Március 25. – Aretha Franklin születésnapja

Március 25. – Aretha Franklin születésnapja

Aretha Franklin 1942. március 25-én látta meg a napvilágot Memphis-ben. Innen indult az elképesztő karrier felé, amely világklasszissá tette őt a zenében. A Gospel és a Soul Királynője 2018. augusztus 16-án hunyt el.

Aretha Franklin sikereit nehéz volna regény helyett néhány sorban összeszedni: a slágerlista robbantó dalokat, elismeréseket, hiszen az egyik legnagyobb hatású amerikai soul és gospel énekesnő volt, aki egyben az r&b, a pop és a rock zene több műfajában is jeleskedett. így egy összesítéssel jövünk. 

1942-ben született Memphis-ben, és a gospel zenéből indult, miután édesapja, a híres lelkész C. L. Franklin felfedezte tehetségét.

Olyan népszerű dalokkal és átütő slágerekkel robbant be, mint például a „Respect„, a „Chain of Fools„, a „I Say a Little Prayer” és a „Think„.  Aretha Franklin a ’60-as és a ’70-es években összesen 20 Billboard No. 1 slágert jegyzett, ezáltal megszilárdítva a helyét a zenei világban és a popkultúrában is. Aretha 18x-os Grammy-díjas énekesnő.  75 millió példányszámban értékesített lemezeivel minden idők egyik legsikeresebb előadójaként tartják számon.

1987-ben az első női előadóként választották be a Rock & Roll Hall of Fame-be, 2005-ben az UK Music Hall of Fame-be, 2012-ben pedig a GMA Gospel Music Hall of Fame-be került be. Aretha többször is említésre kerül a Rolling Stone magazin „minden idők legjobbjailistáin: szerepel többek között a „Minden idők 100 legjobb előadója”, valamint a „Minden idők 100 legjobb énekese” listákon. 

Aretha Louise Franklin azonban nem csak zenei karrierjével örökíti meg magát, hanem a társadalmi aktivizmusával is ismert volt. A polgárjogi mozgalom erőteljes szószólója volt, és gyakran használta a saját dalait és előadásait ahhoz, hogy az elnyomás és a diszkrimináció ellen harcoljon.

Aretha Franklin 2018-ban hunyt el 76 éves korában, hagyatéka azonban továbbra is meghatározó hatással van a zenei világra.

Dalai örökre őrzik emlékét! Ja, és majd’ elfelejtettük: R.E.S.P.E.C.T., Aretha!

Miért foglalkozunk évfordulókkal?

A ’70-es, ’80-as években a Soul és Funk műfajokban kb. 30.000 album jelent meg. Ezekről természetesen nem volt minden sláger, de ha albumonként csak tíz dallal számolunk, akkor nagyságrendileg kb. 300.000 olyan Soul és Funk zenéből meríthetünk, amik nem jutottak át a vasfüggönyön. A nyugati és a tengeren túli slágerlistákat ezek az előadók gyakran meghatározták, miközben Magyarország zenei ízlését egész más műfajok alakították.

A Luxfunkot azért hoztuk létre, hogy pótoljuk a hiányt.

A magyar közönség főként a rádióból jutott zenéhez. Fontos tudni, hogy egy klasszikus értelemben vett top40-es rádió összesen 40 dalt forgat, és amikor hozzáad a repertoárhoz egy új slágert, akkor kivesz egy régit. Ilyen top40-es rádió nem volt Magyarországon, de a legnagyobb rádiók is max 300-500 dalt forgattak, ami nagyon kevés.

Ezeknél a rádióknál a cél mindig az, hogy az átlagos hallgatási időn belül (tehát az időintervallum, amíg az átlag hallgató hallgatja az adást, miután bekapcsolta) egészen biztosan találkozzon a hallgató a kedvenceivel. Ezért magas rotációban, naponta többször szólnak ugyanazok a slágerek.

Gondoljunk csak bele, a 300-500 dalt forgató rádiók repertoárjába hány dal fért bele a fent említett 300.000 Soul és Funk zenéből bármi? De nekik nem is ez volt a feladatuk.

A Luxfunk Radio célja nem az, hogy a hallgatók emlékeire alapozva biztosan mutassunk régi kedvencet az átlagos hallgatási időn belül, hanem épp ellenkezőleg: néhány ismerős kedvenc mellett igyekszünk minél többet becsempészni abból a 300.000-ből.

Ezért hoztuk létre a Luxfunk Soul Power című műsorsorozatot, foglalkozunk évfordulókkal is. Célunk, hogy a hiánypótlás ne csak zenehallgatásról szóljon, hanem amikor lehet, beszéljünk is a dalok, előadók, albumok és zenei történések hátteréről.

Természetesen az évfordulók a későbbi, fiatalabb előadókról is szolnak. Hiszen ők azok, akik tovább vitték a nagy klasszikusok érték- és műfajteremtő törekvéseit.

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá