Megjelent Michael Jackson új albuma – Xscape a múltból a jelenbe

Michael Jackson - Xscape

Megjelent Michael Jackson új albuma Xscape a múltból a jelenbe

Május 13-án megjelent a második posztumusz Michael Jackson album, az Xscape, amely bebizonyította, hogy MJ szelleme örökkévalóságra, a hangja halhatatlanságra ítéltetett. Hétfő óta a Luxfunk Radio-n is hallgathatjátok a dalokat, amelyekben a múlt a jelennel, Michael Jackson tehetsége pedig a legkiválóbb producerek munkájával egyesül.

 

Producerek

Az Epic Records/Sony Music gondozásában Michael Jackson újra tarol. Őrületes érdeklődés kíséretében, hétfőn végre belevethettük magunkat mi is az egyik legizgalmasabb, bizarr szépségű zenei újdonságba, az Xscape-be. Az album megosztó kritikák légkörében látott napvilágot. Sokan tartottak tőle, hogy egyfajta kiábrándító frankensteini megoldás lesz, amely nem méltó az egykori elképesztő zenei tehetséghez és jelenléthez. Azonban úgy tűnik, ők tévedtek, míg L.A. Reidnak, az Epic Records elnökének és vezérigazgatójának, aki az album producere is egyben, igaza volt. A negyven év anyagát feldolgozó Xscape méltó tisztelgés a Pop Királya előtt, amely zajos sikert arat, hála Michael Jackson halálon is túlmutató tehetségének, és a legnevesebb producereknek, többek között Timbalandnak, Rodney Jerkins-nek, Stargate-nek, Jerome “Jroc” Harmonnak és John McClainnek .

Az album címe is bizonyítja, hogy a Jackson-i örökséget a legértőbb kezek gondozzák: Xscape- tükrözi a Michael Jacksonra leginkább jellemző, egyszavas címszerkezetet, amellett pedig mélyebb utalással is bír. A dalok közül ez az egyetlen, amelyet ugyanaz a személy kortársiasít, aki stúdióban rögzítette: Rodney “Darkchild” Jerkins, aki gyakran dolgozott Janet Jacksonnal, Whitney Houstonnal és Toni Braxtonnal is.

Tracklista

A tracklista a címadó dal mellett is csemegékkel szolgál:

1. Love Never Felt So Good
2. Chicago (She Was Lovin’ Me)
3. Lovin’ You
4. A Place With No Name
5. Do You Know Where Your Children Are
6. Slave To The Rhythm
7. Blue Gangsta
8. Xscape

Az első kislemez, egyben az albumindító dal, a “Love Never Felt So Good” például a “This Is It” időszakból, 1983-ból származó felvétel, amelyen Paul Anka ül a zongoránál.

Timbaland az album egyik legerősebb dalának a Chicago-t tartja, ezt is javasolta kislemeznek, mások a Lovin You-t, amelyről azonban Michael Jackson egykori hangmérnöke, Matt Forger így nyilatkozott: “Úgy emlékszem rá, mint egy R&B stílusú, közepes tempójú szerelmes dalra. Jó dal volt, de nem volt komoly jelölt arra, hogy rákerüljön a Bad albumra. Egyike azon sok dalnak, amit felvettünk aztán elraktunk.” Erős reakciót váltott ki a az ötödik dal is, a Do Yo Know Where Your Children Are is, amelyet MJ 1990-91-ben írt, és amelyben felszólal a gyermekbántalmazás és molesztálás ellen. A dal tehát az őt ért vádak előtt született, erősen megkérdőjelezve tehát azok igazságtartalmát. Ebből az ellenséges légkörből következik az is, hogy most hallhatjuk először, akár a többi hét különlegességet. A legnagyobb Jackson rajongók örülhetnek egy Deluxe verziónak is, ahol a dalok eredeti demóin és két videón kívül található egy bónusz dal is, Mary J. Blige és D’Angelo közreműködésével.

Ráhangolódásnak addig is hallgasd MJ-t a Luxfunk Radio-n, örökzölden szól!

Érdekes lehet még:

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild nyolcadik albuma, a Feel The Real szeptember 15-én jelent meg, amelynek apropóján készítettünk egy összefoglalót az első lemez óta eltelt 17 évről. Videók, díjak, most pedig új szelek a vitorlában!

 

Amikor az új Bootsy Collins dal miatt örömünkben felugrottunk a plafonig, és elkezdtünk lázasan kutakodni a hamarosan megjelenő album után, a Hot Saucer című dalban – amelyet egyelőre sajnos nem tudunk meghallgatni – Bootsy Collins mellett felfedeztük Musiq Soulchild (és ráadásként Big Daddy Kane) nevét. Nem kellett több nógatás, kicsit utánanéztünk Taalib Johnsonnak, azaz röviden csak Musiq utóbbi munkásságának, így rábukkantunk a szeptember 15-én megjelent Feel The Real albumra. Hosszú, Soulban és R’n’B-ben gazdag út vezetett eddig a legfrissebb újdonságig…

Minek nevezzelek?

Sokan ismertek a környéken, de nem igazán; én voltam a zenés srác, és egy idő után arra gondoltam, miért is ne hívatnám így magam. Innentől kezdve Musiq-ként mutatkoztam be, és a legjobb döntéseim egyike volt. Bárki is nézzen rám, azt szeretném, hogy automatikusan a zenére asszociáljon.” – mesélte egy interjúban Musiq, majd találóan hozzáfűzte azt is, hogy a nevében szereplő “Musiq a frontember, a Soulchild pedig a mögötte feszülő gondolat, amelyet a múlt Soul csillagainak hagyománya és öröksége éltet.

két platina és két arany album, számos díj (Billboard és Soul Train), valamint egy rakás jelölés (MTV Awards11 Grammy-díj) is bizonyítja, hogy Musiq nem csak követi a legnagyobbak nyomait, hanem új ösvényeket tapos magának 2000-óta.

Az első lépésektől a platináig

Musiq Soulchild zenei karrierje a Def Jam Records-nál kezdődött debütáló albumával, a 2000-ben kiadott Aijuswanaseinggel, amelyről a Love című kislemez 22 hetet töltött a Billboard Hot 100 slágerlistáján.

A második, 2002-es, Juslisen albumánál már rájöhettünk, hogy a címek egy analógiára épülnek, az élőbeszéd kiejtését tükrözik. A Juslisen platina album lett, ráadásul a Billboard 200 slágerlistáján az első helyen nyitott. A Halfcrazy és a Dontchange kislemezek is a top 10-be kerültek.

A 2003-as, harmadik album, a Soulstar aranylemez lett, és olyan dalokat tartalmazott mint a Forthenight 

… vagy a Whoknows.

Váltás és sikerek, albumról albumra

Miután Musiq a Def Jamtől átigazolt az Atlantic Records-hoz, 2007-ben megjelentette negyedik albumát, a Luvanmusiq-ot, amelynek vezető kislemeze, a B.U.D.D.Y. nem sokkal később a Billboard 200 listavezető slágerévé vált.

Nem következik nagyon váratlan fordulat: ötödik albumát, a 2008-as OnMyRadiót szintén siker övezte, bár Rappel felturbózott Radio című dala nagy kontrasztban állt azzal a Neo-Soul stílussal, amit az előző albumokon képviselt.

A szintén ezen az albumon megjelent IfULeave című Mary J. Blige duett viszont olyan zajos sikert aratott, hogy Grammy-díjra is jelölték.

A 2011-es MusiqInTheMagiq bebizonyította, hogy a hatodik album sem untatja a rajongókat. Az igazi “Magic” ebben a “Musiq”-ban van… :-) A Billboard 200 chartján a lemez a 8. helyig jutott, köszönhetően az olyan remek partnereknek mint a new yorki Swizz Beatz DJ-producer-rapper, aki egyébként Alicia Keys férje.

Musiq lendületét az sem törte meg, hogy Life on Earth című albumát az Atlantic Records kötelékei helyett már függetlenként adta ki.

Az elmúlt években olyan izgalmas együttműködésekhez adta a hangját mint a Santanával közös Nothing At All

… vagy a The Roots-szal készült Break You Offhoz.

Tudtad, hogy még Ice Cube-bal is volt közös számuk?

Ahogyan India Arie-vel is: a Hot Chocolate-ot 2010-ben Grammy-díjra jelölték.

Az új album, Feel The Real

A szeptember 15-én megjelent, nyolcadik album a Feel The Real címet viseli és ITT több platformon is megvásárolható. Nagyon inspiráló, hogy egy ilyen sokszínű tehetségnek mint Musiq 17 év után is feszíti mondanivaló a mellkasát.

A dupla hosszúságú, összesen 24 dalt tartalmazó albumon Musiq Rap betétek helyett – amelyeket főként Willie Hynre bízott – csak a dallamra és az énekre koncentrál. Szerelem, szakítás, kapcsolatok, van itt minden, aminek valaha köze volt a Soul és R’n’B világához.

Merülj el egy nem hétköznapi művész hétköznapi gondolatvilágában, élvezd a könnyű dalszövegeket körülölelő lágy dallamokat és a megkapó dinamikát. Hajlításokra és kikapcsolódásra felkészülni, Spotify-ra IDE kapcsolni!

Ha van kedved, oszd meg velünk véleményedet Facebook oldalunkon és ajánld kedvenceidet, hogy bemutathassuk az újdonságra éhes Funky-arcoknak!

Érdekes lehet még:

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild nyolcadik albuma, a Feel The Real szeptember 15-én jelent meg, amelynek apropóján készítettünk egy összefoglalót az első lemez óta eltelt 17 évről. Videók, díjak, most pedig új szelek a vitorlában!

Ezt érdemes megosztani!

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá