Új album Paolo Nutinitől – Caustic Love: libabőrös a libabőrünk!

Paolo Nutini - Caustic Love

Új album Paolo Nutinitől Caustic Love: libabőrös a libabőrünk!

Mindig vallottuk, hogy van új a Nap alatt; hogy az igazi tehetségek a zenei frázisok ellenére képesek újat alkotni. Ha meghallgatjátok Paolo Nutini legújabb albumát, a Caustic Love-ot, tudni fogjátok, hogy igazunk van.

 

Melankolikus, határozott, erős hang, amelyből kihalljuk a nem csak meg-, hanem mélyen átélt életet. A hang Paolo Nutinié, akinek egyéni hangszíne rejt magában már ismerős jegyeket: Damien Marley karcosságát, rekedtségét, és a Maroon 5-ból ismert Adam Levine lebegős könnyedségét. A karakterjegyek egyvelege egyedülálló. Hogy mégis miért, azt most megmutatjuk Nektek.

Ki ez a fickó?

Paolo Nutini félig olasz, félig brit származású 28 éves zenész, aki Skóciában nevelkedett. Gyerekkorát a szülei jellegzetesen brit fish and chips gyorséttermében töltötte, a gondtalan kisfiúk életét élve. Zenei képzettséget a középiskolai énekkaron kívül nem szerzett, de az ének és a zene a vérében volt nagyapja révén, aki – ugyan nem volt zenész – rajongott az operákért és népdalokért. Nutini már ekkor tudta, hogy életútja nem keresztezi a családi vállalkozást. Tehetségét énektanára, Graham Ness fedezte fel az iskolában, akinek köszönhetően megkomponálta első saját dalát, amelynek a Why címet adta.

Az út adott volt, már csak a megfelelő lehetőséget kellett megragadnia. Ez 2003-ban érkezett el, amikor a helyi hírességnek számító David Sneddon koncertje előtt a zenei kvíz nyerteseként néhány számot elénekelhetett a közönség előtt. Ekkor hallotta meg őt Brendan Moon, aki azonnal felkapta a fejét és a kezét nyújtotta mint zenei menedzser.

Nutini nem fejezte be a középiskolát. Lehetőséget kapott, hogy a skót Speedway nevű együttes roadja és egyben előfellépője legyen. Ezt követően a glasgow-i Park Lane zenestúdióban kapott kisegítő állást, miközben az éneklést elszántan folytatta. Nem hiába. Meghívást kapott a BBC Radio Scotland egyik műsorába. Az élő felvételen jól szerepelt, de úgy érezte, Londonba kell költöznie, hogy kiteljesíthesse karrierjét. Ekkor 17 éves volt. Rendszeres fellépője lett a kultikus The Bedford szórakozóhelynek, és megtanult gitározni is. Eljutott a világhírű The Hard Rock Caféba, de fellépett a London Radioban is, majd Amy Winehouse és KT Tunstall előtt is.

Az áttörés

Élete első lemezszerződését 2005-ben, 18 évesen írta alá. Ez öt albumra vonatkozott, méghozzá az Atlantic Records gondozásában. Nutini pontosan érezte, hogy mindez mit jelent. Az ’50-es- ’60-as évek fekete Soul és R&B zenéjén nevelkedett fiú, akinek kedvenc előadói és zenei példaképei közé tartozik a The Drifters és Ben E. King, Ray Charles, John Martyn és Van Morrison, továbbá Marvin Gaye, Johnny Cash, Sam Cooke, Carole King, Solomon Burke, Otis Redding, Bill Withers, Jeff Buckley, Sixto Rodriguez és Nat King Cole, az pontosan tudta, milyen előrelépést jelent egy ilyen kaliberű lemezkiadóval leszerződni.

Debütáló albuma, a középiskolai szerelem ihlette These Streets 2006-ban jelent meg, producere a Coldplay által szakmai körökben ismert Ken Nelson volt. Az album a hivatalos brit albumlistán a 3. helyig jutott. Kevesebb, mint két héttel a megjelenése után aranylemez lett, további négy héttel később pedig megkapta a platinafokozatot. Szerelmi csalódás ritkán terem ennyi babért, de a kamasz Nutini megrengette a slágerlistákat, és magát a lányt is, akit sikerrel vissza is szerzett. Az albumon hallható első kislemeze, a Last Request,…

… de a Million Faces is.

Vagy a Magyarországon is slágerré vált New Shoes is, amelyben pozitív hozzáállásra és jókedvre buzdít.

2009-ben jelent meg második albuma, a Sunny Side Up, amely 2010-ben a “Legjobb nemzetközi album”díjat kapta a Meteor Awards-on, és rengeteg turnét jelentett a feltörő tehetségnek.

De nem ezért írtunk róla.

Hanem harmadik, legújabb albuma, a Caustic Love miatt. Ahol már nem csak a hangja zseniális, hanem a stílusa is. Hátrébb lépett a könnyedebb Poptól, a Funk, a Soul, a Soul Rock világa felé. A kritikusok fejet hajtanak, mert – ahogyan a The Independent fogalmaz – a “képzetlen siker” beérett, méghozzá a legjobb brit R&B albummá “since the 1970s blue-eyed-soul heyday of Rod Stewart and Joe Cocker”. Első kislemeze, a Scream (Funk My Life Up) lett.

A stúdióalbum a UK Album Charton első lett. Igen rövid idő alatt 109 ezret adtak el belőle, amely így 2014-ben az ország legnagyobb eladott példányszámú lemezévé vált.

Legnagyobb kedvencünk a Let Me Down Easy. A vokál külön hibátlan.

Ha hallgatjátok, érdemes a szöveget is figyelnetek. A Let Me Down Easy különösen érdekes.

Illetve a hivatalos videóklipek is adnak témát a gondolkodáshoz, például a One Day.

Figyeljétek meg a Looking For Something lüktetését is. Magával ragadó.

Ha felkeltettük az érdeklődésedet egy figyelemreméltó, új tehetség iránt, akkor hallgasd meg ezt a playlistet, amely által belekóstolhatsz az új album jellegzetességeibe. Végighallgathatsz egy érdekes duettet Janelle Monae-vel, vagy élvezheted az akkusztikus verziók letisztult egyszerű-nagyszerűségét is. Spotify-on ITT találod az albumot. Libabőrre felkészülni!

Érdekes lehet még:

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild nyolcadik albuma, a Feel The Real szeptember 15-én jelent meg, amelynek apropóján készítettünk egy összefoglalót az első lemez óta eltelt 17 évről. Videók, díjak, most pedig új szelek a vitorlában!

 

Amikor az új Bootsy Collins dal miatt örömünkben felugrottunk a plafonig, és elkezdtünk lázasan kutakodni a hamarosan megjelenő album után, a Hot Saucer című dalban – amelyet egyelőre sajnos nem tudunk meghallgatni – Bootsy Collins mellett felfedeztük Musiq Soulchild (és ráadásként Big Daddy Kane) nevét. Nem kellett több nógatás, kicsit utánanéztünk Taalib Johnsonnak, azaz röviden csak Musiq utóbbi munkásságának, így rábukkantunk a szeptember 15-én megjelent Feel The Real albumra. Hosszú, Soulban és R’n’B-ben gazdag út vezetett eddig a legfrissebb újdonságig…

Minek nevezzelek?

Sokan ismertek a környéken, de nem igazán; én voltam a zenés srác, és egy idő után arra gondoltam, miért is ne hívatnám így magam. Innentől kezdve Musiq-ként mutatkoztam be, és a legjobb döntéseim egyike volt. Bárki is nézzen rám, azt szeretném, hogy automatikusan a zenére asszociáljon.” – mesélte egy interjúban Musiq, majd találóan hozzáfűzte azt is, hogy a nevében szereplő “Musiq a frontember, a Soulchild pedig a mögötte feszülő gondolat, amelyet a múlt Soul csillagainak hagyománya és öröksége éltet.

két platina és két arany album, számos díj (Billboard és Soul Train), valamint egy rakás jelölés (MTV Awards11 Grammy-díj) is bizonyítja, hogy Musiq nem csak követi a legnagyobbak nyomait, hanem új ösvényeket tapos magának 2000-óta.

Az első lépésektől a platináig

Musiq Soulchild zenei karrierje a Def Jam Records-nál kezdődött debütáló albumával, a 2000-ben kiadott Aijuswanaseinggel, amelyről a Love című kislemez 22 hetet töltött a Billboard Hot 100 slágerlistáján.

A második, 2002-es, Juslisen albumánál már rájöhettünk, hogy a címek egy analógiára épülnek, az élőbeszéd kiejtését tükrözik. A Juslisen platina album lett, ráadásul a Billboard 200 slágerlistáján az első helyen nyitott. A Halfcrazy és a Dontchange kislemezek is a top 10-be kerültek.

A 2003-as, harmadik album, a Soulstar aranylemez lett, és olyan dalokat tartalmazott mint a Forthenight 

… vagy a Whoknows.

Váltás és sikerek, albumról albumra

Miután Musiq a Def Jamtől átigazolt az Atlantic Records-hoz, 2007-ben megjelentette negyedik albumát, a Luvanmusiq-ot, amelynek vezető kislemeze, a B.U.D.D.Y. nem sokkal később a Billboard 200 listavezető slágerévé vált.

Nem következik nagyon váratlan fordulat: ötödik albumát, a 2008-as OnMyRadiót szintén siker övezte, bár Rappel felturbózott Radio című dala nagy kontrasztban állt azzal a Neo-Soul stílussal, amit az előző albumokon képviselt.

A szintén ezen az albumon megjelent IfULeave című Mary J. Blige duett viszont olyan zajos sikert aratott, hogy Grammy-díjra is jelölték.

A 2011-es MusiqInTheMagiq bebizonyította, hogy a hatodik album sem untatja a rajongókat. Az igazi “Magic” ebben a “Musiq”-ban van… :-) A Billboard 200 chartján a lemez a 8. helyig jutott, köszönhetően az olyan remek partnereknek mint a new yorki Swizz Beatz DJ-producer-rapper, aki egyébként Alicia Keys férje.

Musiq lendületét az sem törte meg, hogy Life on Earth című albumát az Atlantic Records kötelékei helyett már függetlenként adta ki.

Az elmúlt években olyan izgalmas együttműködésekhez adta a hangját mint a Santanával közös Nothing At All

… vagy a The Roots-szal készült Break You Offhoz.

Tudtad, hogy még Ice Cube-bal is volt közös számuk?

Ahogyan India Arie-vel is: a Hot Chocolate-ot 2010-ben Grammy-díjra jelölték.

Az új album, Feel The Real

A szeptember 15-én megjelent, nyolcadik album a Feel The Real címet viseli és ITT több platformon is megvásárolható. Nagyon inspiráló, hogy egy ilyen sokszínű tehetségnek mint Musiq 17 év után is feszíti mondanivaló a mellkasát.

A dupla hosszúságú, összesen 24 dalt tartalmazó albumon Musiq Rap betétek helyett – amelyeket főként Willie Hynre bízott – csak a dallamra és az énekre koncentrál. Szerelem, szakítás, kapcsolatok, van itt minden, aminek valaha köze volt a Soul és R’n’B világához.

Merülj el egy nem hétköznapi művész hétköznapi gondolatvilágában, élvezd a könnyű dalszövegeket körülölelő lágy dallamokat és a megkapó dinamikát. Hajlításokra és kikapcsolódásra felkészülni, Spotify-ra IDE kapcsolni!

Ha van kedved, oszd meg velünk véleményedet Facebook oldalunkon és ajánld kedvenceidet, hogy bemutathassuk az újdonságra éhes Funky-arcoknak!

Érdekes lehet még:

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild nyolcadik albuma, a Feel The Real szeptember 15-én jelent meg, amelynek apropóján készítettünk egy összefoglalót az első lemez óta eltelt 17 évről. Videók, díjak, most pedig új szelek a vitorlában!

Ezt érdemes megosztani!

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá