-én megjelent, nyolcadik album a Feel The Real címet viseli és ITT több platformon is megvásárolható. Nagyon inspiráló, hogy egy ilyen sokszínű tehetségnek mint Musiq 17 év után is feszíti mondanivaló a mellkasát.

A dupla hosszúságú, összesen 24 dalt tartalmazó albumon Musiq Rap betétek helyett – amelyeket főként Willie Hynre bízott – csak a dallamra és az énekre koncentrál. Szerelem, szakítás, kapcsolatok, van itt minden, aminek valaha köze volt a Soul és R’n’B világához.

Merülj el egy nem hétköznapi művész hétköznapi gondolatvilágában, élvezd a könnyű dalszövegeket körülölelő lágy dallamokat és a megkapó dinamikát. Hajlításokra és kikapcsolódásra felkészülni, Spotify-ra IDE kapcsolni!

Ha van kedved, oszd meg velünk véleményedet Facebook oldalunkon és ajánld kedvenceidet, hogy bemutathassuk az újdonságra éhes Funky-arcoknak!

Érdekes lehet még:

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild nyolcadik albuma, a Feel The Real szeptember 15-én jelent meg, amelynek apropóján készítettünk egy összefoglalót az első lemez óta eltelt 17 évről. Videók, díjak, most pedig új szelek a vitorlában!

Ezt érdemes megosztani!

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá