Szeptember 19. – Nile Rodgers születésnapja

Szeptember 19. – Nile Rodgers születésnapja

1952. szeptember 19-én született Nile Rodgers, amerkai zenész, producer, hangszerelő, a Chic alapítója. Számos előadó mellett dolgozott, mint pl. Diana Ross, David Bowie, a Duran Duran, Madonna, a Daft Punk és Avicii.

Ha tíz nevet kellene felsorolnunk, akik miatt ma is él a Funky műfaj, és akik miatt érdemes “csinálnunk” a Luxfunkot, akkor Nile Gregory Rodgers Jr. neve biztosan rákerülne a listánkra. 

Ő az énekes-gitáros társalapító tagja a Chic zenekarnak, amelyet 1976. óta tart életben Bernars Edwards basszeros-dalszerző spanjával. A Chic a diszkó korszak egyik legsikeresebb bandája. Védjegyük Nile Rodgers híres “chucking” ritmusgitár stílusa, amit a vájt fülű Funky-arcok álmukban is felismernek, teljesen mindegy, hogy melyik előadó mellett pengeti az “öreg”.

Nile Rodgers rengeteg előadó mellett dolgozott. Többek között a Sister Sledge, Diana Ross, Philip Bailey, a Thompson Twins, a Daft Punk, Pharrell Williams, Avicii, a Disclosure, Sam Smith, Pitbull, Brandy, Lady Gaga, Kylie Minogue, Max, Sheena Easton, David Bowie, Bryan Ferry, a Duran Duran, Madonna, az INXS, Pezzali, Nervo, Laura Mvula, Sigala, Keith Urban, Christina Aguilera és George Michael is élvezhette társaságát, tudását.

2017. április 7-én Nile Rodgers bekerült a Rock and Roll Hall of Fame-be, és díjat kapott zenei kiválóságáért. 2018 júliusában a Songwriters Hall of Fame elnökévé nevezték ki.

Tiszteletünk jeléül születésnapja alkalmából levettünk a Luxfunk polcról egy viszonylag fiatal, 2015-ös Chic kincset, melyben nem csak Nile Rodgers semmivel össze nem téveszthető gitárjátéka osztja a libabőrt, hanem az ultrakomoly “jézusatyaúristen” és “leszakadafejed” vokál is, amit amikor hallod, akkor sem hiszed el. (Ha már el tudjuk olvasni a lemezborítóról, akkor akik tolják a vokált: Alfa Anderson, Luci Martin, Kimberly Davis, Folami, Fonzi Thornton, Luther Vandross, Bernard Edwards, Nile Rodgers, David Lasley, Robin Clark, Diva Gray, Michelle Cobbs, Russell Graham.) Ez a Chic dal gyakran forog a Luxfunkon, emellett megjelenése óta minden Luxfunk Party kötelező vendége:

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá