Harót Balázs és a Glamorous Company – „Live music on a higher level”

harót balázsA szeptember 13-ai Luxfunk Party nem csak első női lemezlovasunk, DJ Nara bemutatkozó estéje lesz, hanem a 2007-ben alakult Glamorous Company-é is. Az egyik alapítótaggal, Harót Balázzsal beszélgettünk karrierjéről és az együttes múltjáról, jelenéről.

Focistából táncos – vagy énekes?

Nem a színpadra, sokkal inkább a pályára született – gondolhatták szülei, nagyszülei Harót Balázsról, nem is alaptalanul, hiszen nagyapja focista, majd egyesületi elnök volt a Fradiban, édesapja pedig a focis múltja után a pesterzsébeti sportegyesületek vezetője lett. Balázs élete azonban már egészen fiatalon más irányba kanyarodott.

„Engem már tíz évesen is jobban vonzott a színpad, mint a foci: színjátszókörökbe jártam, felvettek színitanodába és Maksa- humorversenyeket nyertem. Kezdetben a szüleim ezt nem támogatták, de hamarosan első számú rajongóimmá váltak. A foci továbbra is jelen volt az életemben, de mellette elkezdtem táncolni, majd a barátok unszolására és a Hip-Hop szeretete miatt a fekete zenei műfajok felé nyitottam, amikor eldöntöttem, hogy énekelni fogok.”

Balázs a Kőbányai Zenei Stúdió ének tanszakára felvételizett 2004-ben, amely döntő lépés volt a karrierjében.

„Azelőtt, hogy felvettek volna, táncosként már sok mindent megjártam: divatbemutatókat, rendezvényeket, sőt tanítottam is. Az, hogy volt tapasztalatom a színpadon, sokat segített, így jó eredményekkel sikerült elvégeznem az iskolát. Szerettem a tanáraimat, jó kapcsolatokat sikerült kiépítenünk, miközben megismertem generációm zenészeit is, akikkel később megalapítottuk a Glamorous Company-t.”

A ragyogó kőbányai társaság

„A kezdetekkor, 2007-ben, hárman, Mihalics Gáborral (dob) és Udvarhelyi Gáborral (gitár) álltunk össze, akik feldobták a zenekar ötletét. Ezzel egy időben Kardos Norbi és Balogh Lacika (dob) is felkeresett, hogy hozzak össze velük is egy zenekart. Az egyik inkább a rendezvényes arculatot képviselte, a másik a „vigyünk-valami-újat-a-könnyűzenei-életbe” koncepcióval működött, amelynek keretében fekete zenéket, leginkább a ’90-es és 2000-es évek kultikus Hip-Hop dalait adtunk elő élőben. Ez merőben újszerűnek számított, így hamar népszerűvé vált a fekete zene kedvelőinek szóló partysorozatokon, ahol rendszeresen felléptünk.”

Két zenekarban teljes értékű tagként, 100%-on pörögve alkotni, a próbák és a fellépések logisztikáját kisakkozni embert próbáló feladat, így a két zenekaros felállás hamar megváltozott.

„Úgy alakult, hogy hamarosan összeolvadt a kettő, hiszen az olyan együtteseket, mint amilyenek mi is vagyunk – akik fekete zenei feldolgozásokat játszanak-, nagyon nehéz egyben tartani, hiszen a média által támogatott énekesek nagyobb előnyökhöz, ismertséghez jutnak. A mi életünk 2007-2008 környékén változott meg, amikor egy barátom születésnapján fellépve – az azóta már megszűnt – Kamra Klub tulajdonosa úgy döntött, hogy támogatni fog minket. Így lehetőséget kaptunk arra, hogy havonta egyszer fellépjünk a kb. 150 fős klubban, amelyet egy év alatt teljesen kinőttük a teltházas bulikkal. Meseszerű volt az egész.”

Vokál és Voice

Harót Balázs neve, hangja vagy színpadi jelenléte nem csak a Glamorous Company-ből lehet ismerős, hanem Gondi Helén orfeumos Crazy in Love estje, de akár Caramel koncertjei által is.

„Helénnel a Caramel turnén találkoztam, mert az akkori Caramel menedzsmenttől kaptam egy felkérést, hogy lenne-e kedvem vokálozni. Természetesen igent mondtam. Két évig dolgoztunk együtt, és nagyon hamar jó kapcsolat alakult ki közöttünk, amit a későbbiekben is megtartottunk. Eljárt a klubkoncertjeinkre, én pedig néha felkértem, hogy énekeljen el egy- két dalt, mert nagyon tehetséges énekesnőnek tartom. Így kaptam később én is a felkérést tőle, hogy a Crazy in Love estjén színesítsem az estét egy két Rap betéttel.”

És hogy Balázs számára van-e élet a klubkoncerteken, koncerteken és turnékon kívül? A 2010-es években ez is kiderült.

„2010-2011-ben az X-Faktor tánckarban szerepeltem, mint hivatalos táncos, miközben a 2007-ben alakult Glamorous Company már évek óta működött. Klubkoncerteket adtunk, de felkérték később kísérőzenekarnak Tolvai Reni és Hien mellé is. Az X-Faktor producerei ekkor még nem, de a táncosok és az énektanárok ismertek, mint énekest, hiszen ebben az időszakban már Takács Nikolasz koncertjein mint vokalista vettem részt.  Ekkor merült fel a műsor készítőiben, hogy nevezhetnék a következő szériába. Az X-Faktoron kívül hívtak a Megasztárba is, így mondhatom, hogy három- négy nyaram telt őrlődéssel, vajon igent vagy nemet mondjak ezekre a lehetőségekre. Úgy éreztem, hogy zeneileg nem vagyok felkészülve rá. Mint táncos, már sok más műsorban dolgoztam, mint énekes pedig túl voltam már sok klubkoncerten, rendezvényen. A színpadi tapasztalat megvolt, de valahogy úgy éreztem, hogy ezek az „irányított reality” jellegű műsorok nem nekem valók.”

2012-ben azonban megváltozott a véleménye.

„Összegeztem a tapasztalataimat átgondoltam, és rájöttem, hogy ez a lépcső hiányzik az életemből, így a The Voice-ra már igent mondtam.  Nagyon féltem tőle, de nem bántam meg. Egyedül azt sajnáltam, hogy emiatt egy belgiumi fellépési lehetőségtől estünk el a Glamorous Company-vel. Ugyan az élőműsorba nem jutottam be, de izgalmas élményként könyveltem el magamban.”

„Live music on a higher level”

A The Voice-os kitérő sem vonta el Balázst a Glamorous Company-től. Ugyanúgy követik fellépéseiken a „Live music on a higher level” mottójukat, hisznek az élőzene erejében.

„Megfogadtuk, hogy mindent megteszünk a technikai lehetőségeinkhez mérten, hogy egy különlegesen jól szóló és összerakott, izgalmas, mai dalokat felvonultató együttes legyünk.  Nehézségbe a klubok felszereltségével kapcsolatban ütközünk olykor, de szerencsére az Orfeumban nem nézünk ilyen probléma elé.”

A Glamorous Company-t – amelynek tagjait képezi jelenleg Harót Balázs és Priskin Georgina (ének) mellett másik négy remek zenész. Zene a fülnek Tőlük, Nektek:

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá