Emlékezzünk Natalie Cole-ra születésnapján, február 6-án

Emlékezzünk Natalie Cole-ra születésnapján, február 6-án

Natalie Cole amerikai énekesnő, szinkronszínész, dalszerző és színésznő 1950. február 6-án született. Nat King Cole lánya nem hazudtolta meg az apai örökséget!

Natalie Maria Cole Los Angeles-ben született Nat King Cole és Maria Hawkins (jazz énekesnő volt a Duke Ellington Orchestrában) gyermekeként: mondhatjuk, hogy egyenesen beleszületett a zenébe. Visszaemlékezései alkalmával gyakran hivatkozott családjára a „Fekete Kennedy-k”-ként: rengeteg neves jazz, soul és blues énekes vette őket körül. Natalie 6 éves volt, amikor először énekelt apja karácsonyi albumán, majd 11, amikor először elkezdett fellépésekre járni és előadni.

Zenei sikereit a ’70-es évek közepén érte el R&B énekesnőként, olyan dalokat énekelve mint a „This Will Be” és az „Inseparable” (1975) és az „Our Love” (1977). Bruce Springsteen „Pink Cadillac” című dalát is sikerrel dolgozta fel.

Az 1990-es években édesapja standardjait énekelte fel újra. Az 1991-es „Unforgettable… with Love” című albuma hozta legnagyobb sikerét: több mint 7 millió példányban kelt el, valamint 7 Grammy-díjat kapott érte. Munkássága során Natalie Cole 30 millió lemezt adott el világszerte

65 évesen hunyt el 2015. december 31-én szívelégtelenségben, de a dalait itt hagyta nekünk. Köszönjük!

Miért foglalkozunk évfordulókkal?

A ’70-es, ’80-as években a Soul és Funk műfajokban kb. 30.000 album jelent meg. Ezekről természetesen nem volt minden sláger, de ha albumonként csak tíz dallal számolunk, akkor nagyságrendileg kb. 300.000 olyan Soul és Funk zenéből meríthetünk, amik nem jutottak át a vasfüggönyön. A nyugati és a tengeren túli slágerlistákat ezek az előadók gyakran meghatározták, miközben Magyarország zenei ízlését egész más műfajok alakították.

A Luxfunkot azért hoztuk létre, hogy pótoljuk a hiányt.

A magyar közönség főként a rádióból jutott zenéhez. Fontos tudni, hogy egy klasszikus értelemben vett top40-es rádió összesen 40 dalt forgat, és amikor hozzáad a repertoárhoz egy új slágert, akkor kivesz egy régit. Ilyen top40-es rádió nem volt Magyarországon, de a legnagyobb rádiók is max 300-500 dalt forgattak, ami nagyon kevés.

Ezeknél a rádióknál a cél mindig az, hogy az átlagos hallgatási időn belül (tehát az időintervallum, amíg az átlag hallgató hallgatja az adást, miután bekapcsolta) egészen biztosan találkozzon a hallgató a kedvenceivel. Ezért magas rotációban, naponta többször szólnak ugyanazok a slágerek.

Gondoljunk csak bele, a 300-500 dalt forgató rádiók repertoárjába hány dal fért bele a fent említett 300.000 Soul és Funk zenéből bármi? De nekik nem is ez volt a feladatuk.

A Luxfunk Radio célja nem az, hogy a hallgatók emlékeire alapozva biztosan mutassunk régi kedvencet az átlagos hallgatási időn belül, hanem épp ellenkezőleg: néhány ismerős kedvenc mellett igyekszünk minél többet becsempészni abból a 300.000-ből.

Ezért hoztuk létre a Luxfunk Soul Power című műsorsorozatot, foglalkozunk évfordulókkal is. Célunk, hogy a hiánypótlás ne csak zenehallgatásról szóljon, hanem amikor lehet, beszéljünk is a dalok, előadók, albumok és zenei történések hátteréről.

Természetesen az évfordulók a későbbi, fiatalabb előadókról is szolnak. Hiszen ők azok, akik tovább vitték a nagy klasszikusok érték- és műfajteremtő törekvéseit.

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá