fbpx

A jó nem megy ki a divatból! – Megjelent a Pieces of a Dream új albuma

A jó nem megy ki a divatból! - Megjelent a Pieces of a Dream új albuma

Peaces Of A Dream - Just Funkin' Around

A jó nem megy ki a divatból! Megjelent a Pieces of a Dream új albuma

Milyen az, amikor egy kortárs Jazz-Funk együttes nem a slágerlistákra hajt, és mégis lazán eléri azokat, miközben ma is olyan minőségben játszik, mint 40 éve? A Pieces of a Dream megmutatja, hogyan kell üdítően hűnek maradni a zenéhez évtizedeken át.

 

Amikor végighallgattuk a Pieces of a Dream formáció legfrissebb, Just Funkin’ Around című albumát, három dolgot biztosan tudtunk: 1.) Nem erre fogunk izzadni a konditeremben a beach body-ért, 2.) De felpörgünk rá az első üléseken, lehúzott napfénytető alatt 3.) És ettől a zenétől sokkal szebben gyöngyözik a fröccs és süt a nap! Készüljetek, a Just Funkin’ Arounddal hasít az érzéki örömzene! A teljes albumot megtaláljátok iTunes-onés Spotify-on is. Érdemes ezeken a platformokon meghallgatni, ugyanis a videómegosztókon csak a dalok egy része érhető el!

Egy kis könnyed ízelítő kezdésnek:

Pieces of a Dream – Így kell az álmokat valóra váltani!

Feltéve persze ha szívünk vágya, hogy az alapítás évétől egészen napjainkig – közel a 40 éves évfordulóhoz– még mindig friss dalokkal álljunk elő a 18. albumonkon. A Pieces of a Dreamnek sikerült. Honnan indultak és hová érkeztek?

Az együttest 1976-ban alapította Philadelphiában három nagy reményeket érlelgető tinédzser: Cedric Napoleon (basszusgitár), Curtis Harmon (dobos) és a billentyűs James Lloyd, akiket Michel LegrandPieces of Dreams című dala inspirált a névválasztásban.

A zeneiparban nem, de a zenében jártas fiatalokat – mindannyian 6-7-8 éves koruk óta zenélnek –  a szintén philodelphiai származású Jazz legendaGrover Washington Jr. is segítette, akivel több alkalommal is egy színpadon állhattak, például Tokióban. Ekkor Lloyd nem volt több 17-18 évesnél. Ahogyan mesélte: “Elképesztően éreztem magam. Nem volt még egy albumunk sem, de máris egy világkörüli turnén kötöttünk ki Goverrel.

Ezután az albumokra sem kellett sokat várni. Már 1981-ben megjelent a Pieces of a Dream, a következő évben pedig a We Are One, amelynek producere Grover Washington Jr. lett. A srácok nyílegyenesen haladtak a komoly elismerések felé. A We Are One-nal az amerikai Jazz albumok chartján a 4. helyigjutottak. Az első nagy sikerüket azonban 1983-ban érték el, amikor kiadták az addigi legsikeresebb kislemezüket, a Fo-Fi-Fót, amely az amerikai Soul chart 13. helyéig jutott.

Az ebben az időszakban született Warm Weather szintén komolyabb ismertséget hozott a Pieces of a Dream életébe.

Az 1986-os Joyride album után – amely a Billboard Top Jazz Albumok rangsorában a 3. lett, és egy olyan érdekes feldolgozást is tartalmaz mint a Careless Whisper – a dalszövegeket szerző basszusgitáros, Napoleon kivált az együttesből. Így Harmon és Lloyd ketten folytatták tovább a zenei missziójukat.

Pieces of a Dream töretlen lendülettel zenélte végig a ‘90-es és a kétezres éveket. Több slágerlistás dal pattant ki a fejükből és pendült ki az ujjaikból. 2002 és 2005 között például Tracy Hamlin énekesnővel működtek együtt a Love Silhouette és a No Assembly Required című albumon. Hamlin egyébként nem csak hogy dalokat írt Gloria Gaynornak, hanem évekig vokalistaként dolgozott mögötte. Napjainkban így énekel:

40 éves évforduló, új album, Just Funkin’ Around

Úgy tűnik, hogy ennyi év és siker után sem apad el az alkotói véna. Lloyd és Harmon még mindig képesek visszatalálni azokhoz a philodelphiai kamaszokhoz, akik mertek nagyot álmodni. Ahogyan Lloyd fogalmaz: “Nem tévedhetünk nagyot, ha önmagunkból merítünk, és vissza-visszatérünk a gyökereinkhez”.

Emellett azt is kiemeli, hogy hitelességük nem csak a múltból táplálkozik, hanem abból, hogy igyekeznek tartani a lépést az idővel. Ennek köszönhető, hogy Jazz és Funk átitatta dalaik finom eklektikáját egyszerre érezzük mainak és mondhatjuk, hogy a műfajon belül klasszikusnak.

Smooth Jazz Ride szerint ez az album “előremozdítja az együttes képzelőerejét és karakterét”. Ronald Jackson kritikus szerint egy Jazz rajongó sem bánja meg, ha időt szentel ennek az albumnak. Egészen pontosan úgy fogalmaz, hogy “szerezd meg, és hidd el, meg fogod köszönni nekem!”. Hans-Bernd Hülsmann kritikus szerint pedig a Pieces of a Dream “eredeti módon lép új szintre a Smooth Jazz műfajában.”. Hogy mennyire van igazuk, talán árnyalja az a tény is, hogy a 10 dalt tartalmazó Just Funkin’ Around a Billboard kortárs Jazz albumainak listáján a 2. helyen debütált.

A mi véleményünket már ismeritek… Most Ti jöttök, Funky-arcok! Írjátok meg Facebook oldalunkonkommentben a benyomásaitokat, kíváncsiak vagyunk! És ne feledjétek, ha találkoztok valami izgalmas zenei újdonsággal, osszátok meg velünk, hogy írhassunk róla a többieknek!

Érdekes lehet még:

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild nyolcadik albuma, a Feel The Real szeptember 15-én jelent meg, amelynek apropóján készítettünk egy összefoglalót az első lemez óta eltelt 17 évről. Videók, díjak, most pedig új szelek a vitorlában!

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá