fbpx

Sweet Freaks – A The Brand New Heavies legújabb albuma

Sweet Freaks - A The Brand New Heavies legújabb albuma

The Brand New Heavies - Sweet Freaks album

Sweet Freaks A The Brand New Heavies legújabb albuma

Az Acid Jazz és Funk úttörője, a Brand New Heavies idén kereken harminc éves. 2014 novemberében jelent meg legújabb stúdióalbuma, a Sweet Freaks, amely ismét a Funk rajongók szívébe talált.

 

Brother International

1985-ben a Brother International alapítótagjai csak abban voltak biztosak, hogy a saját ízlésünk szerint fognak zenélni: így alakult ki sajátságos, instrumentális, Acid Jazz hangzásviláguk, amelyet azután is követtek, hogy megkötötték első lemezszerződésüket. A céljaikkal nem, nevükkel azonban szakítottak, hogy révbe érjenek  The Brand New Heavies-ként, amelyben James Brown, a “Minister of New Super Heavy Funk” inspirálta őket. A londoni klubok hamar beszippantották az együttest, akik kultuszt teremtettek az éjszakai lokálokban. 

Tehetségüket és a bennük rejlő lehetőségeket igazolta az is, hogy a Chrysalis Records – amely olyan előadókkal, együttesekkel dolgozott mint Blondie, Billy Idol, Jethro Tull, Sinéad O’Connor, Procol Harum, Ramones, Robbie Williams – leszerződtette őket. A csapathoz ekkor N’Dea Davenport is csatlakozott, akivel olyan kislemezeket vettek fel, mint a Dream Come True …

… a Never Stop …

… vagy a Stay This Way.

Hip Hop Heavies

A következő években az együttes tett néhány lépést a Hip Hop irányába, köszönhetően MC Serch-nek a 3rd Bassből, és Q-Tipnek, az A Tribe Called Questből, akikkel New Yorkban léptek fel.

Az ő hatásukra ’92-es stúdióalbumuk, a Heavy Rhyme Experience, Vol.1 már a megszokottnál jóval több Hip Hop elemet tartalmazott. Együttműködtek az említetteken kívül a kiadójuk csapatából, a Gang Starrból ismert Guruval, és számos MC-vel is.

Az albumuk olyannyira sikeres volt, hogy a Jump ‘N’ Move című dalukhoz a kasszasikernek számító animációs film, a Táncoló Talpak alkotói is visszanyúltak, hogy 2006-ban betétdal készülhessen a felturbózott verziójából.

Ki van kivel?

A ’94-es év újabb változásokat hozott. Elkészítették átmentileg utolsó közös lemezüket, a Brother SistertN’Dea Davenporttal, aki szólókarrierjét egyengette a közös munka helyett.

A The Brand New Heavies-t ezek után ’97-ben fogadta dobpergés, amikor kiadták Shelter című stúdióalbumukat, az időközben csatlakozott Siedah Garett-tel. Így szól a címadó dal, amelyben egy-két lépést hátraléptek a Hip Hop műfajától.

Három évre rá, 2000-ben Trunk Funk – The Best of The Brand New Heavies címen kiadták greatest hits albumukat, majd újabb három év múlva, 2003-ban jelentkeztek a We Won’t Stoppal, amely összességében így szól. Címadó dala pedig így lüktet a fülekben:

Nicole Russo, a jellegzetes hangú brit énekesnő 2004-ben csatlakozott a csapathoz az Allaboutthefunkalbumra.

Ezt is hallgasd meg, ha 2004-es dalsikereket keresel!

A zenei sikersorozata 2006-ban nem ért véget, hiszen két évvel később a Get Used To It lemezen már újra feltűnik N’Dea Davenport.

Öt évvel később, 2011-ben tértek vissza újra a Dunk Your Tunk című albumukkal, amely visszatért a tiszta Funkhoz.

Az évtized nagy lendülete nem tört meg 2011-ben, hiszen 2013-ban a Forwarddal jelentkeztek, 2014-ben pedig a Sweet Freaks-szel, a rajongók el nem múló örömére.

Sweet Freaks – a legújabb album

Legújabb, 2014 novemberében megjelent albumukat a kritikusok könnyednek, jól hallgathatónak minősítették, amelyben a péntek esti diszkóláz hangulat mellett a jellegzetes The Brand New Heavies jelleg sincsen elnyomva. Külön kiemelik Dawn Joseph, legújabb énekesnőjük különös tehetségét, akivel először dolgoztak együtt a zenészek. A kritikusok a Chic és a Kool & The Gang mellett Peter Gabriel Sledgehammerét, de az En Vogue Don’t Let Go (Love) slágerét is megemlítik, mint rokon hangzásvilágot. Sőt, az Isaac Hayes ’70-es évekbeli dalaira jellemző drámaiság is felidézhető a Sweet Freaks-et hallgatva. Külön kiemelik az új albumról a Bring The Raint, illetve a Get On című dalt, amely korai The Gap Band érzetet is kelthet bennünk.

Ha fellelkesültél a legújabb album iránt, ITT meghallgathatod, és persze bármikor elcsípheted a Luxfunkon is!

Érdekes lehet még:

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild nyolcadik albuma, a Feel The Real szeptember 15-én jelent meg, amelynek apropóján készítettünk egy összefoglalót az első lemez óta eltelt 17 évről. Videók, díjak, most pedig új szelek a vitorlában!

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá