Mona Lisa táncolni akar – Sheila E. és legújabb videóklipje

Sheila E. - Icon - Mona Lisa

Mona Lisa táncolni akar Sheila E. és legújabb videóklipje

A Grammy- díjra jelölt énekesnő, legendás latin- jazz ütőhangszeres Sheila Escovedo 12 év után először rukkolt elő új albummal. A Sheila E. ICON album Mona Lisa című számának hivatalos videoklipje a múlt héten jelent meg, ennek alkalmából írunk Nektek az albumról és Sheila E. zenei múltjáról néhány érdekességet.

 

Prince, Billy Cobham, Lionel Richie, George Duke, Ringo Starr, Phil Collins, Gloria Estefan, Jennifer Lopez, Beyonce, Hans Zimmer, Kanye West, Marvin Gaye, Herbie Hancock, Diana Ross, Carlos Santana, José Feliciano: rövid listája azon nagy zenészeknek, előadóknak, akikkel Sheila Escovedo együtt dolgozott 1976-tól kezdődően, amikor 19 évesen elkezdte zenei pályafutását. Sheila E. beleszületett a zenébe: apja ütőhangszeres, keresztapja pedig Tito Puente, a „Latin Zene Királya”. Hogy mit alakítottak ők hárman a ’80-as években, arról az alábbi videóban győződhetsz meg:

Prince és Sheila E.

A fenti videó 1987-es felvétel. Ekkor Sheila E. már tíz éve ismerte Prince-et, és három éve együtt is zenéltek. Megismerkedésük történetről két variációt is olvashatunk. A szóbeszéd szerint 1978-ban Prince és basszusgitárosa meghallgatta Sheila és apja, Pete Escovedo koncertjét. Amikor a fellépés után bemutatkoztak egymásnak, állítólag Prince ezzel nyitott: „Éppen azon vitatkozunk, hogy melyikünk legyen az első férjed”. Sheila E. szerint viszont Prince koncertjén találkoztak először. A show után a backstage-ben Prince pedig csak annyit mondott, hogy ismeri őt, és követi karrierjének alakulását. Ettől az időszaktól kezdődően azonban nem csak figyelemmel kísérte, hanem alakította is Sheila E. zenei pályafutását, aki a Purple Rain albumon (1984) már több számban is zenélt, vokálozott (Let’s Go Crazy, Erotic City). 1986-os közös számuk, a Love Bizarra Sheila E. Romance 1600 albumán jelent meg, és lett örökzöld klasszikus:

1989-ig dolgoztak együtt szoros egységben, majd 2003-ban rövid ideig, de ahogyan ő fogalmaz, sosem hagyták el egymást igazán.

Toplisták

Sheila E. szólókarrierje során kétszer is első volt a Billboard Hot Dance Club Songs listáján. A Glamorous Life a Billboard 100-as listáján a 7. helyig jutott, míg a The Belle Of St. Mark a 34. helyig.

Az új album

2013-as albuma, a Sheila E. ICON  a 7. szólóalbuma, amely a Mooscious Records gondozásában jelent meg, és a funk, pop, R&B, old school jegyeit viseli magán.  Számos előadó mellett a nagy visszatérésről Prince sem maradhatott le, ennek eredménye az új közös sláger, a The Leader Of The Band:

Illetve figyelmetekbe ajánljuk a Mona Lisát, amely igazi zenei csemege, a legfrissebb, hivatalos videóklip az új albumról:

Az újabb klipek megjelenéséig hallgasd Sheila E.-t a Luxfunk Radion!

Érdekes lehet még:

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild nyolcadik albuma, a Feel The Real szeptember 15-én jelent meg, amelynek apropóján készítettünk egy összefoglalót az első lemez óta eltelt 17 évről. Videók, díjak, most pedig új szelek a vitorlában!

 

Amikor az új Bootsy Collins dal miatt örömünkben felugrottunk a plafonig, és elkezdtünk lázasan kutakodni a hamarosan megjelenő album után, a Hot Saucer című dalban – amelyet egyelőre sajnos nem tudunk meghallgatni – Bootsy Collins mellett felfedeztük Musiq Soulchild (és ráadásként Big Daddy Kane) nevét. Nem kellett több nógatás, kicsit utánanéztünk Taalib Johnsonnak, azaz röviden csak Musiq utóbbi munkásságának, így rábukkantunk a szeptember 15-én megjelent Feel The Real albumra. Hosszú, Soulban és R’n’B-ben gazdag út vezetett eddig a legfrissebb újdonságig…

Minek nevezzelek?

Sokan ismertek a környéken, de nem igazán; én voltam a zenés srác, és egy idő után arra gondoltam, miért is ne hívatnám így magam. Innentől kezdve Musiq-ként mutatkoztam be, és a legjobb döntéseim egyike volt. Bárki is nézzen rám, azt szeretném, hogy automatikusan a zenére asszociáljon.” – mesélte egy interjúban Musiq, majd találóan hozzáfűzte azt is, hogy a nevében szereplő “Musiq a frontember, a Soulchild pedig a mögötte feszülő gondolat, amelyet a múlt Soul csillagainak hagyománya és öröksége éltet.

két platina és két arany album, számos díj (Billboard és Soul Train), valamint egy rakás jelölés (MTV Awards11 Grammy-díj) is bizonyítja, hogy Musiq nem csak követi a legnagyobbak nyomait, hanem új ösvényeket tapos magának 2000-óta.

Az első lépésektől a platináig

Musiq Soulchild zenei karrierje a Def Jam Records-nál kezdődött debütáló albumával, a 2000-ben kiadott Aijuswanaseinggel, amelyről a Love című kislemez 22 hetet töltött a Billboard Hot 100 slágerlistáján.

A második, 2002-es, Juslisen albumánál már rájöhettünk, hogy a címek egy analógiára épülnek, az élőbeszéd kiejtését tükrözik. A Juslisen platina album lett, ráadásul a Billboard 200 slágerlistáján az első helyen nyitott. A Halfcrazy és a Dontchange kislemezek is a top 10-be kerültek.

A 2003-as, harmadik album, a Soulstar aranylemez lett, és olyan dalokat tartalmazott mint a Forthenight 

… vagy a Whoknows.

Váltás és sikerek, albumról albumra

Miután Musiq a Def Jamtől átigazolt az Atlantic Records-hoz, 2007-ben megjelentette negyedik albumát, a Luvanmusiq-ot, amelynek vezető kislemeze, a B.U.D.D.Y. nem sokkal később a Billboard 200 listavezető slágerévé vált.

Nem következik nagyon váratlan fordulat: ötödik albumát, a 2008-as OnMyRadiót szintén siker övezte, bár Rappel felturbózott Radio című dala nagy kontrasztban állt azzal a Neo-Soul stílussal, amit az előző albumokon képviselt.

A szintén ezen az albumon megjelent IfULeave című Mary J. Blige duett viszont olyan zajos sikert aratott, hogy Grammy-díjra is jelölték.

A 2011-es MusiqInTheMagiq bebizonyította, hogy a hatodik album sem untatja a rajongókat. Az igazi “Magic” ebben a “Musiq”-ban van… :-) A Billboard 200 chartján a lemez a 8. helyig jutott, köszönhetően az olyan remek partnereknek mint a new yorki Swizz Beatz DJ-producer-rapper, aki egyébként Alicia Keys férje.

Musiq lendületét az sem törte meg, hogy Life on Earth című albumát az Atlantic Records kötelékei helyett már függetlenként adta ki.

Az elmúlt években olyan izgalmas együttműködésekhez adta a hangját mint a Santanával közös Nothing At All

… vagy a The Roots-szal készült Break You Offhoz.

Tudtad, hogy még Ice Cube-bal is volt közös számuk?

Ahogyan India Arie-vel is: a Hot Chocolate-ot 2010-ben Grammy-díjra jelölték.

Az új album, Feel The Real

A szeptember 15-én megjelent, nyolcadik album a Feel The Real címet viseli és ITT több platformon is megvásárolható. Nagyon inspiráló, hogy egy ilyen sokszínű tehetségnek mint Musiq 17 év után is feszíti mondanivaló a mellkasát.

A dupla hosszúságú, összesen 24 dalt tartalmazó albumon Musiq Rap betétek helyett – amelyeket főként Willie Hynre bízott – csak a dallamra és az énekre koncentrál. Szerelem, szakítás, kapcsolatok, van itt minden, aminek valaha köze volt a Soul és R’n’B világához.

Merülj el egy nem hétköznapi művész hétköznapi gondolatvilágában, élvezd a könnyű dalszövegeket körülölelő lágy dallamokat és a megkapó dinamikát. Hajlításokra és kikapcsolódásra felkészülni, Spotify-ra IDE kapcsolni!

Ha van kedved, oszd meg velünk véleményedet Facebook oldalunkon és ajánld kedvenceidet, hogy bemutathassuk az újdonságra éhes Funky-arcoknak!

Érdekes lehet még:

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild nyolcadik albuma, a Feel The Real szeptember 15-én jelent meg, amelynek apropóján készítettünk egy összefoglalót az első lemez óta eltelt 17 évről. Videók, díjak, most pedig új szelek a vitorlában!

Ezt érdemes megosztani!

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá