Paul Hardcastle a régi, az album új – Movin & Groovin

paul hardcastle moovin groovin album

Paul Hardcastle a régi, az album új Movin & Groovin

Paul Hardcastle nem pihen meg: a ’80-as évek óta aktív hangszermágus idén nyáron új albummal jelentkezett, amelynek 12 dalával ismét lenyűgözte a ’70-es évek Disco-ját mindmáig éltető zenerajongókat. Ez a Movin & Groovin.

 

A kezdetek

Az 56 éves brit Paul Hardcastle 1982-ben kezdte meg pályafutását.  Sokoldalú tehetségét zenészként, dalszövegíróként, producerként és rádiós műsorvezetőként is kamatoztatta, miközben új albumával a Movin & Groovinnal bizonyította, hogy a mai napig aktív résztvevője a zenei életnek. Hardcastle a billentyűs- és ütőhangszerek, illetve az akusztikus és az elektromos gitár, valamint a basszusgitár szerelmese, valamennyi hangszer profi ismerője, mágusa.

Első sikereit 1984-ben érte el, amikor az Electro-Funk / Freestyle elemekkel megkomponál “Rain Forest” és a “Sound Chaser” című számai felkerültek a slágerlistákra. A “Sound Chaser” második lett a Dance charton, míg a “Rain Forest” az ötödik helyig jutott a Soul-on, a Hot 100-en pedig az 57. helyet foglalta el.

Az 1985-ben megjelent nemzetközi slágerével, a “19″-nel az említetteknél jelentősebb sikereket ért el, nagyobb ismertségre tett szert. A dal azokról az amerikai katonákról szól, akik a vietnámi háborúban szolgáltak. A szövegét javarészt egy olyan dokumentumfilmből kölcsönözte, mely a veteránok poszt-traumatikus stressz szindrómáját elemezte. Erre a szokatlan megoldásra sokan felkapták a fejüket, többek között Simon Fuller producer, a brit Pop Idol és az American Idol ötletgazdája is, aki vállalatát Hardcastle száma után “19 Management”-nek nevezte el. Ettől kezdve több közös projektben is részt vettek együtt.

Ezt követően a nagyközönség a BBC music chart show-ja, a Top of the Pops főcímdalaként ismerhette meg egyik újabb számát, a “The Wizard”-ot, amely jelentős helyet foglalt el a slágerlistákon, és 1986-tól öt éven keresztül fémjelezte a legendás zenei műsort is.

1986 után televíziós főcímdalokat készített, és több remixet készített olyan előadóktól, mint a Five Star, Barry White, Third World, Sinitta, Johnny Logan, Hiroshima vagy Ian Dury. Ebben az évben a “When the Wind Blows” című brit animációs filmdráma zenei betétjeiben is közreműködött, amelynek producerei között tudhatjuk Hardcastle-ön kívül Roger Waters-t, David Bowie-t, Hugh Cornwellt a The Strangles-ből, Peter Hammondot és a Squeeze-t, a brit New Wave neves együttesét.

Az elkövetkező időszakot újabb mixek és számos Smooth Jazz album, a The Jazzmasters- sorozat jellemezte, a Hardcastle című albumok mellett. Mindemellett említhetjük még a nevéhez fűződő Kiss The Sky-sorozatot, és a 2012-es, illetve 2013-as The Chill Lounge szériát is.

Movin & Groovin

Legújabb lemezével, a Moovin & Groovinnal a ’70-es évek Disco világát idézi meg a nosztalgiára vágyó, de az újszerű elemek felé nyitott zenekedvelők számára. A Barry White-ot, Donna Summert és a Saturday Night Fevert idéző album a kritikusok szerint visszarepít a vibráló ’70-es, ’80-as évekbe. “Hardcastle a maximálisat hozza ki magából, utánozhatatlan stílusával kiérdemelte helyét a zenei királyságban”- írja az Amazon. Íme a bizonyítékok:

És ha valami pörgősebbre vágynál, itt van Hardcastle Boogie Downja, Soul Train videóra vágva:

A teljes album 12 dalába pedig itt tudsz belehallgatni, vagy letöltheted Spotify-on és iTunes-on is. Érdemes!

További ütős zenékért hallgasd a Luxfunk Radio-t! Nem fogsz unatkozni!

Érdekes lehet még:

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild nyolcadik albuma, a Feel The Real szeptember 15-én jelent meg, amelynek apropóján készítettünk egy összefoglalót az első lemez óta eltelt 17 évről. Videók, díjak, most pedig új szelek a vitorlában!

 

Amikor az új Bootsy Collins dal miatt örömünkben felugrottunk a plafonig, és elkezdtünk lázasan kutakodni a hamarosan megjelenő album után, a Hot Saucer című dalban – amelyet egyelőre sajnos nem tudunk meghallgatni – Bootsy Collins mellett felfedeztük Musiq Soulchild (és ráadásként Big Daddy Kane) nevét. Nem kellett több nógatás, kicsit utánanéztünk Taalib Johnsonnak, azaz röviden csak Musiq utóbbi munkásságának, így rábukkantunk a szeptember 15-én megjelent Feel The Real albumra. Hosszú, Soulban és R’n’B-ben gazdag út vezetett eddig a legfrissebb újdonságig…

Minek nevezzelek?

Sokan ismertek a környéken, de nem igazán; én voltam a zenés srác, és egy idő után arra gondoltam, miért is ne hívatnám így magam. Innentől kezdve Musiq-ként mutatkoztam be, és a legjobb döntéseim egyike volt. Bárki is nézzen rám, azt szeretném, hogy automatikusan a zenére asszociáljon.” – mesélte egy interjúban Musiq, majd találóan hozzáfűzte azt is, hogy a nevében szereplő “Musiq a frontember, a Soulchild pedig a mögötte feszülő gondolat, amelyet a múlt Soul csillagainak hagyománya és öröksége éltet.

két platina és két arany album, számos díj (Billboard és Soul Train), valamint egy rakás jelölés (MTV Awards11 Grammy-díj) is bizonyítja, hogy Musiq nem csak követi a legnagyobbak nyomait, hanem új ösvényeket tapos magának 2000-óta.

Az első lépésektől a platináig

Musiq Soulchild zenei karrierje a Def Jam Records-nál kezdődött debütáló albumával, a 2000-ben kiadott Aijuswanaseinggel, amelyről a Love című kislemez 22 hetet töltött a Billboard Hot 100 slágerlistáján.

A második, 2002-es, Juslisen albumánál már rájöhettünk, hogy a címek egy analógiára épülnek, az élőbeszéd kiejtését tükrözik. A Juslisen platina album lett, ráadásul a Billboard 200 slágerlistáján az első helyen nyitott. A Halfcrazy és a Dontchange kislemezek is a top 10-be kerültek.

A 2003-as, harmadik album, a Soulstar aranylemez lett, és olyan dalokat tartalmazott mint a Forthenight 

… vagy a Whoknows.

Váltás és sikerek, albumról albumra

Miután Musiq a Def Jamtől átigazolt az Atlantic Records-hoz, 2007-ben megjelentette negyedik albumát, a Luvanmusiq-ot, amelynek vezető kislemeze, a B.U.D.D.Y. nem sokkal később a Billboard 200 listavezető slágerévé vált.

Nem következik nagyon váratlan fordulat: ötödik albumát, a 2008-as OnMyRadiót szintén siker övezte, bár Rappel felturbózott Radio című dala nagy kontrasztban állt azzal a Neo-Soul stílussal, amit az előző albumokon képviselt.

A szintén ezen az albumon megjelent IfULeave című Mary J. Blige duett viszont olyan zajos sikert aratott, hogy Grammy-díjra is jelölték.

A 2011-es MusiqInTheMagiq bebizonyította, hogy a hatodik album sem untatja a rajongókat. Az igazi “Magic” ebben a “Musiq”-ban van… :-) A Billboard 200 chartján a lemez a 8. helyig jutott, köszönhetően az olyan remek partnereknek mint a new yorki Swizz Beatz DJ-producer-rapper, aki egyébként Alicia Keys férje.

Musiq lendületét az sem törte meg, hogy Life on Earth című albumát az Atlantic Records kötelékei helyett már függetlenként adta ki.

Az elmúlt években olyan izgalmas együttműködésekhez adta a hangját mint a Santanával közös Nothing At All

… vagy a The Roots-szal készült Break You Offhoz.

Tudtad, hogy még Ice Cube-bal is volt közös számuk?

Ahogyan India Arie-vel is: a Hot Chocolate-ot 2010-ben Grammy-díjra jelölték.

Az új album, Feel The Real

A szeptember 15-én megjelent, nyolcadik album a Feel The Real címet viseli és ITT több platformon is megvásárolható. Nagyon inspiráló, hogy egy ilyen sokszínű tehetségnek mint Musiq 17 év után is feszíti mondanivaló a mellkasát.

A dupla hosszúságú, összesen 24 dalt tartalmazó albumon Musiq Rap betétek helyett – amelyeket főként Willie Hynre bízott – csak a dallamra és az énekre koncentrál. Szerelem, szakítás, kapcsolatok, van itt minden, aminek valaha köze volt a Soul és R’n’B világához.

Merülj el egy nem hétköznapi művész hétköznapi gondolatvilágában, élvezd a könnyű dalszövegeket körülölelő lágy dallamokat és a megkapó dinamikát. Hajlításokra és kikapcsolódásra felkészülni, Spotify-ra IDE kapcsolni!

Ha van kedved, oszd meg velünk véleményedet Facebook oldalunkon és ajánld kedvenceidet, hogy bemutathassuk az újdonságra éhes Funky-arcoknak!

Érdekes lehet még:

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild nyolcadik albuma, a Feel The Real szeptember 15-én jelent meg, amelynek apropóján készítettünk egy összefoglalót az első lemez óta eltelt 17 évről. Videók, díjak, most pedig új szelek a vitorlában!

Ezt érdemes megosztani!

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá