Luxfunk Soul Power – 0049

Egyéb kategória publikálta Luxfunk 0 Hozzászólások

luxfunk soul power 0049 thumbHogyan tudja a basszusgitáros a mosdóba, bárpulthoz, vagy a ruhatárba küldeni a táncoló vendégeket? Milyenek voltak és hogy szóltak a legelső szintetizátorok? Többek között ezekről is szó esett a 49. Luxfunk Soul Powerben, amelynek vendége Rohoska Gábor, a Red Boat zenekarvezető-basszerosa volt.

Tekintsd meg az adás tracklistáját, és a számokhoz tartozó tartalmi ismertetőt! Ezek a leírások természetesen csak rövid szemelvények a műsorból. Ha a teljes tartalomra vagy kíváncsi, érdemes hallgatni a Luxfunk Soul Power-t a Luxfunk Radio adásán minden vasárnap este nyolctól, vagy az ismétlést, csütörtökönként délután háromtól. A Luxfunk Soul Power műsorsorozatot számos Fm rádió is átveszi országszerte.
A lap alján meghallgathatsz egy összefoglaló podcastot is.

A Luxfunk Soul Power támogatója:

egrokorr logo

A Dunaplaszt festékcsalád gyártója, az Egrokorr Zrt.

Köszönjük!


A 0049. Luxfunk Soul Power tracklistája

The Crusaders – Spiral

A Cruseders a világ talán legjobb session zenekara: hangszereik elképesztően dögös hangzással szólalnak meg, a hibázás pedig elképzelhetetlen. Legtöbben a Street life című dal kapcsán ismerik őket, ami mellett számtalan más Soul és Funk himnusz is kötődik a nevükhöz. 1956-ban alakultak meg Jazz-Dance bandaként, amely ’61-től Jazz Crusaders-ként vált ismerté, de nevüket közel 10 év elteltével The Crusaders-re rövidítették. A 49. Luxfunk Soul Power-ben 45 LP-jük közül a ’76-os Those Southern Knights-ról tekeredett ránk a Spiral.

Weldon Irvine – I Love You

Weldon Irvine virginia-i Jazz zongorista volt, aki az R&B, a Funk, a Hip-Hop és a Musical területein is letette a névjegyét. Sajnos 2002-ben saját kezével véget vetett életének, de mi újra magunk közé idéztük. 13 albumnyi szerzemény a hagyatéka, barátságot ápolt Marvin Gaye-el és Steve Wonder-rel is. Mai dalát mégsem Ők, hanem országos cimborája, a hajába fagyöngyöket és kagylókat hordó, patkó alakú bajuszt viselő Don Blackman szerezte. Weldon specialitása a kreatív dalcímek és szövegek voltak, úgy mint Időkapszula, Banán, Watergate botrány, vagy Szinbád.

Rose Royce – Do Your Dance

„Táncolj!” – kiáltotta egyszerre a fehérnép kegyeiért doromboló 7 kandúr, egy 1977-es Modern Soul dal formájában. A los angels-i banda játszott már R&B-t, Funk-ot, Disco-t és a Solar korszak után sem álltnak le, hiszen 2003-ig érkeztek az LP-k, szám szerint 16.

The Cool Notes – I Forgot

Egy dél-londoni banda, ami Reggae-vel kezdett a késői 70-es években. Ezt később a Solar-ra cserélték, de a napsugaraknak legalább így sem kellett búcsút mondaniuk. A Solar-ról sokat beszéltünk, de a legjellemzőbb hangszeréről, a Roland Jupier 4-es billentyűről még soha. Ez az első „stage”, azaz a zenész hóna alá kapható szinti. ’81-ig gyártották, csak az oldalán volt fa burkolata, amúgy fekete, fémes, sok potméterrel és csúszkával.

The SOS Band – Take Your Time (Do it Right)

Az SOS Band zenélt nekünk, akik annak idején Santa Monica-ként startoltak, míg arab menedzserük és dalszerzőjük, Sigidi egy jól irányzót huszárvágással át nem neveztette őket. ’80-tól ’91-ig 9 LP-t jelentettek meg, és általában a Rose Royce-hoz hasonló 7-8 pasi egy csaj felállással játszottak. A mai napig zenélnek, nosztalgiázgatnak, a 49. Luxfunk Soul Power-ben pedig leghíresebb slágerükbe kaptak bele tűink!

Conquest  – Give It To Me (If You Don’t Mind)

Leon Matthews csapata, a Conquest produktuma mindössze 5db SP, amely ritkaságokat szokás szerint a Perulde Records adta ki, és persze a klasszikus, színes fényköves Disco parkett a design a kislemezen. Leon és két másik cimborája faragták rá a zenét, és a Jupiter 4-t sem féltek használni!

Léon Haywood – Disco Fever

Disco láz Funky ritmusban egy előadótól, akinek afrikai neve is van, méghozzá az Otha. Léon Haywood a címmel ellentétben a Funky blokkot nyitotta a 49. Luxfunk Soul Power-ben. A texas-i, afroamerikai szerző-producer előszeretetten hordta a cowboyok kockás ingét, de szigorúan csak kigombolva! 1966 és 1994 között 12 LP-je jelent meg, amik közül az elsőket a DECCA adta ki.

Martha High – Showdown

A Virginia-i Martha High 32 évig James Brown vokalistája volt, ami el is vitte minden idejét, magának csak egyetlen albumot készíttetett. Természetesen a Mester legendája ezt is annyira átitatta, hogy hasonló Stone Funk és Rhythm & Blues számokat tartalmaz női hanggal. Lemezét ’79-ben a Salsoul Records adta ki, akit nem kell bemutatni. Ez jó példa arra, hogy a kiadó csak iránymutatás, rengetegszer hallunk Philadelphiából Funky-t, vagy északról és délről, sőt Európából is Salsoult. Stone Funk-ot és Solar-t pedig mindenfelé játszottak. Az előbbit a kihidrogénezett hajú, mikrofonfrizurát viselő hölgy lemezén is.

Walter Murphy  & The Big Apple Band – A Fifth Of Beethoven

Ludwin van Beethoven 5. szimfóniájának Disco-Funk verziója került adásba a 49. Luxfunk Soul Powerben.  Aki mindezt bemutatta: a klasszikus zongorista, Walter Murphy a Szombat esti Láz című filmben. Walter-t ebben a stúdiómunkában a Big Apple Band segítette. Ez a felállás egyetlen albumot rögzített a sárkány évében, amin Chopin, Tchaikovszky és Rimsky-Korsakov átiratok is helyet kaptak. Murphy az Uncle Loui tagja volt, de 11 szóló lemeze is a boltokba került. A világhírnév azonban egyértelműen a Saturday Night Fever-rel és a Fifth of Beethoven-nel köszöntött rá.

Yvonne Elliman – Love Me

Yvonne Elliman-t – akinek szerintünk barna a szeme – Pop és Blue-eyed Soul előadóként tartják számon. Ez a bűbájos indiánlány néhány adással ezelőtt mutatkozott be nálunk, amikor elmondtuk, hogy ő alakította Mária Magdolnát a Jézus Krisztus Szupersztárban, és Eric Clapton zenekarában is szóló szerepeket kapott. Ezúttal egy Gibb fivérek által írt Mellow Soul-t hoztunk el 1977-ből, aminek az eleje talán ihletforrása lehetett Donna Summer 2 évvel későbbi On he Radio című slágerének is.

El Coco – Cocomotion

Laurin Rinder énekes, dobos, alt szaxofonos és Michael Lewis zongorista, tenor szaxis, stúdiózenész-producer duóját session tagokkal egészítették ki és számtalan különböző nevet viseltek. Az akkorit Loui de Funes csendőrsége ihlethette, a mait pedig a brazil konyha, hiszen Il Coco, azaz „szakács” a megnevezés, a számcím pedig „cocomotion”, ami annyit tesz: szakácsmesterség. Bandájukkal 8 albumot jelentettek meg, amik tökéletes brazil hangulatú, igényes Soul zenék.

Kai Warner’s Salsoul Sensation – Margie Hustle

Kai Warner egy brémai muzsikus, aki karmesterként, zenekarvezetőként és komponistaként is tevékenykedett. Sajnos ’82-ben itt hagyott bennünket, haláláig azonban 3 nagyzenekart alapított, amik közül legkedvesebb zenei „szerelmeinek” albumait a Philadelphia és a Salsoul jelentették meg. 1975-ben a „Road to Philadelphia” albumcímmel jött ki, ami el is vezetett 1 évvel későbbi Salsoul Sensation Orchestraig. Erről forgattuk a Margie Hustle-t, amivel a szerző Van McCoy-nak is adózott, a brémai muzsikusok egyedi Philly látomásai által.

Black Ivory – Mainline

A Black Ivory vokál trió már járt a Luxfunk Soul Power képzeletbeli színpadán. Első albumuk ’72-ben látott napvilágot, az utolsó pedig ’84-es keltezésű. A zenekar legnagyobb koponyái: Leroy Burgess, énekes-szerző, valamint a producer-session billentyűs Patrick Adams, akik egyúttal a későbbi House stílus atyjai voltak. A felállás a klasszikus énekes-táncos vokál formációkra jellemző, akiket általában alkalmi zenekar kísért.

KC & The Sunshine Band – Boogie Shoes

A KC and the Sunshine Band vette fel a Boogie cipőjét a 49. Luxfunk Soul Power-ben, de az ellenség megtévesztésére mégis Northern Soult játszottak. A ’78-as kislemez méretes kakukktojás a közkedvelt Disco zenekar diszkográfiájában, az erről játszott szám pedig valójában R&B, bár akár lassú Rockabilly-nek is nevezhető alapokon nyugszik. Az ilyen alapra tökéletesen lehet járni a Motown jellegzetes tánclépéseit, de fekszenek rá a The Four Tops és a Temptations figurái is!

The Dramatics – Get It

A ’64-es detroit-i banda nem a nagy Motown istálló sarja, hanem az ABC, a Capitol és más nagy kiadók csillaga. Azóta ezt már a Motown is bánhatja… 20 albumukkal egészen a 2000-es évfordulóig aratták a babérokat, ezúttal azt mutattuk meg, hogy milyen volt a legendás Dramatics karrierje felénél.

People’s Choice – Savin’ My Lovin’ For You

A People’s Choise hosszú éveken át a Philadelhia Records szuper istállójának volt a tagja, olyan bandatagokkal, mint Norman Harris és Boby Eli. Ám ez előtt is volt élet a banda háza táján, mégpedig Northern Soul, amiben a vezéregyéniség a mexikói kalapos Frank Brunson volt. Érdekesség, hogy ő már a Philly korszakban is tag volt, de átengedte a zeneszerzést az alműfajt Nála jobban ismerő kollégáinak. Eszméletlen banda, amely Funky-t, Modern Soul-t és Disco-t is hihetetlen magas minőségben játszott. Itt a példa: egy Northern Soul ’67-ből.

Funkhouse Express – Disco Kid

Járt már a pályaudvarunkon több Express is, például BT, vagy Disco, most azonban a Funkhouse Express várja a peronhoz közeledvén a peronőr jelzéseit. A vonat a Disco kölyköket hozza, akik 1975-ben szálltak fel rá, a masiniszta pedig Luo Benson. Igazi grundra illő legénység nagy hangzavarral, de link szorgalommal, mivel csak 4 db 7”-es a mérleg: 1 bordó, 1 piros, 1 barna és 1 zöld. Ma forogjon a piros egy igazi kutyaugatós Funkkal!

The JB’s – Rock Disco

James Brown a nyers, ős Funk királya, és kevesen hiszik, hogy lágyan is tud játszani, kevés kiabálással.  Íme egy példa 1979-ből, olyan zenészekkel, mint Bobby Byrd – orgona, vokál, Fred Wesley – pozan, Maceo Parker – szaxofon és Fred Thomas – basszusgitár. Művük 6 album részben a Mesterrel, részben nélküle, a bandára azonban egyszer sem lehetett panasz. Ezúttal a Rock Disco-ba tekintettünk be egy tökéletes Soul-Funk produkcióval. A bakelit borítóján az Óz-ból a bádogember barátnője lépkednek felénk. Mi fogadtuk őket!

Bar-Kays – Shake your rump to the funk

A ’66-ban alakult memphis-i Stax stúdiózenekarának szomorú története már többször is téma volt a Luxfunk Soul Power-ben. Ben Cauley trombitás és James Alexander basszeros a tragédiától megerősödve 1969-től még magasabb „funkozatra” kapcsoltak! 4 kemény album után beköszöntött a Disco korszak, de nem náluk! Annyiban mégis hasonlítottak a Disco sztárokra, hogy forró lett a megjelenésük! Ezen a borítón mind a 8 pali félmeztelen, és beolajozott, szőrtelenített mellkassal, vastag kutyaláncokkal várják áldozataikat. Könyörtelenek, mint a Funk, amit játszanak!

Eddie Kendricks – I Just Want To Be The One In Your Life

Eddie Kendriks-et, a legendás Temptations tagját harmadszorra hívtunk meg rendezvényünkre. Sajnos csak posztomusz, mert ’92 óta másik dimenzióba költözött. Chuck Jackson kedvenc szerzőpárosa Walsh & Price jegyzi most következő dalát. Hihetetlen, Mennyország-érzet, csodaszámba menő dallamvezetéssel!

Amennyiben kéréssel vagy kérdéssel, észrevétellel szeretnél hozzánk fordulni, szívesen vesszük, és igyekszünk minél gyorsabban válaszolni.

A lenti podcast segítségével meghallgathatod a Luxfunk Soul Power összefoglalóját! A műsor kétórás, ez csak egy rövid montázs. Ha van véleményed, várjuk a hozzászólásod a lap alján vagy a soulpower kukac luxfunkradio pont com címre!

Rota Francesco & Rohoska Gábor

<- Vissza a Luxfunk Soul Power főoldalára

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá