Március 26. – Diana Ross születésnapja

Március 26. – Diana Ross születésnapja

Diana Ernestine Earle Ross, azaz Diana Ross egy korszak, sőt, több korszak meghatározó alakja volt. A Díva, akire ma is fel tudunk nézni, 1944. március 26-án született Detroitban, és reméljük még sokáig velünk marad! Isten éltessen sokáig Diana Ross!

Detroitot, Diana szülővárosát sokan a soul, az R&B bölcsőjének tartják. Ebben a közegben bontakozott ki a világhírű Motown kiadó is, amely Diana első lépéseire is ügyelt (olyannyira, hogy az alapító Berry Gordy még feleségül is vette a későbbiekben!)

Diana még 16 éves sem volt, amikor barátnőivel létrehozták a „Primettes” együttest, amely később – de már úgyis tudod – „The Supremes” néven aratott világra szóló sikereket. A fekete lánytriót egy idő után „Diana Ross & The Supremes” néven emlegették. A formáció a soul lágyabb vonalát követte, és olyan slágerekkel lopta be magát a  közönség szívébe mint a „Stop! In The Name of Love„, a „Baby Love” vagy az „I Hear The Symphony„. A saját produkciók mellett gyakran társultak más formációkkal, leggyakrabban a „The Temptations”-szel

Amerikában több mint 10 kislemezük került a lista élére, de Angliában is legalább féltucat éllovas daluk volt, és több albumuk került az élre tengeren innen és túl. A The Supremes sikerei ellenére Diana 1970-től szólókarriert épített. Az „Ain’t No Mountain High” című dallal vezette először az amerikai listát, és több mint 20 év leforgása alatt további 8 dalt juttatott No. 1 pozícióba. Még az is belefér, hogy filmekben szerepeljen! A Billie Holiday életéről szóló „Lady Sings the Bluescímű filmben nyújtott alakításáért Arany Glóbusz-díjat kapott és Oscar-díjra is jelölték. Az 1980-as években némiképp háttérbe szorult, de az 1990-es évekre újra magára talált, mint  Michael Jackson egyik legjobb barátja.

Diana Ross az utóbbi években a Las Vegas-i Caesar’s Palace-ban adott elő, és egy számos városba betervezett turnét tervezett, ami viszont a 2020-as pandémia miatt elmaradt. 2021-ben a BET Awards-on részt vett, ahol egy különleges díjat kapott életművéért.

Kétség sem férhet hozzá, hogy Diana Ross egy zenei ikon, akinek hatása és öröksége az egész zenei világra kiterjed.

Miért foglalkozunk évfordulókkal?

A ’70-es, ’80-as években a Soul és Funk műfajokban kb. 30.000 album jelent meg. Ezekről természetesen nem volt minden sláger, de ha albumonként csak tíz dallal számolunk, akkor nagyságrendileg kb. 300.000 olyan Soul és Funk zenéből meríthetünk, amik nem jutottak át a vasfüggönyön. A nyugati és a tengeren túli slágerlistákat ezek az előadók gyakran meghatározták, miközben Magyarország zenei ízlését egész más műfajok alakították.

A Luxfunkot azért hoztuk létre, hogy pótoljuk a hiányt.

A magyar közönség főként a rádióból jutott zenéhez. Fontos tudni, hogy egy klasszikus értelemben vett top40-es rádió összesen 40 dalt forgat, és amikor hozzáad a repertoárhoz egy új slágert, akkor kivesz egy régit. Ilyen top40-es rádió nem volt Magyarországon, de a legnagyobb rádiók is max 300-500 dalt forgattak, ami nagyon kevés.

Ezeknél a rádióknál a cél mindig az, hogy az átlagos hallgatási időn belül (tehát az időintervallum, amíg az átlag hallgató hallgatja az adást, miután bekapcsolta) egészen biztosan találkozzon a hallgató a kedvenceivel. Ezért magas rotációban, naponta többször szólnak ugyanazok a slágerek.

Gondoljunk csak bele, a 300-500 dalt forgató rádiók repertoárjába hány dal fért bele a fent említett 300.000 Soul és Funk zenéből bármi? De nekik nem is ez volt a feladatuk.

A Luxfunk Radio célja nem az, hogy a hallgatók emlékeire alapozva biztosan mutassunk régi kedvencet az átlagos hallgatási időn belül, hanem épp ellenkezőleg: néhány ismerős kedvenc mellett igyekszünk minél többet becsempészni abból a 300.000-ből.

Ezért hoztuk létre a Luxfunk Soul Power című műsorsorozatot, foglalkozunk évfordulókkal is. Célunk, hogy a hiánypótlás ne csak zenehallgatásról szóljon, hanem amikor lehet, beszéljünk is a dalok, előadók, albumok és zenei történések hátteréről.

Természetesen az évfordulók a későbbi, fiatalabb előadókról is szolnak. Hiszen ők azok, akik tovább vitték a nagy klasszikusok érték- és műfajteremtő törekvéseit.

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá