Megkóstoltuk a legújabb Jamiroquai albumot – Kértek belőle!

Jamiroquai - Automaton album

Megkóstoltuk a legújabb Jamiroquai albumot Kértek belőle!

Ezt a cikket április 26-án már megírtuk, de nem publikáltuk, mert az előrendelt Jamiroquai lemezünk a Postán elveszett, és mivel mindenképpen szerettünk volna fotókat is mutatni róla, megvártuk, míg a kálvária, reklamációk és újrarendelés után megérkezik a lemezünk – egyenesen a Jamiroquai Store-ból.

Nnna! :-)

Március 31-én, hét év szünet után a Jamiroquai ismét pályára állt Automaton albumukkal. A Funk pápái újra helyre tették a műfajt: levetkőztették aztán a vállára hajítottak egy szexis Elektro-Funk köntöst. Jó ötlet volt!

 

Nem mondjuk, hogy nagyon vártuk az albumot, mert sokkal kifejezőbb, hogy hónapok óta kitartóan vágtuk a centit. Aztán nem jött meg. Aztán ma végre megérkezett:

A ‘92-ben alapított Jamiroquai előző hét albuma komoly nyomokat hagyott a zenei élet színes vásznán, így nagy reményekkel vettük kezünkbe ezt a vinylt, amelyről a fotókat is láthatjátok. És milyen jól tettük! Higgyétek el, van élet a Little L és a Virtual Insanity után is!

Virtual Insanity:

Az új album bemutatása előtt ezzel a korszakalkotó, ‘96-os dallal nem csak a Jamiroquai huszonötéves múltja, hanem az április 11-én elhunyt Toby Smith előtt is tisztelgünk, aki az együttes alapító billentyűse volt 2002-ig. Nyugodjon békében!

Automaton – Fülbelektro-Funk!

Az Automatonra Jay Kay és a banda 12 dalt rakott össze. Ugyan az iTunes-on megvásárolható dalokat ITTmegtaláljátok, mi most megosztjuk veletek a playlistet és a véleményünket, élményeinket az albummal kapcsolatban.

1. Shake It On

Én rázok, te rázol, ő ráz, mi rázunk, ti ráztok, ők ráznak – ettől a daltól mindenki feláll a székéből, és előveszi a trapéz gatyót vagy egyből diszkógömbbé változik. A Shake It On úgy hozza a klasszikus Disco-Funky vonalat, hogy még a vokalistákat is megpörgetnénk tánc közben, mert nagyon adják a boogie-t. Jay Kay hangja, audiális karizmája frissen és üdén érvényesül, miközben autentikus marad a 25 éves Jamiroquai örökség is. Ígéretes kezdet!

 

2. Automaton

Az album címadó dala kicsit mélyebb Elektro-Funk vizekre evez, mint a klasszikus Jamiroquai életérzést csak enyhén átszínező Shake It On. Az Automaton a Funky 21. századi new erájának origója. Olyan futurisztikus nyitánnyal indít, hogy biztosan megnyúlik az arcotok. Mi fénykard effekteket, robotokat és legalább egy kiló Giorgio Morodert – róla, az Eurodisco pápájáról egyébként már írtunk – hallottunk ki belőle. A refrén könnyűre, levegős-lebegősre sikerült, ami jelentősen lazít a zenén. Meg a fáradt idegeken.

3. Cloud 9

Cloud 9 nem csak azért lett nagy kedvencünk, mert már klippet is készítettek hozzá a srácok. Igazi have FUN(ky), ízig-vérig Jamiroquai – utcán táncolva sétálós, fülbe-való önbizalomtuning, amely felől a refrén sem hagy kétségeket: “Only a fool could walk away from this time” (“Ezúttal csak egy bolond sétálna el mellettem”). Ragadós dallam, készüljetek fel, hogy nem könnyen szabadultok meg tőle – még jó, hogy nem is akartok majd!

4. Superfresh

Superfresh nem cáfol rá a címére. Friss, erős, rögtön a lényegre tér: “I want to you to rock with me, Baby, rock me Baby all night long.” Nem csak a visszhangeffektek és az elektronika incselkedik velünk, hanem a basszusgitár is. Kifejezetten izgalmas részletek fonódnak egymásba, öröm apránként fel-felfedezni. Minden hallgatásra kapunk valami szórakoztatóan újat. Egy biztos, erre a dalra nagy valószínűség szerint 2018-as gyerekek fognak megfoganni a napokban.

5. Hot property

Forró újdonság! Love, future, sex, magic kereten belül pattog a virtuális labda, erre a dalra felkapjátok a fejeteket! 2.05-nél biztosan, mert orosz mondatokat hallhattok egy nagyon sejtelmes hangú nőtől, akinek kilétét egyelőre homály fedi. A szöveg szabad fordításban magyarul minden esetre ilyesmi: Ugye nem kell újra emlékeztetnem téged, hogy ennek a műveletnek én vagyok a parancsnoka?! Kövesd a parancsaimat, különben vége(d)!

6. Something About You

Vissza az alapokhoz, a Jamiroquai gyökerekhez… Ja várjatok csak, aha. 0.36-nál már biztosan tudjuk, hogy ez a szám sem szenved elektronikus elemek hiányában, nem mászik vissza a ‘90-es évekbe, hoz valami üdítően újat. Nagyon kellemes, csajozós/pasizós szám, “gyere velem táncolni, mert meg akarom fogni a kezed” – érzés, amit a dal végén egy kis hegedű is megbolondít. Funky? Hegedű? Jöhet!

7. Summer Girl

Székben hátradőlős, ritmust ujjbeggyel doboló, fröccsös téma – szinte látjuk végigfutni a cseppeket a pohár (vagy a párunk…) sziluettjén. Igyátok minden másodpercét, itt a zene!

8. Nights Out In The Jungle

Húzzátok le a városban a napfénytetőt ÉJSZAKA, kapjatok fel egy sötét napszemüveget, öntsetek magatokra egy nagy doboz flittert, lőjetek konfettit a lazán krúzoló autóból, és nézzétek az éjjeli életképet – városi dzsungel, Funky-ba fonva.

9. Dr. Buzz

“Uuuuh, Help me Dr. Buzz” indít a dal. Hat percen keresztül az kattog a fejünkben, hogy vajon ki az a Dr. Buzz?? Viszont annyira kellemes a dal, hogy gyógyítani lehetne vele. Ilyen egy ütős Funky terápia – bár a groove-ok hallatán vannak kétségeink afelől, hogy le tudnánk-e menni alfába. (És a szaxofont is nagyon szeretjük benne!)

10. We Can Do It

Motivációs mondóka, Funky kiszámoló, melyre biztosan könnyebben ébrednétek egy hétfő reggel. Ti is éreztek benne egy kis The Police felhangot és nagyon visszafogottan némi Reggae hatást? Egyszerű, magával ragadó lüktetésű dal, amelyben remekül érvényesül a kevesebb néha több elv.

11. Vitamin

Ez a dal nem is vitamin a testeteknek, hanem legális könnyűdrog, mert garantáltan felpörögtök tőle. Olyan, mint a lassan felszívódó szénhidrát, kiegyensúlyozottan hat a teljes szervezetre. (A szaxofon szóló, a freestyle hatású zongora is segít ám benne!) Igazi ínyenc csemege!

12. Carla

Mit mondjunk így a végére? Lennénk az a bizonyos Carla! Hallgassátok meg a dalt, hogy kiderüljön, miért!

Komoly óráink vannak az Automaton hallgatásában. Valószínű nem annyi, mint a Jamiroquai-nak, de így is bármikor képesek vagyunk belesimulni az album világába. Szeretjük, mert megmarad tisztán originálisnak, de nem engedi, hogy keresztbe lenyelje az unalom. Megtartja a karakterét, de finomhangolja magát, a komplex hangulati világát a jelenhez igazítja. Valódi újító alkotás, pikáns Future Funk darab, amely bizonyítja, hogy a Funky nem halt meg, csak helyenként átalakult. És jól áll neki az új fazon!

Érdekes lehet még:

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild nyolcadik albuma, a Feel The Real szeptember 15-én jelent meg, amelynek apropóján készítettünk egy összefoglalót az első lemez óta eltelt 17 évről. Videók, díjak, most pedig új szelek a vitorlában!

 

Amikor az új Bootsy Collins dal miatt örömünkben felugrottunk a plafonig, és elkezdtünk lázasan kutakodni a hamarosan megjelenő album után, a Hot Saucer című dalban – amelyet egyelőre sajnos nem tudunk meghallgatni – Bootsy Collins mellett felfedeztük Musiq Soulchild (és ráadásként Big Daddy Kane) nevét. Nem kellett több nógatás, kicsit utánanéztünk Taalib Johnsonnak, azaz röviden csak Musiq utóbbi munkásságának, így rábukkantunk a szeptember 15-én megjelent Feel The Real albumra. Hosszú, Soulban és R’n’B-ben gazdag út vezetett eddig a legfrissebb újdonságig…

Minek nevezzelek?

Sokan ismertek a környéken, de nem igazán; én voltam a zenés srác, és egy idő után arra gondoltam, miért is ne hívatnám így magam. Innentől kezdve Musiq-ként mutatkoztam be, és a legjobb döntéseim egyike volt. Bárki is nézzen rám, azt szeretném, hogy automatikusan a zenére asszociáljon.” – mesélte egy interjúban Musiq, majd találóan hozzáfűzte azt is, hogy a nevében szereplő “Musiq a frontember, a Soulchild pedig a mögötte feszülő gondolat, amelyet a múlt Soul csillagainak hagyománya és öröksége éltet.

két platina és két arany album, számos díj (Billboard és Soul Train), valamint egy rakás jelölés (MTV Awards11 Grammy-díj) is bizonyítja, hogy Musiq nem csak követi a legnagyobbak nyomait, hanem új ösvényeket tapos magának 2000-óta.

Az első lépésektől a platináig

Musiq Soulchild zenei karrierje a Def Jam Records-nál kezdődött debütáló albumával, a 2000-ben kiadott Aijuswanaseinggel, amelyről a Love című kislemez 22 hetet töltött a Billboard Hot 100 slágerlistáján.

A második, 2002-es, Juslisen albumánál már rájöhettünk, hogy a címek egy analógiára épülnek, az élőbeszéd kiejtését tükrözik. A Juslisen platina album lett, ráadásul a Billboard 200 slágerlistáján az első helyen nyitott. A Halfcrazy és a Dontchange kislemezek is a top 10-be kerültek.

A 2003-as, harmadik album, a Soulstar aranylemez lett, és olyan dalokat tartalmazott mint a Forthenight 

… vagy a Whoknows.

Váltás és sikerek, albumról albumra

Miután Musiq a Def Jamtől átigazolt az Atlantic Records-hoz, 2007-ben megjelentette negyedik albumát, a Luvanmusiq-ot, amelynek vezető kislemeze, a B.U.D.D.Y. nem sokkal később a Billboard 200 listavezető slágerévé vált.

Nem következik nagyon váratlan fordulat: ötödik albumát, a 2008-as OnMyRadiót szintén siker övezte, bár Rappel felturbózott Radio című dala nagy kontrasztban állt azzal a Neo-Soul stílussal, amit az előző albumokon képviselt.

A szintén ezen az albumon megjelent IfULeave című Mary J. Blige duett viszont olyan zajos sikert aratott, hogy Grammy-díjra is jelölték.

A 2011-es MusiqInTheMagiq bebizonyította, hogy a hatodik album sem untatja a rajongókat. Az igazi “Magic” ebben a “Musiq”-ban van… :-) A Billboard 200 chartján a lemez a 8. helyig jutott, köszönhetően az olyan remek partnereknek mint a new yorki Swizz Beatz DJ-producer-rapper, aki egyébként Alicia Keys férje.

Musiq lendületét az sem törte meg, hogy Life on Earth című albumát az Atlantic Records kötelékei helyett már függetlenként adta ki.

Az elmúlt években olyan izgalmas együttműködésekhez adta a hangját mint a Santanával közös Nothing At All

… vagy a The Roots-szal készült Break You Offhoz.

Tudtad, hogy még Ice Cube-bal is volt közös számuk?

Ahogyan India Arie-vel is: a Hot Chocolate-ot 2010-ben Grammy-díjra jelölték.

Az új album, Feel The Real

A szeptember 15-én megjelent, nyolcadik album a Feel The Real címet viseli és ITT több platformon is megvásárolható. Nagyon inspiráló, hogy egy ilyen sokszínű tehetségnek mint Musiq 17 év után is feszíti mondanivaló a mellkasát.

A dupla hosszúságú, összesen 24 dalt tartalmazó albumon Musiq Rap betétek helyett – amelyeket főként Willie Hynre bízott – csak a dallamra és az énekre koncentrál. Szerelem, szakítás, kapcsolatok, van itt minden, aminek valaha köze volt a Soul és R’n’B világához.

Merülj el egy nem hétköznapi művész hétköznapi gondolatvilágában, élvezd a könnyű dalszövegeket körülölelő lágy dallamokat és a megkapó dinamikát. Hajlításokra és kikapcsolódásra felkészülni, Spotify-ra IDE kapcsolni!

Ha van kedved, oszd meg velünk véleményedet Facebook oldalunkon és ajánld kedvenceidet, hogy bemutathassuk az újdonságra éhes Funky-arcoknak!

Érdekes lehet még:

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild nyolcadik albuma, a Feel The Real szeptember 15-én jelent meg, amelynek apropóján készítettünk egy összefoglalót az első lemez óta eltelt 17 évről. Videók, díjak, most pedig új szelek a vitorlában!

Ezt érdemes megosztani!

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá