Sweet Freaks – A The Brand New Heavies legújabb albuma

The Brand New Heavies - Sweet Freaks album

Sweet Freaks A The Brand New Heavies legújabb albuma

Az Acid Jazz és Funk úttörője, a Brand New Heavies idén kereken harminc éves. 2014 novemberében jelent meg legújabb stúdióalbuma, a Sweet Freaks, amely ismét a Funk rajongók szívébe talált.

 

Brother International

1985-ben a Brother International alapítótagjai csak abban voltak biztosak, hogy a saját ízlésünk szerint fognak zenélni: így alakult ki sajátságos, instrumentális, Acid Jazz hangzásviláguk, amelyet azután is követtek, hogy megkötötték első lemezszerződésüket. A céljaikkal nem, nevükkel azonban szakítottak, hogy révbe érjenek  The Brand New Heavies-ként, amelyben James Brown, a “Minister of New Super Heavy Funk” inspirálta őket. A londoni klubok hamar beszippantották az együttest, akik kultuszt teremtettek az éjszakai lokálokban. 

Tehetségüket és a bennük rejlő lehetőségeket igazolta az is, hogy a Chrysalis Records – amely olyan előadókkal, együttesekkel dolgozott mint Blondie, Billy Idol, Jethro Tull, Sinéad O’Connor, Procol Harum, Ramones, Robbie Williams – leszerződtette őket. A csapathoz ekkor N’Dea Davenport is csatlakozott, akivel olyan kislemezeket vettek fel, mint a Dream Come True …

… a Never Stop …

… vagy a Stay This Way.

Hip Hop Heavies

A következő években az együttes tett néhány lépést a Hip Hop irányába, köszönhetően MC Serch-nek a 3rd Bassből, és Q-Tipnek, az A Tribe Called Questből, akikkel New Yorkban léptek fel.

Az ő hatásukra ’92-es stúdióalbumuk, a Heavy Rhyme Experience, Vol.1 már a megszokottnál jóval több Hip Hop elemet tartalmazott. Együttműködtek az említetteken kívül a kiadójuk csapatából, a Gang Starrból ismert Guruval, és számos MC-vel is.

Az albumuk olyannyira sikeres volt, hogy a Jump ‘N’ Move című dalukhoz a kasszasikernek számító animációs film, a Táncoló Talpak alkotói is visszanyúltak, hogy 2006-ban betétdal készülhessen a felturbózott verziójából.

Ki van kivel?

A ’94-es év újabb változásokat hozott. Elkészítették átmentileg utolsó közös lemezüket, a Brother SistertN’Dea Davenporttal, aki szólókarrierjét egyengette a közös munka helyett.

A The Brand New Heavies-t ezek után ’97-ben fogadta dobpergés, amikor kiadták Shelter című stúdióalbumukat, az időközben csatlakozott Siedah Garett-tel. Így szól a címadó dal, amelyben egy-két lépést hátraléptek a Hip Hop műfajától.

Három évre rá, 2000-ben Trunk Funk – The Best of The Brand New Heavies címen kiadták greatest hits albumukat, majd újabb három év múlva, 2003-ban jelentkeztek a We Won’t Stoppal, amely összességében így szól. Címadó dala pedig így lüktet a fülekben:

Nicole Russo, a jellegzetes hangú brit énekesnő 2004-ben csatlakozott a csapathoz az Allaboutthefunkalbumra.

Ezt is hallgasd meg, ha 2004-es dalsikereket keresel!

A zenei sikersorozata 2006-ban nem ért véget, hiszen két évvel később a Get Used To It lemezen már újra feltűnik N’Dea Davenport.

Öt évvel később, 2011-ben tértek vissza újra a Dunk Your Tunk című albumukkal, amely visszatért a tiszta Funkhoz.

Az évtized nagy lendülete nem tört meg 2011-ben, hiszen 2013-ban a Forwarddal jelentkeztek, 2014-ben pedig a Sweet Freaks-szel, a rajongók el nem múló örömére.

Sweet Freaks – a legújabb album

Legújabb, 2014 novemberében megjelent albumukat a kritikusok könnyednek, jól hallgathatónak minősítették, amelyben a péntek esti diszkóláz hangulat mellett a jellegzetes The Brand New Heavies jelleg sincsen elnyomva. Külön kiemelik Dawn Joseph, legújabb énekesnőjük különös tehetségét, akivel először dolgoztak együtt a zenészek. A kritikusok a Chic és a Kool & The Gang mellett Peter Gabriel Sledgehammerét, de az En Vogue Don’t Let Go (Love) slágerét is megemlítik, mint rokon hangzásvilágot. Sőt, az Isaac Hayes ’70-es évekbeli dalaira jellemző drámaiság is felidézhető a Sweet Freaks-et hallgatva. Külön kiemelik az új albumról a Bring The Raint, illetve a Get On című dalt, amely korai The Gap Band érzetet is kelthet bennünk.

Ha fellelkesültél a legújabb album iránt, ITT meghallgathatod, és persze bármikor elcsípheted a Luxfunkon is!

Érdekes lehet még:

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild nyolcadik albuma, a Feel The Real szeptember 15-én jelent meg, amelynek apropóján készítettünk egy összefoglalót az első lemez óta eltelt 17 évről. Videók, díjak, most pedig új szelek a vitorlában!

 

Amikor az új Bootsy Collins dal miatt örömünkben felugrottunk a plafonig, és elkezdtünk lázasan kutakodni a hamarosan megjelenő album után, a Hot Saucer című dalban – amelyet egyelőre sajnos nem tudunk meghallgatni – Bootsy Collins mellett felfedeztük Musiq Soulchild (és ráadásként Big Daddy Kane) nevét. Nem kellett több nógatás, kicsit utánanéztünk Taalib Johnsonnak, azaz röviden csak Musiq utóbbi munkásságának, így rábukkantunk a szeptember 15-én megjelent Feel The Real albumra. Hosszú, Soulban és R’n’B-ben gazdag út vezetett eddig a legfrissebb újdonságig…

Minek nevezzelek?

Sokan ismertek a környéken, de nem igazán; én voltam a zenés srác, és egy idő után arra gondoltam, miért is ne hívatnám így magam. Innentől kezdve Musiq-ként mutatkoztam be, és a legjobb döntéseim egyike volt. Bárki is nézzen rám, azt szeretném, hogy automatikusan a zenére asszociáljon.” – mesélte egy interjúban Musiq, majd találóan hozzáfűzte azt is, hogy a nevében szereplő “Musiq a frontember, a Soulchild pedig a mögötte feszülő gondolat, amelyet a múlt Soul csillagainak hagyománya és öröksége éltet.

két platina és két arany album, számos díj (Billboard és Soul Train), valamint egy rakás jelölés (MTV Awards11 Grammy-díj) is bizonyítja, hogy Musiq nem csak követi a legnagyobbak nyomait, hanem új ösvényeket tapos magának 2000-óta.

Az első lépésektől a platináig

Musiq Soulchild zenei karrierje a Def Jam Records-nál kezdődött debütáló albumával, a 2000-ben kiadott Aijuswanaseinggel, amelyről a Love című kislemez 22 hetet töltött a Billboard Hot 100 slágerlistáján.

A második, 2002-es, Juslisen albumánál már rájöhettünk, hogy a címek egy analógiára épülnek, az élőbeszéd kiejtését tükrözik. A Juslisen platina album lett, ráadásul a Billboard 200 slágerlistáján az első helyen nyitott. A Halfcrazy és a Dontchange kislemezek is a top 10-be kerültek.

A 2003-as, harmadik album, a Soulstar aranylemez lett, és olyan dalokat tartalmazott mint a Forthenight 

… vagy a Whoknows.

Váltás és sikerek, albumról albumra

Miután Musiq a Def Jamtől átigazolt az Atlantic Records-hoz, 2007-ben megjelentette negyedik albumát, a Luvanmusiq-ot, amelynek vezető kislemeze, a B.U.D.D.Y. nem sokkal később a Billboard 200 listavezető slágerévé vált.

Nem következik nagyon váratlan fordulat: ötödik albumát, a 2008-as OnMyRadiót szintén siker övezte, bár Rappel felturbózott Radio című dala nagy kontrasztban állt azzal a Neo-Soul stílussal, amit az előző albumokon képviselt.

A szintén ezen az albumon megjelent IfULeave című Mary J. Blige duett viszont olyan zajos sikert aratott, hogy Grammy-díjra is jelölték.

A 2011-es MusiqInTheMagiq bebizonyította, hogy a hatodik album sem untatja a rajongókat. Az igazi “Magic” ebben a “Musiq”-ban van… :-) A Billboard 200 chartján a lemez a 8. helyig jutott, köszönhetően az olyan remek partnereknek mint a new yorki Swizz Beatz DJ-producer-rapper, aki egyébként Alicia Keys férje.

Musiq lendületét az sem törte meg, hogy Life on Earth című albumát az Atlantic Records kötelékei helyett már függetlenként adta ki.

Az elmúlt években olyan izgalmas együttműködésekhez adta a hangját mint a Santanával közös Nothing At All

… vagy a The Roots-szal készült Break You Offhoz.

Tudtad, hogy még Ice Cube-bal is volt közös számuk?

Ahogyan India Arie-vel is: a Hot Chocolate-ot 2010-ben Grammy-díjra jelölték.

Az új album, Feel The Real

A szeptember 15-én megjelent, nyolcadik album a Feel The Real címet viseli és ITT több platformon is megvásárolható. Nagyon inspiráló, hogy egy ilyen sokszínű tehetségnek mint Musiq 17 év után is feszíti mondanivaló a mellkasát.

A dupla hosszúságú, összesen 24 dalt tartalmazó albumon Musiq Rap betétek helyett – amelyeket főként Willie Hynre bízott – csak a dallamra és az énekre koncentrál. Szerelem, szakítás, kapcsolatok, van itt minden, aminek valaha köze volt a Soul és R’n’B világához.

Merülj el egy nem hétköznapi művész hétköznapi gondolatvilágában, élvezd a könnyű dalszövegeket körülölelő lágy dallamokat és a megkapó dinamikát. Hajlításokra és kikapcsolódásra felkészülni, Spotify-ra IDE kapcsolni!

Ha van kedved, oszd meg velünk véleményedet Facebook oldalunkon és ajánld kedvenceidet, hogy bemutathassuk az újdonságra éhes Funky-arcoknak!

Érdekes lehet még:

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild nyolcadik albuma, a Feel The Real szeptember 15-én jelent meg, amelynek apropóján készítettünk egy összefoglalót az első lemez óta eltelt 17 évről. Videók, díjak, most pedig új szelek a vitorlában!

Ezt érdemes megosztani!

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá