fbpx

Ronnie Scott’s Jazz Club – “Soho” nem volt ilyen jó!

Ronnie Scott’s Jazz Club - “Soho” nem volt ilyen jó!

Ronnie Scott's Jazz Club

Ronnie Scott’s Jazz Club “Soho” nem volt ilyen jó!

Képzelj el London szívében egy olyan klubot, amely egyszerre őrzi meg intimitását és válik legendássá: a buja fényekbe burkolva évtizedek óta ismeretlen zsenik emelkednek világsztárrá. Ismerd meg a Ronnie Scott’s-ot új, világhírű klubokról szóló sorozatunkban!

 

Rendszeresen írunk az aktuális, Funky-arc szíveket megdobogtató zenei újdonságokról,  de ezentúl szeretnénk bemutatni azokat a különleges és világszínvonalú klubokat is, amelyek alkotói fészekként támogatják a kezdő zenei tehetségeket, de a befutott zenészeket is. Ilyen alma mater, alkotóműhely a londoni Sohóban a Ronnie Scott’s is, amely 1959 óta igazi klub fellegvár, olyan repertoárral, amelyre ma is percek alatt elkelnek a jegyek. Indulhatunk a szaxofonos Ben WebstertőlElla FitzgeraldtólStan GetztőlMiles Davis-től megérkezve a júliusi George Benson koncertig? Kezdjük is, megkavarva a történelmi sorrendet egy nagyon pezsgő Funky felvétellel, csak az íze kedvéért…

Trombitától és szaxofontól a legendás klubig

Mi történik, ha az ötvenes évek egyik nagy formátumú trombitásaRonnie Scott

… és szaxofonosaPete King zenei tehetségét nem csak hangszerekbe, hanem szó szerint négy fal közé fújja?

Megalakul a Ronnie Scott’s Jazz Club egészen pontosan 1959. október 30-án: egy kis pince, ahol a helyi zenészek együtt jamelhetnek. A siker túlmutat a jól sikerült éjszakákon: a hely hamarosan az egyik első olyan európai klubbá lép elő, ahonnan ragyogó csillagok emelkednek új röppályára, zenei vizionáriusok rajtolnak el és bemutatkoznak ősrobbanás szerű tehetségek.

Zenélt itt Miles Davis (1969) Ronnie Scott felkonferálásával…

… 1974-ben a fenséges Ella Fitzgerald

… vagy Sarah Vaughan (1977) …

… és az utánozhatatlan Nina Simone (1985) is, a Ronnie Scott’s brilliáns, állandó zenészeinek kíséretében.

Ahogyan Curtis Mayfield

… Chet Baker …

… vagy Eric Clapton és a chicagói blues szülőatyja, a 6 Grammy-díjas Buddy Guy is. Igen, két ilyen zenei nagyság egy kis színpadon! Mégsem érezzük szűknek a teret, ugyanis a Ronnie Scott’s esetében sokszorosan bizonyított, hogy sok jó zenész kis helyen is elfér, mindenféle manír nélkül alázattal hódolva az örömzenélésnek.

A Jazz szellemiségére építő klub úgy is virágzott és virágzik a mai napig, hogy az idők során eklektikus zenei programokat kínált, és ma sem értelmezi szűken a műfaji határokat, sőt még Dj-s estéket is tartanak. A Ronnie Scott’s nyitott, támogató attitűdje a névadó alapító 1996-os halálával sem változott. Az örökségét a Pete King számos éven keresztül életben tartotta, amíg 2005-ben Sally Greene vált tulajdonossá. Szerencsére ekkor sem következett minőségbeli romlás, ugyanis Greene megtartotta a hely miliőjét, alázatos, de biztos kézzel nyúlt nyúlt hozzá. Nem is vártak tőle mást: producerként és a londoni, nonprofit Old Vic színház alapítójaként és ügyvezetőjeként (egyébként Kevin Spacey-vel az oldalán, aki művészeti igazgatója volt a színháznak 2015-ig) tudta, hogy mit és miért érdemes tenni ahhoz, hogy egy ilyen nagy múltú klub számára hasonlóan nagy jövőt biztosítson. A 2000-es években így a Ronnie Scott’s színvonala mit sem változott.

Fellépőik között nem csak Lisa Stansfield (2002) nyújtott a közönség számára maradandót…

… hanem a Rolling Stone magazin szerint “Minden idők 100 legnagyobb gitárosa” között a 11. helyen számon tartott Jeff Beck is, aki úgy zenélt a színpadon, mintha a legkedvesebb barátaival a legkedvesebb barátainak játszana.

Valamint Jamie Cullum is, akit 2003-ban a legtöbb albumot eladó brit Jazz művésszé választottak.

Mi történt az elmúlt években és napjainkban?

Hogy az elmúlt évek zenei élményeit is megkóstolhasd, következzen egy 2014-es élőfelvétel a helyszínről, ahol a – bízunk benne – zenei világhír előtt álló Soul, Funk tehetség, Jarrod Lawson debütál a színpadon. (Megsúgjuk, róla nem utoljára hallasz tőlünk!)

Különleges csemege volt a 2016-os London Jazz Fesztivál is, ahol Kurt Elling mellett a videóban feltüntetett zenészeket hallgathatták meg élőben a vájtfülő rajongók:

Akik lemaradtak a jegyekről, HD minőségű live streamen követhették az eseményeket, például a legendás Bette Lavette koncertjét:

A Ronnie Scott’s apró mérete és világhíre okán a jegyek gyakran szinte azonnal elkelnek, így a klub bevezetett egyfajta tagsági lehetőséget, amelynek előnyeiről ebben a videóban és ezen az oldalon lehet többet megtudni:

július 4-én esedékes George Benson koncertre – amely csak a tagok számára volt elérhető – még így is szinte azonnal megvásárolták a jegyeket. Meg is értjük… és nagyon bízunk benne, hogy a Ronnie Scott’s YouTube csatornáján találunk róla majd egy eszelős felvételt.

Emeljük a kalapunkat! – Profi zenészek, ingyenes workshop diákoknak

Nem csak azért tiszteljük a Ronnie Scott’s munkáját, mert a nagy nevek mellett profi állandó zenészstábbal és együttesekkel dolgoznak, és olyan zenekarokat patronálnak mint az egyik kedvencünk, a Soul Family (róluk írtunk is 2014-ben), hanem mert inspiratív hatással vannak az egészen fiatal generációra. Egyik rendszeres programjuk, a Big Band in a Day 12-17 éveseknek kínál egynapos, ingyenes workshopot, ahol a már említett profi zenészeik segítenek a big band formációba szerveződött fiataloknak összerakni egy olyan kb. fél órás produkciót, amelyet adott este elő is adhatnak szüleiknek, barátaiknak és az érdeklődőknek. Egy ilyen nap így fest a Ronnie Scott’s-ban:

Ha mindez nem győz meg arról, hogy a mai élőzene Mekkája a több mint fél évszázados, lenyűgöző múlttal bíró, tekintetét mégis a jövőn tartó Ronnie Scott’s, akkor nézd meg a következő egy órásangol nyelvű, angol felirattal elérhető dokumentumfilmet erről a különleges klubról, ahol maga Ronnie Scott is beszél azokról az időtálló élményekről, amelyeket egy ilyen jelenség nyújthat a világnak. Érdemes!

Érdekes lehet még:

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild nyolcadik albuma, a Feel The Real szeptember 15-én jelent meg, amelynek apropóján készítettünk egy összefoglalót az első lemez óta eltelt 17 évről. Videók, díjak, most pedig új szelek a vitorlában!

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá