fbpx

Paul Hardcastle a régi, az album új – Movin & Groovin

Paul Hardcastle a régi, az album új - Movin & Groovin

paul hardcastle moovin groovin album

Paul Hardcastle a régi, az album új Movin & Groovin

Paul Hardcastle nem pihen meg: a ’80-as évek óta aktív hangszermágus idén nyáron új albummal jelentkezett, amelynek 12 dalával ismét lenyűgözte a ’70-es évek Disco-ját mindmáig éltető zenerajongókat. Ez a Movin & Groovin.

 

A kezdetek

Az 56 éves brit Paul Hardcastle 1982-ben kezdte meg pályafutását.  Sokoldalú tehetségét zenészként, dalszövegíróként, producerként és rádiós műsorvezetőként is kamatoztatta, miközben új albumával a Movin & Groovinnal bizonyította, hogy a mai napig aktív résztvevője a zenei életnek. Hardcastle a billentyűs- és ütőhangszerek, illetve az akusztikus és az elektromos gitár, valamint a basszusgitár szerelmese, valamennyi hangszer profi ismerője, mágusa.

Első sikereit 1984-ben érte el, amikor az Electro-Funk / Freestyle elemekkel megkomponál “Rain Forest” és a “Sound Chaser” című számai felkerültek a slágerlistákra. A “Sound Chaser” második lett a Dance charton, míg a “Rain Forest” az ötödik helyig jutott a Soul-on, a Hot 100-en pedig az 57. helyet foglalta el.

Az 1985-ben megjelent nemzetközi slágerével, a “19″-nel az említetteknél jelentősebb sikereket ért el, nagyobb ismertségre tett szert. A dal azokról az amerikai katonákról szól, akik a vietnámi háborúban szolgáltak. A szövegét javarészt egy olyan dokumentumfilmből kölcsönözte, mely a veteránok poszt-traumatikus stressz szindrómáját elemezte. Erre a szokatlan megoldásra sokan felkapták a fejüket, többek között Simon Fuller producer, a brit Pop Idol és az American Idol ötletgazdája is, aki vállalatát Hardcastle száma után “19 Management”-nek nevezte el. Ettől kezdve több közös projektben is részt vettek együtt.

Ezt követően a nagyközönség a BBC music chart show-ja, a Top of the Pops főcímdalaként ismerhette meg egyik újabb számát, a “The Wizard”-ot, amely jelentős helyet foglalt el a slágerlistákon, és 1986-tól öt éven keresztül fémjelezte a legendás zenei műsort is.

1986 után televíziós főcímdalokat készített, és több remixet készített olyan előadóktól, mint a Five Star, Barry White, Third World, Sinitta, Johnny Logan, Hiroshima vagy Ian Dury. Ebben az évben a “When the Wind Blows” című brit animációs filmdráma zenei betétjeiben is közreműködött, amelynek producerei között tudhatjuk Hardcastle-ön kívül Roger Waters-t, David Bowie-t, Hugh Cornwellt a The Strangles-ből, Peter Hammondot és a Squeeze-t, a brit New Wave neves együttesét.

Az elkövetkező időszakot újabb mixek és számos Smooth Jazz album, a The Jazzmasters- sorozat jellemezte, a Hardcastle című albumok mellett. Mindemellett említhetjük még a nevéhez fűződő Kiss The Sky-sorozatot, és a 2012-es, illetve 2013-as The Chill Lounge szériát is.

Movin & Groovin

Legújabb lemezével, a Moovin & Groovinnal a ’70-es évek Disco világát idézi meg a nosztalgiára vágyó, de az újszerű elemek felé nyitott zenekedvelők számára. A Barry White-ot, Donna Summert és a Saturday Night Fevert idéző album a kritikusok szerint visszarepít a vibráló ’70-es, ’80-as évekbe. “Hardcastle a maximálisat hozza ki magából, utánozhatatlan stílusával kiérdemelte helyét a zenei királyságban”- írja az Amazon. Íme a bizonyítékok:

És ha valami pörgősebbre vágynál, itt van Hardcastle Boogie Downja, Soul Train videóra vágva:

A teljes album 12 dalába pedig itt tudsz belehallgatni, vagy letöltheted Spotify-on és iTunes-on is. Érdemes!

További ütős zenékért hallgasd a Luxfunk Radio-t! Nem fogsz unatkozni!

Érdekes lehet még:

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild nyolcadik albuma, a Feel The Real szeptember 15-én jelent meg, amelynek apropóján készítettünk egy összefoglalót az első lemez óta eltelt 17 évről. Videók, díjak, most pedig új szelek a vitorlában!

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá