Január 22. – Megszületett a Soul Feltalálója

Január 22. – Megszületett a Soul Feltalálója

Sokan a Soul Feltalálójaként, a műfaj első meghatározó alakjaként emlegetik Samuel Cooke-ot, aki 1931. január 22-én született és fiatalon, mindössze 33 évesen hunyt el gyilkosság áldozataként. 

 

Az amerikai énekes, dalszerző és előadó igazságtalanul rövid karrierje során örökre beírta magát a legendák sorába. A kritikusok a „Soul Királya” néven emlegetik megkapó hangja és zeneszerzői képességei jóvoltából.

Már kisgyermekként énekelni kezdett és nagyon fiatalon csatlakozott a The Soul Stirres formációhoz, mielőtt szólókarrierbe kezdett. Szólóénekesként olyan sikereket énekelhetett fel mint a „You Send Me„, „Wonderful World„, „Chain Gang” és „Twistin’ the Night Away„.

Dalai és úttörő zenei megközelítései olyan művészeket inspiráltak mint Aretha Franklin, Bobby Womack, Al Green, Curtis Mayfield, Stevie Wonder, Marvin Gaye és Billy Preston és tovább népszerűsítette Otis Redding és James Brown művészetét.

Tragikus körülmények között hunyt el 1964. december 11-én, amikor Bertha Franklin, a Los Angeles-i Hacienda Motel menedzsere tisztázatlan és megerősítetlen körülmények között, önvédelemre hivatkozva lelőtte. Az eset megrázta a világot és a mai napig kérdéseket vet fel.

Mi a zenéjében biztosan nem kételkedünk. Nyugodjon békében!

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá