Január 8. – The Whispers szülinaposunk van!

Január 8. – The Whispers szülinaposunk van!

Marcus Hutson soul énekes, a The Whispers egyik alapítótagja 1943. január 8-án látta meg a napvilágot az amerikai, Missouri állambeli Saint Louis City-ben.

Hogyan indult a The Whispers?

1964-ben, a kaliforniai Watts-ban Wallace „Scotty”-val, Walter Scott-tal (ők egyébként egypetéjű ikrek voltak), Gordy Harmonnal és Nicholas Caldwell-lel alapították meg a The Whispers-t.

Amikor 1966-ban Sly Stone (AZ a Sly Stone a Sly and The Family Stone-ból) felkérte őket egy fellépésre San Franciscóban, elindultak a világhír felé vezető úton.

Az USA-ban számos slágerükkel felkerültek a ’70-es, ’80-as években az R&B és a Billboard Hot 100 slágerlistára és elsők lettek a Hot Dance Club Play charton is a következőkkel:  „And the Beat Goes On / „Can You Do the Boogie” / „Out the Box”

1987-ben a „Rock Steady7. lett a Billboard Hot 100-en, míg az R&B-n egészen a csúcsig jutott. 

Ennek a sikernek Marcus Hutson még a csapat aktív tagjaként örülhetett: távoznia 1992-ben kellett prosztata rákja miatt. Hutson 2000-ben hunyt el. Zenésztársai, egyben barátai úgy döntöttek, hogy nem helyettesítik őt, így a továbbiakban csak négyen alkotják majd a The Whispers csapatát. 

Nyugodj békében, Marcus!

Miért foglalkozunk évfordulókkal?

A ’70-es, ’80-as években a Soul és Funk műfajokban kb. 30.000 album jelent meg. Ezekről természetesen nem volt minden sláger, de ha albumonként csak tíz dallal számolunk, akkor nagyságrendileg kb. 300.000 olyan Soul és Funk zenéből meríthetünk, amik nem jutottak át a vasfüggönyön. A nyugati és a tengeren túli slágerlistákat ezek az előadók gyakran meghatározták, miközben Magyarország zenei ízlését egész más műfajok alakították.

A Luxfunkot azért hoztuk létre, hogy pótoljuk a hiányt.

A magyar közönség főként a rádióból jutott zenéhez. Fontos tudni, hogy egy klasszikus értelemben vett top40-es rádió összesen 40 dalt forgat, és amikor hozzáad a repertoárhoz egy új slágert, akkor kivesz egy régit. Ilyen top40-es rádió nem volt Magyarországon, de a legnagyobb rádiók is max 300-500 dalt forgattak, ami nagyon kevés.

Ezeknél a rádióknál a cél mindig az, hogy az átlagos hallgatási időn belül (tehát az időintervallum, amíg az átlag hallgató hallgatja az adást, miután bekapcsolta) egészen biztosan találkozzon a hallgató a kedvenceivel. Ezért magas rotációban, naponta többször szólnak ugyanazok a slágerek.

Gondoljunk csak bele, a 300-500 dalt forgató rádiók repertoárjába hány dal fért bele a fent említett 300.000 Soul és Funk zenéből bármi? De nekik nem is ez volt a feladatuk.

A Luxfunk Radio célja nem az, hogy a hallgatók emlékeire alapozva biztosan mutassunk régi kedvencet az átlagos hallgatási időn belül, hanem épp ellenkezőleg: néhány ismerős kedvenc mellett igyekszünk minél többet becsempészni abból a 300.000-ből.

Ezért hoztuk létre a Luxfunk Soul Power című műsorsorozatot, foglalkozunk évfordulókkal is. Célunk, hogy a hiánypótlás ne csak zenehallgatásról szóljon, hanem amikor lehet, beszéljünk is a dalok, előadók, albumok és zenei történések hátteréről.

Természetesen az évfordulók a későbbi, fiatalabb előadókról is szolnak. Hiszen ők azok, akik tovább vitték a nagy klasszikusok érték- és műfajteremtő törekvéseit.

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá