Luxfunk Soul Power – 0048

Egyéb publikálta Luxfunk

soul power 0048Még a rock gitárok is bevadultak a 48. Luxfunk Soul Power-től, amiben a Soul és Funky mellett a kemény hangzásé és a Blues-é volt a főszerep. De nem véletlenül gerjedtek az erősítők: a műsor vendége Rohánszky János hangmérnök volt, aki a ’70-es, ’80-es években a legendás EDDA-val, a P.MOBIL-lal és a P. BOX-szal dolgozott együtt.

Tekintsd meg az adás tracklistáját, és a számokhoz tartozó tartalmi ismertetőt! Ezek a leírások természetesen csak rövid szemelvények a műsorból. Ha a teljes tartalomra vagy kíváncsi, érdemes hallgatni a Luxfunk Soul Power-t a Luxfunk Radio adásán minden vasárnap este nyolctól, vagy az ismétlést, csütörtökönként délután háromtól. A Luxfunk Soul Power műsorsorozatot számos Fm rádió is átveszi országszerte.
A lap alján meghallgathatsz egy összefoglaló podcastot is.

A Luxfunk Soul Power támogatója:

egrokorr logo

A Dunaplaszt festékcsalád gyártója, az Egrokorr Zrt.

Köszönjük!


A 0048. Luxfunk Soul Power tracklistája

Chic – Everybody dance

1977-ben formálódott az a Disco-Funk banda, amely a többnyire ausztrál szerzőkhöz köthető Szombat esti láz után helyreállította az Egyesült Államok becsületét, bárki méltó vetélytársává válva a Disco zene világában. A 6 húrost kezelő Nile Rigers legalább 400 fekete korongon gitározott, a bőgőt pedig egy másik talentum, Bernard Edwards kezelte, amitől ez a Disco sokkal Funky-sabban szól, mint máshol. Énekesként pedig olyan sztárok működtek közre, mint Luther Vandross, vagy Norma Jean.  Sztárparádé, ami ’83-ig 8 LP-t eredményezett, amit további 7 élőfelvétel és válogatás követett.

Roy Ayers – Aragon

Roy Ayers, a vibrafonos-énekes zenész családban cseperedett fel: édesapja harsonás, édesanyja zongorista volt, az ifjú Roy mégsem ezeket a hangszereket választotta, hanem Vincent Montana kedvencét. Már 5 évesen órákat vett Lionel Hampton mágustól, amit ’63-ban szalagos magnók is rögzítettek. 50 album a termése, amin kívül még vagy 200-at írt és hangszerelt, valamint közreműködött nagyjából 120 bakeliten, amiért 2004-ben életműdíjat is kapott. A 48. Luxfunk Soul Power-ben egy frisco-i instrumentális Funk-ot hoztunk el munkásságából.

The Isley Brothers – The Pride

A 48. Luxfunk Soul Power Funky blokkját a Summer Breeze és a Harvest for the world édes Soul rigmusairól ismert csapat zárta. Akik csak innen ismerik őket, azokat ki kell, hogy ábrándítsuk (vagy éppen fel kell, hogy vidítsuk) ugyanis az Isley Brothers vérbeli Rock and Roll-al kezdte pályafutását. Már 1959-ben adta ki az RCA az LP-jüket, amikor a Beatles még ötlet szinten sem létezett. Talán nem is véletlen, hogy pont egy általuk is sikerre vitt dallal, a Twist and Shout-al futott be a Beatles! Rock and Roll, „Kőfunk”, tökéletes Soul, modern R’n’B és számtalan LP jellemezte őket 1959 és 2007 között. Ezúttal a ’77-es Go For Your Guns című, igazi „kutyaugatós” Funk nótájukat játszottuk.

Bobby Nunn – She’s Just A Groupie

Az 1982-es Soul Train évad kedvelt fellépője is kezébe vette a mikrofont a 48. Luxfunk Soul Power-ben. A 70-es években még tombolt a „line dance” őrület, ahol a táncoló sokaság középen kialakított kifutó sávon mutatta meg mindenki tánctudásának legjavát. Bobby idejében azonban már mindenki magának, vagy a partnerének táncolt, és szenvedélyük később még forróbb lett a Solar sugaraitól. A szerző 2 albumos előadó, az említett évben kezdett, de az elátkozott ’83 derékba törte az ő karrierjét is.

Serge Ponsar – Out In The Night

A Soltész Rezső és Snoop Doog vonásait viselő 1 lemezes francia előadó Andy Nelson és Rusnop néven is próbálkozott, amelyekkel csak 1-1 kislemezre futotta. A változást talán többek közt a Serge Ponsar név hozta meg, amelyen nagylemeze is megjelent, amiről a Chic Good Times zenei alapjára és gitártémájára épülő vidám Solar dalt választottuk.

Scandal Featuring Lee Genesis – I Wanna Do It

Lee Genesis a ’70-es ’80-as évek fordulóján Disco-Boogie-Underground zenészként lett ismert, ma pedig Bob Sinclair munkatársaként a House kiemelkedő alakja. Sajnos kedvenc korszakunkból csak kislemezek őrzik énekhangját, amik közül a „Botrány” elnevezésű bandájával készült ’81-es felvételét helyeztük a tű alá.

Hokis Pokis – Nowhere

A folytatásban varázsoltunk egy kicsit, bár a Hokis-Pokis-t nem szakállas varázslók, hanem 5 vastag bajszú úriember alkotta. Volt közöttük cowboy, őslakos és skandináv fazon is. A 3 kislemezből álló discográfia darabjai ritkaság számba mennek, 30-40 Euro-t is elkérnek darabjaikért az Interneten, tehát akinek tetszik, iparkodjon! A dal a Southern Soul pörgős műfajűt képviseli, amely legfontosabb eltérése zenei szempontból a Northern Soul-hoz képest, hogy énekdallama egyszerűbb és könnyebben dúdolható, míg a az utóbbinál inkább az ének brillírozása a jellemző.

Betty Wright – Clean Up Woman

A florida-i Betty Wright által előadott dal kísértetiesen olyan fanfárral kezdődik, mintha a Bergendy fivérek és Hajdú Sanyi fújta volna, de hiába, a ’71-es években Magyarországon senki nem játszott olyan magas színvonalon Soul-os zenét, mint ők. Betty járt már nálunk a 17. Luxfunk Soul Power-ben, ezúttal ismét meghívtuk, hogy 16 albumából a másodikról játszhassunk egy dalt.

Fat Larry’s Band – Feel It

A folytatásban a philadelphia-i Fat Larry James tért vissza csapatával, és zendítettek rá egy Southern Soul-ra debütáló korongjukról. A névadó Fat Larry énekes-zeneszerzőként és „csapatmotorként” a dobok püfölésétől sem ódzkodott. Annak ellenére, hogy Philly bandáról van szó, a legkevésbé sem Philly Soul-t játszottak, nem is adott ki nekik korongot a Philly Records. A 48. Luxfunk Soul Power-ben egy Blues-zal és Rock and roll-al erősen átitatott dalukkal dolgoztuk meg a hangfalakat.

Odyssey – Hang Together

Már meséltünk egy virgin szigeteki apukáról, aki Carmen, Lillian és Louise lányai számára megalkotta a The Lopez Sisters-t. A csajok szerelmesek lehettek a nagy ithaka-i Odüsszeusz-ba, hiszen tiszteletére még át is keresztelték magukat. ’77-ben debütáltak új nevükkel, és ’82-ig 5 albumukat jelentetteúék meg. Sztárszerzők és session zenészek egész hada dolgozott nekik, Marcus Miller, Bobby Eli és a Bernard Edwards & Nile Rodgers páros is, akiket nyitó dalunknál is említettünk.

Gary’s Gang – Let’s Lovedance Tonight

Egy klubhimnusz, amit a mai fiatalság is nagyon jól ismerhet! Akiknek köszönhetjük, azok Joseph Tucci és Gary Turnier, a Gary’s Gang életre keltői. ’79-ben jelent meg 2 LP-jük, amik annyira jól sikerültek, hogy a mai napig ezekből és felfrissítéseikből táplálkoznak. Gary, a dobos és Joe, a gitáros mindketten vastag szakállat viseltek, énekeltek, komponáltak és a teljesség kedvéért producerkedtek is.

Rena Scott – Super Lover

Rena Scott 50 felett is énekel, és elragadó külsővel, a férfitársadalmat zavarba hozó dekoltázzsal lép színpadra. Szuper szeretőjéről szóló dalát 1979-ből hívtuk elő. Pályája hosszú kihagyásokkal tűzdelt, az első LP ’79-es, majd 1987, 2004 és 2010 az ezt követők évjáratai. Pártfogói nem kisebb nevek, mint James Mtume a Players Association-ból, valamint régi barátunk, a gitáros Reggie Lucas az MFSB-ből. Reggie gitárjátéka, egy zseniális vonós szekció és billentyűs hangszerek áradata alkotják ezt a frissítő Philly Soul szerzeményt.

Mystic Touch – Party People

A Philly blokkot egy valódi ritkaság zárta. Mi a Mystic Touch-nak csupán egyetlen kislemezről tudunk, aminek 3 verziója közül egyet az amerikai piacokra és kettőt a britre nyomtak. Ez utóbbiak közül a 12”-es maxi single formátuma szinte beszerezhetetlen. A zene latinos-szambás jellegű, amit 3:30-nál egy bikavadító szaxofonszóló színesít.

Sting – Winning Number

A Police sztárjával ellentétben ez egy zenekar, csupán 1 nagylemezzel a tarsolyukban. Azon szereplő 7 daluk mellett már nem jutott hely másik kettőnek, amelyek azonban kislemezeken meghallgathatóak.  A bakelitborító design-ja roppant érdekes, mert egy tusfüggöny mögött ruhában zuhanyoznak, sőt egyikükön még kalap is van! A csapat Jay Ellis védőszárnyai alatt alakult, aki sokat dolgozott a Philly-s Meco Monardo-val és Tony Bongiovi-val. Az említett alműfaj ellenére egy, alapvetően Modern Soul szerzeményüket helyeztük a lemezlejátszóra, amin azonban a Salsoul stílusjegyei is megfigyelhetőek.

Wardell Piper – Win your lovin’

A Philly Soul-t játszó First Choice énekesnője ’79-ben szóló karrierbe kezdett, amiben ugyanazok az úriemberek segítettékk, akik Evelyn „Champagne” King pályáját is egyengették.  5 track szerepel csak ezen az LP-n, ami manapság csupán egy fél CD anyaga, de régen akár oldalanként 2-2 szám is elfogadhatónak számított. Wardel is ez Modern Soul-t játszott nekünk a 48. Luxfunk Soul Power-ben, nem mást, mint a Chame Solar szerző-producereinek munkáját.

Gang’s Back – Love

A Gang’s Back 6 tagú csapat, ami ’76-ban alakult Fresno-ban, California-ban. Ez egy spanyolok lakta település, amelyet csupa latin amerikai lakos alkotj, és láthatóan remek levegője van a zenéléshez: a banda kombinálták az R&B-t, a Funk-ot, a Jazz-t, a Latint és saját elképzeléseiket, és a ’80-as évektől feltűntek session zenészként a Tower Of Power, a Shalamar és a War csapataiban is. Alakulásuk után viszonylag sokára, 5 év múlva készül el első 2 stúdiófelvételük, ami utána egy lemezen, 7”-es formában hamar a boltokba kerültek. Ez után 2 évvel jelent meg azaz LP, amiről egy West Coast-os Moder Soul lobbantott mindenkit szerelemre.

Mass Production – Shante

Az évszám 1980, és bár a tömegtermelés beindult a Solar stílusban, ez a másik „tömegtermelés” már a kihalófélben lévő, összetetten hangszerelt Soul-os Funky stílusjegyeit hordozza magán. Annyira összetett, hogy ének sem került a felvételre, helyette a hangszeresek – zenei „szakkifejezéssel” élve – megfejtenek. Önbizalomban sem volt hiány: a Mass Production Massterpiece LP-jének borítóján a banda éppen a Mona Lisa helyére akasztja fel az Őket ábrázoló portrét egy kiállításon.

The Chocolate Jam Co. – A Chocolate Jam

A desszert tálalva, a csokiöntetről pedig a The Chocolate Jam Co. gondoskodott. Bár játszottak már nekünk, a Luxfunk Soul Power-ben sosem elég a fekete finomságból! A banda vezére Leon Ndugu Chancler dobos, aki játszott a Crusaders-szel és Santana-val, de ebben a bandában az EWF zsenijeivel, Al McCay és Roland Bautista gitárosokkal zenélt együtt. De hogy tovább brillírozzunk a nevekkel, a mini moog fekete-fehér billentyűit a legendás George Duke kezelte.

Side Effect – Goin’ Bananas

Néhány adással ezelőtt olyan jól éreztük magunkat banánföldön, hogy meg is vettük az újabb repülőjegyeinket a „Side Effect Airlines”-nál. A legénység ’75 és ’82 között 7 albummal kápráztatott el minket, hihetetlen minőségű zenét produkálva. A járatszám 1977, a harmadik Side Effect albumról pedig a „pilóta”, Augie Johnson szerzeményét forgattuk!

Barrabas – On The Road Again

A nagy fináléban egy spanyol Funkrock zenekar lépett a Luxfunk Soul Power tűvel szántott, forgó színpadára. A Rock és Pop keveredik a Soul zenével a West Coast alműfaj jegyeiben testet öltve, ami bár  Amerika nyugati partjára jellemző, hallhatólag Spanyolországot sem hagyta érintetlenül.

Amennyiben kéréssel vagy kérdéssel, észrevétellel szeretnél hozzánk fordulni, szívesen vesszük, és igyekszünk minél gyorsabban válaszolni.

A lenti podcast segítségével meghallgathatod a Luxfunk Soul Power összefoglalóját! A műsor kétórás, ez csak egy rövid montázs. Ha van véleményed, várjuk a hozzászólásod a lap alján vagy a soulpower kukac luxfunkradio pont com címre!

Rota Francesco & Rohoska Gábor

<- Vissza a Luxfunk Soul Power főoldalára

Ezt érdemes megosztani!