Bemutatjuk a The Baker Brothers-t! – Funk testvériség, trombita, dob, vagány vokál

Baker Brothers - High Rez album cover

Bemutatjuk a The Baker Brothers-t! Funk testvériség, trombita, dob, vagány vokál

Öt jófej Funky-arc, pórusokból áradó muzikalitás, fülbemászó ritmusok, Funky ezerrel. A The Baker Brothers és új albumuk, a High Rez szóra és hallgatásra érdemes!

 

The Baker Brothers tizedik stúdióalbuma – melynek apropóján most bemutatjuk őket -, április 28-án jelent meg, és adott egy újabb lökést, vérpezsdítést a fekete zenei műfajoknak. Mielőtt sorra vennénk, miért szeretjük, pár szóban bemutatjuk a srácokat! Addig is volume on, hadd szóljon az új Love Like This:

The Baker Brothers – Öt arc jóarc

The Baker Brothers formáció még az ezredfordulón alakult Bournemouthban, az Egyesült Királyságban, amikor Chris Pedley (basszusgitár) és a Baker testvérek, Dan és Richard Baker Funky és Soul örömzenéléséből kipattant az együttes alapgondolata. 17 évvel később a The Baker Brothers öt tagot számlál, kiegészülve mindig más-más énekesekkel, ahogyan a már bemutatott Brother Strut is működik. Ma az együttes bázisát Chris PedleyPaul Young (szaxofon), Geoff Lai (gitár), Scott Baylis (trombita/billentyű) és Ted Carrasco (dobok) olajozott együttműködése és hallhatóan örömteli zenélése adja. Ők azok a srácok, akiket hallgatva fél perc után biztosak vagytok benne, hogy a próba végén kibontanak egy finom angol sört, és allűröktől mentesen vegyülnek a rajongókkal – akad belőlük rendesen!

Sokatmondó, hogy nem egyszer adtak teltházas koncertet a legendás Ronnie Scott’s-ban, amely a Sly and The Family Stone és a Jazz fenomén John Schofield mögött is ott állt támogatóként. Hűséges rajongótáboruk tagjaival nem csak London környékén találkozhatnak, hanem szerte Európában, hiszen nagyon intenzíven turnéznak évek óta. Érdekes, hogy a legjelentősebb rajongótáboruk nem a “szomszédban”, hanem Japánban van, ahová többször meg is hívták őket különböző zenei rendezvényekre.

Az új album, a High Rez – Jár a high five!

A magukat Jazz/Funk testvériségként emlegető The Baker Brothers legújabb albuma, a High Rez a tizedik stúdióalbum. A srácok előtte 2014-ben jelentkeztek a kritikusok által is elismert Hear No Evil című albummal.

A 9 dalt jegyző High Rezzel számukra új területeket fedeztek fel: Drum’n’Bass, Hip-Hop és House elemeket csempésztek a már védjegyükké vált Soul hangzásvilágba. Így készült a Million Times Before című daluk…

… de jól példázza törekvéseiket a Knocking on Your Door is, amelynél visszafogottabb Drum’n’Bass-Jazz-Funkot még nem hallottunk!

Az albumon nem csak a hangszerek, hanem a vokál is komoly szerepet kapott. A new orleans-i Soul énekesnőnek, Acantha Langnek van mit köszönnünk, mert zseniális hangjával képes volt fokozni az egyébként is remek instrumentális zenei élményt.

High Rez vendégelőadói között feltűnik még a rapper Mike Beatz Jamaikából…

…és a nagyon különleges hangzást képviselő Lex One Miamiból. Érdemes belehallgatni!

High Rez összességében egyszerre vibráló és ellazító: képviseli a Dirty Funkot és a Smooth Soult, és már említett zenei műfajok elemeit. Sokat elárul az is, hogy az album producere az a Keiron Bailey, aki Pedley-vel már dolgozott együtt Tarantino Django Elszabadul című filmjének dalain. Mindenesetre egy biztos: addig ne álljatok fel a székből – nehogy elszédüljetek – amíg meg nem ismeritek az album instrumentális szerzeményeit is, mert a fiúk nagyon tudnak. Kapcsoljátok be és kapcsoljatok ki például a Back In The Game című dalra:

Vagy a Things We’ve Done Togetherre:

Tarantino és a több ezer rajongó nem tévedhet nagyot, igaz? Járjatok a végére Spotify-on vagy vásároljátok meg a High Rez dalait az iTunes-on!

Érdekes lehet még:

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild nyolcadik albuma, a Feel The Real szeptember 15-én jelent meg, amelynek apropóján készítettünk egy összefoglalót az első lemez óta eltelt 17 évről. Videók, díjak, most pedig új szelek a vitorlában!

 

Amikor az új Bootsy Collins dal miatt örömünkben felugrottunk a plafonig, és elkezdtünk lázasan kutakodni a hamarosan megjelenő album után, a Hot Saucer című dalban – amelyet egyelőre sajnos nem tudunk meghallgatni – Bootsy Collins mellett felfedeztük Musiq Soulchild (és ráadásként Big Daddy Kane) nevét. Nem kellett több nógatás, kicsit utánanéztünk Taalib Johnsonnak, azaz röviden csak Musiq utóbbi munkásságának, így rábukkantunk a szeptember 15-én megjelent Feel The Real albumra. Hosszú, Soulban és R’n’B-ben gazdag út vezetett eddig a legfrissebb újdonságig…

Minek nevezzelek?

Sokan ismertek a környéken, de nem igazán; én voltam a zenés srác, és egy idő után arra gondoltam, miért is ne hívatnám így magam. Innentől kezdve Musiq-ként mutatkoztam be, és a legjobb döntéseim egyike volt. Bárki is nézzen rám, azt szeretném, hogy automatikusan a zenére asszociáljon.” – mesélte egy interjúban Musiq, majd találóan hozzáfűzte azt is, hogy a nevében szereplő “Musiq a frontember, a Soulchild pedig a mögötte feszülő gondolat, amelyet a múlt Soul csillagainak hagyománya és öröksége éltet.

két platina és két arany album, számos díj (Billboard és Soul Train), valamint egy rakás jelölés (MTV Awards11 Grammy-díj) is bizonyítja, hogy Musiq nem csak követi a legnagyobbak nyomait, hanem új ösvényeket tapos magának 2000-óta.

Az első lépésektől a platináig

Musiq Soulchild zenei karrierje a Def Jam Records-nál kezdődött debütáló albumával, a 2000-ben kiadott Aijuswanaseinggel, amelyről a Love című kislemez 22 hetet töltött a Billboard Hot 100 slágerlistáján.

A második, 2002-es, Juslisen albumánál már rájöhettünk, hogy a címek egy analógiára épülnek, az élőbeszéd kiejtését tükrözik. A Juslisen platina album lett, ráadásul a Billboard 200 slágerlistáján az első helyen nyitott. A Halfcrazy és a Dontchange kislemezek is a top 10-be kerültek.

A 2003-as, harmadik album, a Soulstar aranylemez lett, és olyan dalokat tartalmazott mint a Forthenight 

… vagy a Whoknows.

Váltás és sikerek, albumról albumra

Miután Musiq a Def Jamtől átigazolt az Atlantic Records-hoz, 2007-ben megjelentette negyedik albumát, a Luvanmusiq-ot, amelynek vezető kislemeze, a B.U.D.D.Y. nem sokkal később a Billboard 200 listavezető slágerévé vált.

Nem következik nagyon váratlan fordulat: ötödik albumát, a 2008-as OnMyRadiót szintén siker övezte, bár Rappel felturbózott Radio című dala nagy kontrasztban állt azzal a Neo-Soul stílussal, amit az előző albumokon képviselt.

A szintén ezen az albumon megjelent IfULeave című Mary J. Blige duett viszont olyan zajos sikert aratott, hogy Grammy-díjra is jelölték.

A 2011-es MusiqInTheMagiq bebizonyította, hogy a hatodik album sem untatja a rajongókat. Az igazi “Magic” ebben a “Musiq”-ban van… :-) A Billboard 200 chartján a lemez a 8. helyig jutott, köszönhetően az olyan remek partnereknek mint a new yorki Swizz Beatz DJ-producer-rapper, aki egyébként Alicia Keys férje.

Musiq lendületét az sem törte meg, hogy Life on Earth című albumát az Atlantic Records kötelékei helyett már függetlenként adta ki.

Az elmúlt években olyan izgalmas együttműködésekhez adta a hangját mint a Santanával közös Nothing At All

… vagy a The Roots-szal készült Break You Offhoz.

Tudtad, hogy még Ice Cube-bal is volt közös számuk?

Ahogyan India Arie-vel is: a Hot Chocolate-ot 2010-ben Grammy-díjra jelölték.

Az új album, Feel The Real

A szeptember 15-én megjelent, nyolcadik album a Feel The Real címet viseli és ITT több platformon is megvásárolható. Nagyon inspiráló, hogy egy ilyen sokszínű tehetségnek mint Musiq 17 év után is feszíti mondanivaló a mellkasát.

A dupla hosszúságú, összesen 24 dalt tartalmazó albumon Musiq Rap betétek helyett – amelyeket főként Willie Hynre bízott – csak a dallamra és az énekre koncentrál. Szerelem, szakítás, kapcsolatok, van itt minden, aminek valaha köze volt a Soul és R’n’B világához.

Merülj el egy nem hétköznapi művész hétköznapi gondolatvilágában, élvezd a könnyű dalszövegeket körülölelő lágy dallamokat és a megkapó dinamikát. Hajlításokra és kikapcsolódásra felkészülni, Spotify-ra IDE kapcsolni!

Ha van kedved, oszd meg velünk véleményedet Facebook oldalunkon és ajánld kedvenceidet, hogy bemutathassuk az újdonságra éhes Funky-arcoknak!

Érdekes lehet még:

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild nyolcadik albuma, a Feel The Real szeptember 15-én jelent meg, amelynek apropóján készítettünk egy összefoglalót az első lemez óta eltelt 17 évről. Videók, díjak, most pedig új szelek a vitorlában!

Ezt érdemes megosztani!

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá