Hallottatok már Tanika Charlesról? – Ideje megismerkedni a Soul Runnal!

Tanika Charles - Soul Run album cover

Hallottatok már Tanika Charlesról? Ideje megismerkedni a Soul Runnal!

A 2016-os év kanadai felfedezettje, Tanika Charles idén áprilisban jelentkezett debütáló stúdióalbumával, a Soul Runnal. Erre a vonatra bármikor szívesen felszállunk! Váltsatok jegyet ti is!

 

Nagyon szeretjük napjaink információáramlását, többek között azért, mert eljutott hozzánk a fülünk számára akkor még ismeretlen Tanika Charles különleges Soulja. Érdekes játék a szavakkal, hogy a “Soul” a lélek megfelelője – de értjük az áthallást Tanika esetében is. Ő nem csak a műfajt, hanem a belső lelkivilágát is képviseli dalaiban. Ahogyan hivatalos oldalán fogalmazták meg: “ha megénekli, akkor át is élte”.

Ki is az a Tanika Charles?

Tanika Charles kanadai származású Soul és R’n’B énekes és dalszerző, aki gondoskodik róla, hogy Kanadáról ne a juharszirup jusson eszünkbe először. Tanika az albertai Edmonton városában nőtt fel, majd a kétezres évek elején az ontarioi Torontóba költözött egy komoly szakítás után. Vokalistaként dolgozott, fél-reflektorfényben, egészen addig, amíg ki nem bontotta a benne rejlő szólóénekes fenomént, és kiadta az első EP-jét, What! What? What!? címmel. Olyan dalokat szerzett rajta mint az I Am Your Woman

… vagy a Parkdale, amely a G-Funk időszakot és a Fugees hangzásvilágát idézi.

Soul Run – Az első stúdióalbum

Tanika első nagy stúdióalbumát, a Soul Runt idén, április 7-én adta ki az olasz Record Kicks kiadó, amely kifejezetten a Funk és Soul műfajjal foglalkozik. Az albumot a kritikusok kifejezetten jól fogadták. Egyes kritikai portálok a lemez dalait “a 2017-es év nagy slágereiként” predesztinálták. A címadó dal például olyan sikeres lett, hogy jelölték a Juno Awards-ra mint az év legjobb R&B/Soul újdonságát.

A többi tíz dal miatt sincs okunk panaszra. Nem csak az olyan – számottevően kanadai – közreműködő producerek miatt mint Slakah the Beatchild, aki többször dolgozott például Glenn Lewis-szal és Drake-kel, hanem a remek együttes okán, amellyel Tanika együtt zenél. A The Wonderfuls-szal már többször felléptek a legnagyobb kanadai zenei fesztiválokon (Pop Montreal, TD Toronto Jazz Fest, TD Markham Jazz Fest, stb.) és nagyon jól szólnak együtt.

Soul Run playlistje a következő, melyet elérhettek nem csak iTunes-on, hanem Spotify-on is:

 1. Intro
 2. Soul Run
 3. Two Steps
 4. Sweet Memories
 5. More Than a Man
 6. Money
 7. Love Fool
 8. Heavy
 9. Endless Chain
 10. Waiting
 11. Darkness and the Dawn

Mindenképpen érdemes egy bő órás hallgatási időt hagyni az albumnak, hiszen megérdemli az értő figyelmet. Különösen kedveljük benne, hogy Tanika nem elégedett meg a kizárólag klasszikus hangzással, hanem nyitott volt az újszerű megoldások iránt. Ez egyedibb és érettebb hatást keltett – nem csak bennünk, hanem a kritikusokban is -, mint a már említett első EP-je, a What! What? What!?. És hogy konkrétan miért is szerettük ennyire ezt az új albumot?

Izgalmasnak találtuk a Two Steps váratlan gitár riffjeit.

A klasszikus Endless Chaint pedig remekül felfrissítették az ütőhangszerek…

… ahogyan egyik személyes kedvencünket, a Money-t is.

Az Intro modulált hangjai és effektjei, valamint a záró dal, a Darkness and the Dawn kifogástalan keretbe foglalja az albumot, amely igazi Soul csemege lehet minden Funky-arcnak. Ne hagyjátok ki, mert a Soul Run olyan zenékből áll össze, melyek úgy hiányoznak a hétköznapokból, hogy nem is tudtok róla! Hallgassatok ránk, és tegyetek egy próbát!

Érdekes lehet még:

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild nyolcadik albuma, a Feel The Real szeptember 15-én jelent meg, amelynek apropóján készítettünk egy összefoglalót az első lemez óta eltelt 17 évről. Videók, díjak, most pedig új szelek a vitorlában!

 

Amikor az új Bootsy Collins dal miatt örömünkben felugrottunk a plafonig, és elkezdtünk lázasan kutakodni a hamarosan megjelenő album után, a Hot Saucer című dalban – amelyet egyelőre sajnos nem tudunk meghallgatni – Bootsy Collins mellett felfedeztük Musiq Soulchild (és ráadásként Big Daddy Kane) nevét. Nem kellett több nógatás, kicsit utánanéztünk Taalib Johnsonnak, azaz röviden csak Musiq utóbbi munkásságának, így rábukkantunk a szeptember 15-én megjelent Feel The Real albumra. Hosszú, Soulban és R’n’B-ben gazdag út vezetett eddig a legfrissebb újdonságig…

Minek nevezzelek?

Sokan ismertek a környéken, de nem igazán; én voltam a zenés srác, és egy idő után arra gondoltam, miért is ne hívatnám így magam. Innentől kezdve Musiq-ként mutatkoztam be, és a legjobb döntéseim egyike volt. Bárki is nézzen rám, azt szeretném, hogy automatikusan a zenére asszociáljon.” – mesélte egy interjúban Musiq, majd találóan hozzáfűzte azt is, hogy a nevében szereplő “Musiq a frontember, a Soulchild pedig a mögötte feszülő gondolat, amelyet a múlt Soul csillagainak hagyománya és öröksége éltet.

két platina és két arany album, számos díj (Billboard és Soul Train), valamint egy rakás jelölés (MTV Awards11 Grammy-díj) is bizonyítja, hogy Musiq nem csak követi a legnagyobbak nyomait, hanem új ösvényeket tapos magának 2000-óta.

Az első lépésektől a platináig

Musiq Soulchild zenei karrierje a Def Jam Records-nál kezdődött debütáló albumával, a 2000-ben kiadott Aijuswanaseinggel, amelyről a Love című kislemez 22 hetet töltött a Billboard Hot 100 slágerlistáján.

A második, 2002-es, Juslisen albumánál már rájöhettünk, hogy a címek egy analógiára épülnek, az élőbeszéd kiejtését tükrözik. A Juslisen platina album lett, ráadásul a Billboard 200 slágerlistáján az első helyen nyitott. A Halfcrazy és a Dontchange kislemezek is a top 10-be kerültek.

A 2003-as, harmadik album, a Soulstar aranylemez lett, és olyan dalokat tartalmazott mint a Forthenight 

… vagy a Whoknows.

Váltás és sikerek, albumról albumra

Miután Musiq a Def Jamtől átigazolt az Atlantic Records-hoz, 2007-ben megjelentette negyedik albumát, a Luvanmusiq-ot, amelynek vezető kislemeze, a B.U.D.D.Y. nem sokkal később a Billboard 200 listavezető slágerévé vált.

Nem következik nagyon váratlan fordulat: ötödik albumát, a 2008-as OnMyRadiót szintén siker övezte, bár Rappel felturbózott Radio című dala nagy kontrasztban állt azzal a Neo-Soul stílussal, amit az előző albumokon képviselt.

A szintén ezen az albumon megjelent IfULeave című Mary J. Blige duett viszont olyan zajos sikert aratott, hogy Grammy-díjra is jelölték.

A 2011-es MusiqInTheMagiq bebizonyította, hogy a hatodik album sem untatja a rajongókat. Az igazi “Magic” ebben a “Musiq”-ban van… :-) A Billboard 200 chartján a lemez a 8. helyig jutott, köszönhetően az olyan remek partnereknek mint a new yorki Swizz Beatz DJ-producer-rapper, aki egyébként Alicia Keys férje.

Musiq lendületét az sem törte meg, hogy Life on Earth című albumát az Atlantic Records kötelékei helyett már függetlenként adta ki.

Az elmúlt években olyan izgalmas együttműködésekhez adta a hangját mint a Santanával közös Nothing At All

… vagy a The Roots-szal készült Break You Offhoz.

Tudtad, hogy még Ice Cube-bal is volt közös számuk?

Ahogyan India Arie-vel is: a Hot Chocolate-ot 2010-ben Grammy-díjra jelölték.

Az új album, Feel The Real

A szeptember 15-én megjelent, nyolcadik album a Feel The Real címet viseli és ITT több platformon is megvásárolható. Nagyon inspiráló, hogy egy ilyen sokszínű tehetségnek mint Musiq 17 év után is feszíti mondanivaló a mellkasát.

A dupla hosszúságú, összesen 24 dalt tartalmazó albumon Musiq Rap betétek helyett – amelyeket főként Willie Hynre bízott – csak a dallamra és az énekre koncentrál. Szerelem, szakítás, kapcsolatok, van itt minden, aminek valaha köze volt a Soul és R’n’B világához.

Merülj el egy nem hétköznapi művész hétköznapi gondolatvilágában, élvezd a könnyű dalszövegeket körülölelő lágy dallamokat és a megkapó dinamikát. Hajlításokra és kikapcsolódásra felkészülni, Spotify-ra IDE kapcsolni!

Ha van kedved, oszd meg velünk véleményedet Facebook oldalunkon és ajánld kedvenceidet, hogy bemutathassuk az újdonságra éhes Funky-arcoknak!

Érdekes lehet még:

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild nyolcadik albuma, a Feel The Real szeptember 15-én jelent meg, amelynek apropóján készítettünk egy összefoglalót az első lemez óta eltelt 17 évről. Videók, díjak, most pedig új szelek a vitorlában!

Ezt érdemes megosztani!

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá