Nagyon fekete augusztus! – Megjelent Dr. Dre és Method Man albuma is

Rap is to music what art is to graffiti

Nagyon fekete augusztus! Megjelent Dr. Dre és Method Man albuma is

Ez az augusztus a fekete zene jegyében telt: a hónap elején debütált Dr. Dre új albuma, múlt héten pedig Method Man dobta piacra legújabb lemezét.

 

 

16 év után…

Az 50 éves, Hip-Hop legendának számító André Romelle Young, azaz Dr. Dre 16 év után új albummal jelentkezett. A színészetbe is belekóstoló rapper, a G-Funk egyik megalkotója, az Aftermath Entertainment kiadó és a főként fejhallgatókat gyártó Beats Electronics vezérigazgatója filmzenét készített a Straight Outta Compton című amerikai produkcióhoz. Az album a Compton: A Soundtrack by Dr. Dre nevet viseli. A film címe nem véletlen azonos az N.W.A. 1988-as albumával, valamint címadó dalával, hiszen az N.W.A.-ről szóló életrajzi dráma kerül hamarosan a mozikba.

Straight Outta Compton című album meghatározó volt a fekete zene rajongói számára; átírta a Hip-Hop műfaját, és a Gangsta Rap műfajában korszakalkotót alakított. Felkerült az 1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz listájára is.

Compton: A Soundtrack by Dr. Dre

Dr. Dre már ezt az albumot is producerként segítette, így különleges feladat és kihívás lehetett a számára újra elmerülni a múltban, úgy, hogy ne ragadjon nagyon benne, és tudjon újat is mutatni. 
Képes volt ezen az albumon úgy vegyíteni az Old Schoolt az újjal, hogy az rendkívül egyedi hangzásvilágot kölcsönözzön a filmnek. Ez a kritikusok szerint is sikerült: ebben a műfajban az év egyik legjobb lemezeként emlegetik.  Dr. Dre egyébként az albumon olyan előadókkal dolgozott együtt, mint az Aftermath Entertainmentarcai: EminemKendrick LamarJustus és Jon Connor.

Rajtuk kívül feltűnik még Snoop DoggThe Game és XZibit is, valamint Ice Cube, aki az alábbi videóban is látható Dr. Drével és a film színészeivel.

Ha felkeltette az érdeklődésedet, az albumot megszerezheted az iTunes-on; INNEN letölthető.

Method Man is rákapcsolt!

Clifford Smith, azaz Method Man, aki feltehetően a jointról – amerikai szleng szerint method – kapta a nevét közel kilenc év után most újra jelentkezett. A Wu-Tang Clan egykori tagja Dr. Dréhez hasonlóan belekóstolt a színészetbe, mely végül jelentős időre lekötötte a kreatív energiáit.  2013-ban azonban egy dal erejéig betársult a fiatal tehetség, A$AP Rocky mellé, akiről mi is írtunk. Ezt a dalt hozták össze:

Augusztus végén a rajongók végre izgatottan kaphatták fel a fejüket, hiszen ezúttal egy egész albumnyit kaphattak Method Manből. Akik merőben újra, A$AP Rocky-féle formabontásra számítottak, azok hamar ráébredtek arra, hogy a Meth Lab című lemez dalai leginkább a New York-i Old School jegyeit viselik magukon, még 2015-ben is.

Az albumon főleg régi, ismert és kevésbé ismert haverokkal dolgozott együtt, új tehetségek nem tűnnek fel a dalokban. A lemezen hallhatjuk Redmant, a Wu-Tangből Inspectah DecketRaekwont és Masta Killát is. Method Man a rengeteg dal közül csak a 2 Minutes of Your Time-ban szerepel egyedül.

M.M. olyan albumot hozott össze, mely a ’90-es évek hangulatát hozza vissza; sőt, ő maga talán soha nem is lépett ki belőle. Ez a lemez „régi”, de nem unalmas. Nosztalgikus. Nem hoz újat, de nincs is szüksége rá. Ha meghallgatod, azt kapod, amit 20 évvel ezelőtt is kaptál volna; ha szeretted akkor, ma is fogod.

Hallgass bele az albumba, és ha visszavágysz a keményvonalas Rap világába, szerezd meg a dalokat az iTunes-ból INNEN. Kíváncsian várjuk a véleményedet, amelyet megírhatsz a lap alján, de a Facebook oldalunkon is. Jó zenehallgatást kívánunk!

Érdekes lehet még:

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild nyolcadik albuma, a Feel The Real szeptember 15-én jelent meg, amelynek apropóján készítettünk egy összefoglalót az első lemez óta eltelt 17 évről. Videók, díjak, most pedig új szelek a vitorlában!

 

Amikor az új Bootsy Collins dal miatt örömünkben felugrottunk a plafonig, és elkezdtünk lázasan kutakodni a hamarosan megjelenő album után, a Hot Saucer című dalban – amelyet egyelőre sajnos nem tudunk meghallgatni – Bootsy Collins mellett felfedeztük Musiq Soulchild (és ráadásként Big Daddy Kane) nevét. Nem kellett több nógatás, kicsit utánanéztünk Taalib Johnsonnak, azaz röviden csak Musiq utóbbi munkásságának, így rábukkantunk a szeptember 15-én megjelent Feel The Real albumra. Hosszú, Soulban és R’n’B-ben gazdag út vezetett eddig a legfrissebb újdonságig…

Minek nevezzelek?

Sokan ismertek a környéken, de nem igazán; én voltam a zenés srác, és egy idő után arra gondoltam, miért is ne hívatnám így magam. Innentől kezdve Musiq-ként mutatkoztam be, és a legjobb döntéseim egyike volt. Bárki is nézzen rám, azt szeretném, hogy automatikusan a zenére asszociáljon.” – mesélte egy interjúban Musiq, majd találóan hozzáfűzte azt is, hogy a nevében szereplő “Musiq a frontember, a Soulchild pedig a mögötte feszülő gondolat, amelyet a múlt Soul csillagainak hagyománya és öröksége éltet.

két platina és két arany album, számos díj (Billboard és Soul Train), valamint egy rakás jelölés (MTV Awards11 Grammy-díj) is bizonyítja, hogy Musiq nem csak követi a legnagyobbak nyomait, hanem új ösvényeket tapos magának 2000-óta.

Az első lépésektől a platináig

Musiq Soulchild zenei karrierje a Def Jam Records-nál kezdődött debütáló albumával, a 2000-ben kiadott Aijuswanaseinggel, amelyről a Love című kislemez 22 hetet töltött a Billboard Hot 100 slágerlistáján.

A második, 2002-es, Juslisen albumánál már rájöhettünk, hogy a címek egy analógiára épülnek, az élőbeszéd kiejtését tükrözik. A Juslisen platina album lett, ráadásul a Billboard 200 slágerlistáján az első helyen nyitott. A Halfcrazy és a Dontchange kislemezek is a top 10-be kerültek.

A 2003-as, harmadik album, a Soulstar aranylemez lett, és olyan dalokat tartalmazott mint a Forthenight 

… vagy a Whoknows.

Váltás és sikerek, albumról albumra

Miután Musiq a Def Jamtől átigazolt az Atlantic Records-hoz, 2007-ben megjelentette negyedik albumát, a Luvanmusiq-ot, amelynek vezető kislemeze, a B.U.D.D.Y. nem sokkal később a Billboard 200 listavezető slágerévé vált.

Nem következik nagyon váratlan fordulat: ötödik albumát, a 2008-as OnMyRadiót szintén siker övezte, bár Rappel felturbózott Radio című dala nagy kontrasztban állt azzal a Neo-Soul stílussal, amit az előző albumokon képviselt.

A szintén ezen az albumon megjelent IfULeave című Mary J. Blige duett viszont olyan zajos sikert aratott, hogy Grammy-díjra is jelölték.

A 2011-es MusiqInTheMagiq bebizonyította, hogy a hatodik album sem untatja a rajongókat. Az igazi “Magic” ebben a “Musiq”-ban van… :-) A Billboard 200 chartján a lemez a 8. helyig jutott, köszönhetően az olyan remek partnereknek mint a new yorki Swizz Beatz DJ-producer-rapper, aki egyébként Alicia Keys férje.

Musiq lendületét az sem törte meg, hogy Life on Earth című albumát az Atlantic Records kötelékei helyett már függetlenként adta ki.

Az elmúlt években olyan izgalmas együttműködésekhez adta a hangját mint a Santanával közös Nothing At All

… vagy a The Roots-szal készült Break You Offhoz.

Tudtad, hogy még Ice Cube-bal is volt közös számuk?

Ahogyan India Arie-vel is: a Hot Chocolate-ot 2010-ben Grammy-díjra jelölték.

Az új album, Feel The Real

A szeptember 15-én megjelent, nyolcadik album a Feel The Real címet viseli és ITT több platformon is megvásárolható. Nagyon inspiráló, hogy egy ilyen sokszínű tehetségnek mint Musiq 17 év után is feszíti mondanivaló a mellkasát.

A dupla hosszúságú, összesen 24 dalt tartalmazó albumon Musiq Rap betétek helyett – amelyeket főként Willie Hynre bízott – csak a dallamra és az énekre koncentrál. Szerelem, szakítás, kapcsolatok, van itt minden, aminek valaha köze volt a Soul és R’n’B világához.

Merülj el egy nem hétköznapi művész hétköznapi gondolatvilágában, élvezd a könnyű dalszövegeket körülölelő lágy dallamokat és a megkapó dinamikát. Hajlításokra és kikapcsolódásra felkészülni, Spotify-ra IDE kapcsolni!

Ha van kedved, oszd meg velünk véleményedet Facebook oldalunkon és ajánld kedvenceidet, hogy bemutathassuk az újdonságra éhes Funky-arcoknak!

Érdekes lehet még:

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild nyolcadik albuma, a Feel The Real szeptember 15-én jelent meg, amelynek apropóján készítettünk egy összefoglalót az első lemez óta eltelt 17 évről. Videók, díjak, most pedig új szelek a vitorlában!

Ezt érdemes megosztani!

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá