Truth & Soul és a Lady – Nem csak a hölgyeknek!

lady wray truth and soul kiado album

Truth & Soul és a Lady Nem csak a hölgyeknek!

“A Funky meghalt”, “nincs új a Nap alatt” – ugye Ti is hallottatok már ilyen borúlátó véleményeket? A kétkedőknek most három szóban üzennénk: Truth, Soul és Lady.

 

Truth & Soul Records

Ha a Lady lenne a népmesékből ismert legfiatalabb testvér, akkor tarisznyájába a hamuba sült pogácsát a Truth & Soul Records tette volna bele; hiszen a 2004- ben, Brooklynban, Philippe Lehman, Leon Michels és Jeff Silverman szövegíró- producerek által alapított lemezkiadó célja, hogy napjaink Funky tehetségei a Truth & Soul- égisz alatt  bontogathassák a szárnyaikat. Felfedezettjeik közé tartozik a Tyron Ashley’s Funky Music Machine, az El Michels Affair, a Bronx River Parkway, Quincy Bright, a The Evil D’s, a Lee Fields and The Expressions, a The Fabulous Three, a Cosmic Force, a The Olympians, a The Ghetto Brothers, a The Phenomenal Handclap Band és a Bama & The Family is. Mindeközben szövegíróként is bizonyítottak, ugyanis együtt dolgoztak Aloe Blacc-kel, és Adele Grammy- díjra jelölt “19” című albumán is közreműködtek.

Néhány példa a sok közül:

De kiemelhetnénk akár a The Phenomenal Handclap Bandet, a különleges hangzású pszichedelikus Soul műfajában:

Vagy Lee Fields-et, akinek szintén nem akárhogyan szól a hangja:

Lady – két nő, egy lemez

Ebből a Soul- fészekből kezdte meg szárnyalását a Lady 2012-ben. Az együttes két tagja – Terry Walker és Nicole Wray – egyaránt jelen volt a zeneiparban közös produkciójuk, a Lady előtt.

A dél- londoni Walkert igazi ütős brit válasznak tartották az Angie Stone- és Jill Scott- féle jelenségre, két albuma után, 26 éves korára viszont a neve lassan feledésbe merült. 
Nicole Wray vele ellentétben született amerikai: az Atlanti- óceán túlpartjáról, a georgiai Atlantából származik. Missy Elliott pártfogásában ugyan ő is ért el sikereket első albumával, de egy idő után Walkerhez hasonlóan háttérbe szorult. Néhány dalban vendégszerepelt, de átütő sikert a Lady megalakulásáig nem ért el.

A Lady előtti időkben:

Amikor Walker és Wray két éve zenésztársakká váltak, elhatározták, hogy visszatérnek a ’60-as, ’70-es évek átütő zenéihez, és olyan példaképek előtt tisztelegnek majd “akik nem félnek a határok, az akadályok kihívásától”. Leszerződtek a Truth & Soullal, és első kislemezükkel, a Money-val bebizonyították, hogy a Funky, a Soul nem veszett el, nem halt ki a világból.

Hangi adottságukat, tehetségüket hasonlították már Beyoncéhoz is, de kétségkívül egyediek napjaink zenei palettáján.

“Karma” című daluk az utóbbi hetekben kapott nagyobb publicitást, mert az HBO saját gyártású sorozata, a True Blood epizódzáró dalának választották.

“Please Don’t Do It Again” című számukról pedig érdekes pletykák keringenek. A dal arról szól, hogy a barátságot akkor is meg lehet őrizni, ha egyikük nagyot hibázik, történetesen elhappolja a szeretett férfit… A dalszöveg állítólag egy ilyen negatív élményüket örökíti meg, egészen szofisztikált, sőt derűs stílusban.

Mi csak remélni tudjuk, hogy a kapcsolatuk túléli az esetleges botlásokat – már ha valóban voltak ilyenek-, és sok hasonlóan kiváló zenével gazdagítják tovább a repertoárjukat.

Végezetül szóljon tőlük egyik kedvencünk, a “Habit”, amelyet már a Facebook oldalunkon is meghallgathattatok.

Ha mindez nem volt elég, és megéheztél az igazán jó fekete zenékre, hallgasd a Luxfunk Radio-t, mert “mindig van új a Nap alatt”!

Érdekes lehet még:

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild nyolcadik albuma, a Feel The Real szeptember 15-én jelent meg, amelynek apropóján készítettünk egy összefoglalót az első lemez óta eltelt 17 évről. Videók, díjak, most pedig új szelek a vitorlában!

 

Amikor az új Bootsy Collins dal miatt örömünkben felugrottunk a plafonig, és elkezdtünk lázasan kutakodni a hamarosan megjelenő album után, a Hot Saucer című dalban – amelyet egyelőre sajnos nem tudunk meghallgatni – Bootsy Collins mellett felfedeztük Musiq Soulchild (és ráadásként Big Daddy Kane) nevét. Nem kellett több nógatás, kicsit utánanéztünk Taalib Johnsonnak, azaz röviden csak Musiq utóbbi munkásságának, így rábukkantunk a szeptember 15-én megjelent Feel The Real albumra. Hosszú, Soulban és R’n’B-ben gazdag út vezetett eddig a legfrissebb újdonságig…

Minek nevezzelek?

Sokan ismertek a környéken, de nem igazán; én voltam a zenés srác, és egy idő után arra gondoltam, miért is ne hívatnám így magam. Innentől kezdve Musiq-ként mutatkoztam be, és a legjobb döntéseim egyike volt. Bárki is nézzen rám, azt szeretném, hogy automatikusan a zenére asszociáljon.” – mesélte egy interjúban Musiq, majd találóan hozzáfűzte azt is, hogy a nevében szereplő “Musiq a frontember, a Soulchild pedig a mögötte feszülő gondolat, amelyet a múlt Soul csillagainak hagyománya és öröksége éltet.

két platina és két arany album, számos díj (Billboard és Soul Train), valamint egy rakás jelölés (MTV Awards11 Grammy-díj) is bizonyítja, hogy Musiq nem csak követi a legnagyobbak nyomait, hanem új ösvényeket tapos magának 2000-óta.

Az első lépésektől a platináig

Musiq Soulchild zenei karrierje a Def Jam Records-nál kezdődött debütáló albumával, a 2000-ben kiadott Aijuswanaseinggel, amelyről a Love című kislemez 22 hetet töltött a Billboard Hot 100 slágerlistáján.

A második, 2002-es, Juslisen albumánál már rájöhettünk, hogy a címek egy analógiára épülnek, az élőbeszéd kiejtését tükrözik. A Juslisen platina album lett, ráadásul a Billboard 200 slágerlistáján az első helyen nyitott. A Halfcrazy és a Dontchange kislemezek is a top 10-be kerültek.

A 2003-as, harmadik album, a Soulstar aranylemez lett, és olyan dalokat tartalmazott mint a Forthenight 

… vagy a Whoknows.

Váltás és sikerek, albumról albumra

Miután Musiq a Def Jamtől átigazolt az Atlantic Records-hoz, 2007-ben megjelentette negyedik albumát, a Luvanmusiq-ot, amelynek vezető kislemeze, a B.U.D.D.Y. nem sokkal később a Billboard 200 listavezető slágerévé vált.

Nem következik nagyon váratlan fordulat: ötödik albumát, a 2008-as OnMyRadiót szintén siker övezte, bár Rappel felturbózott Radio című dala nagy kontrasztban állt azzal a Neo-Soul stílussal, amit az előző albumokon képviselt.

A szintén ezen az albumon megjelent IfULeave című Mary J. Blige duett viszont olyan zajos sikert aratott, hogy Grammy-díjra is jelölték.

A 2011-es MusiqInTheMagiq bebizonyította, hogy a hatodik album sem untatja a rajongókat. Az igazi “Magic” ebben a “Musiq”-ban van… :-) A Billboard 200 chartján a lemez a 8. helyig jutott, köszönhetően az olyan remek partnereknek mint a new yorki Swizz Beatz DJ-producer-rapper, aki egyébként Alicia Keys férje.

Musiq lendületét az sem törte meg, hogy Life on Earth című albumát az Atlantic Records kötelékei helyett már függetlenként adta ki.

Az elmúlt években olyan izgalmas együttműködésekhez adta a hangját mint a Santanával közös Nothing At All

… vagy a The Roots-szal készült Break You Offhoz.

Tudtad, hogy még Ice Cube-bal is volt közös számuk?

Ahogyan India Arie-vel is: a Hot Chocolate-ot 2010-ben Grammy-díjra jelölték.

Az új album, Feel The Real

A szeptember 15-én megjelent, nyolcadik album a Feel The Real címet viseli és ITT több platformon is megvásárolható. Nagyon inspiráló, hogy egy ilyen sokszínű tehetségnek mint Musiq 17 év után is feszíti mondanivaló a mellkasát.

A dupla hosszúságú, összesen 24 dalt tartalmazó albumon Musiq Rap betétek helyett – amelyeket főként Willie Hynre bízott – csak a dallamra és az énekre koncentrál. Szerelem, szakítás, kapcsolatok, van itt minden, aminek valaha köze volt a Soul és R’n’B világához.

Merülj el egy nem hétköznapi művész hétköznapi gondolatvilágában, élvezd a könnyű dalszövegeket körülölelő lágy dallamokat és a megkapó dinamikát. Hajlításokra és kikapcsolódásra felkészülni, Spotify-ra IDE kapcsolni!

Ha van kedved, oszd meg velünk véleményedet Facebook oldalunkon és ajánld kedvenceidet, hogy bemutathassuk az újdonságra éhes Funky-arcoknak!

Érdekes lehet még:

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild nyolcadik albuma, a Feel The Real szeptember 15-én jelent meg, amelynek apropóján készítettünk egy összefoglalót az első lemez óta eltelt 17 évről. Videók, díjak, most pedig új szelek a vitorlában!

Ezt érdemes megosztani!

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá