Megjelent a Public Enemy legújabb albuma – Man Plans God Laughs

Public Enemy - Man Plans God Laughs

Megjelent a Public Enemy legújabb albuma Man Plans God Laughs

Júliusban megjelent a Public Enemy 13. stúdióalbuma, a Man Plans God Laughs. Érdemes belehallgatni!

 

 

A kezdetek

Public Enemy (PE) csapata 1982-ban, Long Islanden, New Yorkban állt össze. Aktív évek következtek, de az első albumukat csak 1987-ben rakták össze. Ez volt a Yo! Bum Rush the Show.

Az áttörést második lemezük, az  It Takes a Nation of Millions to Hold Us Back hoztak meg nekik 1988-ban. A Billboard 200-en a 42. helyig jutott, majd egy év múlva, 1989 augusztusában platina minősítést kapott. A kritikus dicsérték, a Rolling Stone “Minden idők 500 legjobb albuma” listáján a 48. helyre sorolták; még az “1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz” című könyvben is szerepel.

Public Enemy mondanivalója és sikerei egy harmadik albumban csúcsosodtak ki igazán. Ez volt a Fear of a Black Planet. A ’90-ben megjelent lemez még nagyobbat csattant, mint az eddigiek: a Billboard Top Pop Albums listán a 40. helyen debütált, az első héten egymillió példányban kelt el. A listán a 10. helyet érte el, és megkapta a platina minősítést. A ’90-es évek legmeghatározóbb Hip-Hop albumának ítélték a kritikusok, amit az idő is igazolt: a Rolling Stone magazin 2003-as “Minden idők 500 legjobb albuma” listáján a 300.-nak választotta. Az album utolsó, meghatározó dalát, a Fight The Powert például lehetetlenség elfelejteni.

Public Enemy 1990 után sem kényelmesedett bele a sikerekbe. Egy-négy évente adták ki újabb lemezeiket, amelyeken végig megtartották kemény, odamondós stílusukat. Nem puhították el őket az évek, de néhány számukban enyhén dallamosabb irányt vettek. Ez megmutatkozik a 2012-ben megjelent The Evil Empire of Everything lemezük címadó dalában is.

Az új album

A néhány napja megjelent Man Plans God Laughs utolsó simításai közben Chuck D a Rolling Stone magazinnak azt nyilatkozta, hogy „ez lesz az évszázad legerőteljesebb PE felvétele”. A legfrissebb kritikák szerint ugyan a 2007-ben megjelent How You Sell Soul to a Soulless People Who Sold Their Soul?erőteljesebbre sikeredett, de az új album dalait hallgatva ezt mindenki döntse el maga.

Az mindenesetre biztos, hogy a PE célja továbbra is a feketék erejének összpontosítása, az összetartozás érzésének erősítése és a fekete-ellenesség ellen való elszánt küzdelem, mindez a megszokott kemény, harcias, gyakran dühös hangvételben. A világ tényei adottak, a célt, az üzenetet a Public Enemy pedig fáradhatatlanul terjeszti. Le a kalappal előttük!

Mit gondolsz az új albumról? Írd meg a véleményedet a Facebook oldalunkon, vagy itt, a cikk alatt!

Érdekes lehet még:

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild nyolcadik albuma, a Feel The Real szeptember 15-én jelent meg, amelynek apropóján készítettünk egy összefoglalót az első lemez óta eltelt 17 évről. Videók, díjak, most pedig új szelek a vitorlában!

 

Amikor az új Bootsy Collins dal miatt örömünkben felugrottunk a plafonig, és elkezdtünk lázasan kutakodni a hamarosan megjelenő album után, a Hot Saucer című dalban – amelyet egyelőre sajnos nem tudunk meghallgatni – Bootsy Collins mellett felfedeztük Musiq Soulchild (és ráadásként Big Daddy Kane) nevét. Nem kellett több nógatás, kicsit utánanéztünk Taalib Johnsonnak, azaz röviden csak Musiq utóbbi munkásságának, így rábukkantunk a szeptember 15-én megjelent Feel The Real albumra. Hosszú, Soulban és R’n’B-ben gazdag út vezetett eddig a legfrissebb újdonságig…

Minek nevezzelek?

Sokan ismertek a környéken, de nem igazán; én voltam a zenés srác, és egy idő után arra gondoltam, miért is ne hívatnám így magam. Innentől kezdve Musiq-ként mutatkoztam be, és a legjobb döntéseim egyike volt. Bárki is nézzen rám, azt szeretném, hogy automatikusan a zenére asszociáljon.” – mesélte egy interjúban Musiq, majd találóan hozzáfűzte azt is, hogy a nevében szereplő “Musiq a frontember, a Soulchild pedig a mögötte feszülő gondolat, amelyet a múlt Soul csillagainak hagyománya és öröksége éltet.

két platina és két arany album, számos díj (Billboard és Soul Train), valamint egy rakás jelölés (MTV Awards11 Grammy-díj) is bizonyítja, hogy Musiq nem csak követi a legnagyobbak nyomait, hanem új ösvényeket tapos magának 2000-óta.

Az első lépésektől a platináig

Musiq Soulchild zenei karrierje a Def Jam Records-nál kezdődött debütáló albumával, a 2000-ben kiadott Aijuswanaseinggel, amelyről a Love című kislemez 22 hetet töltött a Billboard Hot 100 slágerlistáján.

A második, 2002-es, Juslisen albumánál már rájöhettünk, hogy a címek egy analógiára épülnek, az élőbeszéd kiejtését tükrözik. A Juslisen platina album lett, ráadásul a Billboard 200 slágerlistáján az első helyen nyitott. A Halfcrazy és a Dontchange kislemezek is a top 10-be kerültek.

A 2003-as, harmadik album, a Soulstar aranylemez lett, és olyan dalokat tartalmazott mint a Forthenight 

… vagy a Whoknows.

Váltás és sikerek, albumról albumra

Miután Musiq a Def Jamtől átigazolt az Atlantic Records-hoz, 2007-ben megjelentette negyedik albumát, a Luvanmusiq-ot, amelynek vezető kislemeze, a B.U.D.D.Y. nem sokkal később a Billboard 200 listavezető slágerévé vált.

Nem következik nagyon váratlan fordulat: ötödik albumát, a 2008-as OnMyRadiót szintén siker övezte, bár Rappel felturbózott Radio című dala nagy kontrasztban állt azzal a Neo-Soul stílussal, amit az előző albumokon képviselt.

A szintén ezen az albumon megjelent IfULeave című Mary J. Blige duett viszont olyan zajos sikert aratott, hogy Grammy-díjra is jelölték.

A 2011-es MusiqInTheMagiq bebizonyította, hogy a hatodik album sem untatja a rajongókat. Az igazi “Magic” ebben a “Musiq”-ban van… :-) A Billboard 200 chartján a lemez a 8. helyig jutott, köszönhetően az olyan remek partnereknek mint a new yorki Swizz Beatz DJ-producer-rapper, aki egyébként Alicia Keys férje.

Musiq lendületét az sem törte meg, hogy Life on Earth című albumát az Atlantic Records kötelékei helyett már függetlenként adta ki.

Az elmúlt években olyan izgalmas együttműködésekhez adta a hangját mint a Santanával közös Nothing At All

… vagy a The Roots-szal készült Break You Offhoz.

Tudtad, hogy még Ice Cube-bal is volt közös számuk?

Ahogyan India Arie-vel is: a Hot Chocolate-ot 2010-ben Grammy-díjra jelölték.

Az új album, Feel The Real

A szeptember 15-én megjelent, nyolcadik album a Feel The Real címet viseli és ITT több platformon is megvásárolható. Nagyon inspiráló, hogy egy ilyen sokszínű tehetségnek mint Musiq 17 év után is feszíti mondanivaló a mellkasát.

A dupla hosszúságú, összesen 24 dalt tartalmazó albumon Musiq Rap betétek helyett – amelyeket főként Willie Hynre bízott – csak a dallamra és az énekre koncentrál. Szerelem, szakítás, kapcsolatok, van itt minden, aminek valaha köze volt a Soul és R’n’B világához.

Merülj el egy nem hétköznapi művész hétköznapi gondolatvilágában, élvezd a könnyű dalszövegeket körülölelő lágy dallamokat és a megkapó dinamikát. Hajlításokra és kikapcsolódásra felkészülni, Spotify-ra IDE kapcsolni!

Ha van kedved, oszd meg velünk véleményedet Facebook oldalunkon és ajánld kedvenceidet, hogy bemutathassuk az újdonságra éhes Funky-arcoknak!

Érdekes lehet még:

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild nyolcadik albuma, a Feel The Real szeptember 15-én jelent meg, amelynek apropóján készítettünk egy összefoglalót az első lemez óta eltelt 17 évről. Videók, díjak, most pedig új szelek a vitorlában!

Ezt érdemes megosztani!

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá