Curtis Harding és a Soul Power – A Soul új arca

Curtis Harding - Soul Power

Curtis Harding és a Soul Power A Soul új arca

Tavaly, 34 évesen feltűnt a színen egy Gospelen nevelkedett fiatal arcú zenész, akinek zsenijéről azóta már többen cikkeztek. Curtis Harding szólóalbumába, a Soul Powerbe botlottunk, és nem fájt, sőt…!

 

 

A harmincas éveiben járó, michigani születésű dalszerző és énekes Curtis Harding zenéje leginkább a ’60-as és a korai ’70-es évek flow-jából merít, a Soul és Rock jegyeit viseli magán. Mindezt egy olyan fiatal férfi hozta össze, aki templomi énekeken és húsbavágóan őszinte Blues-on nevelkedett.

A kis óceánkutató

Curtis Harding egy Gospelt éneklő, mélyen vallásos kórista és egy amerikai veterán gyermekeként államról-államra bejárta az Egyesült Államokat, és lánytestvérével – aki állítólag kiválóan zongorázik – nagyon gyakran énekelt egy kórusban az édasanyjával. Bár kisgyerekként még óceánkutatónak készült, hamar ráébredt arra, hogy a zene, az ének különös kapocs az emberek között, és úgy döntött, hogy hangjával és tehetségével akar adni valamit a világnak.

Mielőtt szólókarrierbe kezdett, dalszövegíróként már dolgozott együtt az Outkasttel, és több alkalommal Cee-Lo Greennel is, akinek az eddigi legnépszerűbb, 2010-es albumára, a Lady Killerre is írt dalt. A Grand Canyont itt hallgathatod meg.

Bárszék és Night Sun

A szövegírói munkák mellett Harding járta a világot, és élményeket, tapasztalatokat gyűjtött. 2009-ben visszatért Atlantába, amikor a 97 Estoria nevű hely recsegő bárszéken ülve felkapta fejét: a DJ egy különleges, régi Gospel dalt játszott éppen bakelitről. Ez a pillanat hozta össze őt a lemezlovassal, azaz Alexander Cole-lal, aki a Black Lips nevű formáció énekes-gitárosa. Itt egy dal tőlük:

Alexanderrel hamar megértették egymást, hiszen mindketten rajongtak a Gospelért. Ez nem csak egy jó barátság, hanem közös együttesük, a Night Sunalapja is volt, amelyet lázas munkában, néhány napon belül meg is alapítottak. Így szólnak egy jópofa kezdeményezés, a Jam in the Vankeretében:

És így is:

Soul Power – kiadni, de hol?

Tavaly megjelent egy közös albumuk, majd márciusban Curtis Harding saját szólóalbuma, a Soul Power, amelyet csak a napokban fedeztünk fel; nem övezte semmilyen felhajtás, reklám a kis független kiadója miatt, amelyről néhány sorral lejjebb írunk. A Soul Power első klipje a Keep On Shining című dalhoz, egyben Harding első kislemezéhez készült. Nézd meg, nagyon retró!

A klip elején feltűnik a Burger Records logója, mely egy független, kaliforniai kiadó. 2007-es megalapítása óta főként Rock and Roll, Punk és Garage Rock, valamint Power Pop műfajába sorolható előadókkal, együttesekkel dolgozik. Érdekessége, hogy legtöbb anyagát a mai napig kazettán adja ki. Curtis Hardingnak ez a laza, művészi szabadságot tiszteletben tartó kiadó rendkívül szimpatikussá vált negatív tapasztalatai után. Több interjúban nyilatkozott arról, hogy nem volt hajlandó beállni abba a sorba, amelyben a gigantikus, eredetiséget nélkülöző, sztár-gyártó kiadók megfosztják az alkotó zenészeket attól, hogy saját maguk szerezhessenek zenét és írhassanak dalszövegeket. A Burger Records-nál azonban megtalálta azt a rugalmasságot és függetlenséget, amire ő és zenészei vágytak.

Harding első szólóalbumát, a Soul Powert a “Slop ‘n’ Soul” kifejezéssel írja le. Ez magyar szabadfordításban annyit tesz mint:  Soul és a “maradék”. Ezzel a dalokban szereplő, Soultól eltartó, különböző zenei elemekre utal, amelyek ennek ellenére sem zavarják a Soulos összhatást. Így szól élőben:


Harding szereti vegyíteni a stílusokat, és dalaiban kivétel nélkül törekszik arra, hogy haladjon a korral: a jelenben él és gondolkodik, játszik, alkot. Több alkalommal is kifejtette, annak ellenére, hogy nagyon tiszteli a fekete zene nagyjait, ő egyedi stílusával szeretne megragadni az emberek fejében, nem szeretne kifejezetten hasonlítani senkire. Ennek ellenére a Soul Poweren érezhető Solomon BurkeB.B.King hatása, de néhány dalban halványan akár Otis Reddingé is. Hangszíne egyébként gyakran emlékeztet John Legendre is. Egy interjúban példaképként Willie Hutchot emlegette, aki legendás producer, dalszövegíró és gitáros volt egyben, több Motown sláger atyja, sőt rendszeresen dolgozott Michael JacksonnalSmokey Robinsonnal és Marvin Gaye-jel is. 

Soul Power albumon olyan dalok kaptak helyet, amelyek a hétköznapi ember küzdelmeiről szólnak, függetlenül attól, hogy milyen színű a bőre, honnan jött és hová tart.

Harding a mély témákat őszintén és természetesen közelítette meg, és végig törekedett arra, hogy vidámabb oldalukat ragadja meg, a dalai táncolhatóak legyenek. Ilyen a Heaven’s On The Other Side is.


Több kritikus kiemelte, és mi magunk is úgy éreztük, hogy mindvégig együtt lélegzik, zenél, énekel a zenészeivel, egyszer sem szeretné “túlénekelni” őket.

A Soul mellett pedig a The Drive-ot…

… és az I don’t Wanna Go Home-ot meghallgatva rájbebizonyosodott, hogy nem idegen számára a Rock hangzásvilága sem.

Harding jelenleg éppen Németországban turnézik – mint az kiderül a Facebook oldalán -, és senki sem tudja, még milyen lehetőségeket vethet elé az élet. Mindenesetre egyetértünk azzal, amit egy interjúban fejtett ki:

… all roads lead to the same place when you know where you want to go. That journey is what creates soul.” (“Minden út ugyanoda vezet, ha tudod, hová tartasz. Ez az utazás maga a Soul.”)

Mondd el a véleményedet a cikkel és a zenékkel kapcsolatban a lap alján, vagy pedig a Facebook oldalunkon!

Érdekes lehet még:

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild nyolcadik albuma, a Feel The Real szeptember 15-én jelent meg, amelynek apropóján készítettünk egy összefoglalót az első lemez óta eltelt 17 évről. Videók, díjak, most pedig új szelek a vitorlában!

 

Amikor az új Bootsy Collins dal miatt örömünkben felugrottunk a plafonig, és elkezdtünk lázasan kutakodni a hamarosan megjelenő album után, a Hot Saucer című dalban – amelyet egyelőre sajnos nem tudunk meghallgatni – Bootsy Collins mellett felfedeztük Musiq Soulchild (és ráadásként Big Daddy Kane) nevét. Nem kellett több nógatás, kicsit utánanéztünk Taalib Johnsonnak, azaz röviden csak Musiq utóbbi munkásságának, így rábukkantunk a szeptember 15-én megjelent Feel The Real albumra. Hosszú, Soulban és R’n’B-ben gazdag út vezetett eddig a legfrissebb újdonságig…

Minek nevezzelek?

Sokan ismertek a környéken, de nem igazán; én voltam a zenés srác, és egy idő után arra gondoltam, miért is ne hívatnám így magam. Innentől kezdve Musiq-ként mutatkoztam be, és a legjobb döntéseim egyike volt. Bárki is nézzen rám, azt szeretném, hogy automatikusan a zenére asszociáljon.” – mesélte egy interjúban Musiq, majd találóan hozzáfűzte azt is, hogy a nevében szereplő “Musiq a frontember, a Soulchild pedig a mögötte feszülő gondolat, amelyet a múlt Soul csillagainak hagyománya és öröksége éltet.

két platina és két arany album, számos díj (Billboard és Soul Train), valamint egy rakás jelölés (MTV Awards11 Grammy-díj) is bizonyítja, hogy Musiq nem csak követi a legnagyobbak nyomait, hanem új ösvényeket tapos magának 2000-óta.

Az első lépésektől a platináig

Musiq Soulchild zenei karrierje a Def Jam Records-nál kezdődött debütáló albumával, a 2000-ben kiadott Aijuswanaseinggel, amelyről a Love című kislemez 22 hetet töltött a Billboard Hot 100 slágerlistáján.

A második, 2002-es, Juslisen albumánál már rájöhettünk, hogy a címek egy analógiára épülnek, az élőbeszéd kiejtését tükrözik. A Juslisen platina album lett, ráadásul a Billboard 200 slágerlistáján az első helyen nyitott. A Halfcrazy és a Dontchange kislemezek is a top 10-be kerültek.

A 2003-as, harmadik album, a Soulstar aranylemez lett, és olyan dalokat tartalmazott mint a Forthenight 

… vagy a Whoknows.

Váltás és sikerek, albumról albumra

Miután Musiq a Def Jamtől átigazolt az Atlantic Records-hoz, 2007-ben megjelentette negyedik albumát, a Luvanmusiq-ot, amelynek vezető kislemeze, a B.U.D.D.Y. nem sokkal később a Billboard 200 listavezető slágerévé vált.

Nem következik nagyon váratlan fordulat: ötödik albumát, a 2008-as OnMyRadiót szintén siker övezte, bár Rappel felturbózott Radio című dala nagy kontrasztban állt azzal a Neo-Soul stílussal, amit az előző albumokon képviselt.

A szintén ezen az albumon megjelent IfULeave című Mary J. Blige duett viszont olyan zajos sikert aratott, hogy Grammy-díjra is jelölték.

A 2011-es MusiqInTheMagiq bebizonyította, hogy a hatodik album sem untatja a rajongókat. Az igazi “Magic” ebben a “Musiq”-ban van… :-) A Billboard 200 chartján a lemez a 8. helyig jutott, köszönhetően az olyan remek partnereknek mint a new yorki Swizz Beatz DJ-producer-rapper, aki egyébként Alicia Keys férje.

Musiq lendületét az sem törte meg, hogy Life on Earth című albumát az Atlantic Records kötelékei helyett már függetlenként adta ki.

Az elmúlt években olyan izgalmas együttműködésekhez adta a hangját mint a Santanával közös Nothing At All

… vagy a The Roots-szal készült Break You Offhoz.

Tudtad, hogy még Ice Cube-bal is volt közös számuk?

Ahogyan India Arie-vel is: a Hot Chocolate-ot 2010-ben Grammy-díjra jelölték.

Az új album, Feel The Real

A szeptember 15-én megjelent, nyolcadik album a Feel The Real címet viseli és ITT több platformon is megvásárolható. Nagyon inspiráló, hogy egy ilyen sokszínű tehetségnek mint Musiq 17 év után is feszíti mondanivaló a mellkasát.

A dupla hosszúságú, összesen 24 dalt tartalmazó albumon Musiq Rap betétek helyett – amelyeket főként Willie Hynre bízott – csak a dallamra és az énekre koncentrál. Szerelem, szakítás, kapcsolatok, van itt minden, aminek valaha köze volt a Soul és R’n’B világához.

Merülj el egy nem hétköznapi művész hétköznapi gondolatvilágában, élvezd a könnyű dalszövegeket körülölelő lágy dallamokat és a megkapó dinamikát. Hajlításokra és kikapcsolódásra felkészülni, Spotify-ra IDE kapcsolni!

Ha van kedved, oszd meg velünk véleményedet Facebook oldalunkon és ajánld kedvenceidet, hogy bemutathassuk az újdonságra éhes Funky-arcoknak!

Érdekes lehet még:

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild nyolcadik albuma, a Feel The Real szeptember 15-én jelent meg, amelynek apropóján készítettünk egy összefoglalót az első lemez óta eltelt 17 évről. Videók, díjak, most pedig új szelek a vitorlában!

Ezt érdemes megosztani!

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá