fbpx

Nagyon fekete augusztus! – Megjelent Dr. Dre és Method Man albuma is

Nagyon fekete augusztus! - Megjelent Dr. Dre és Method Man albuma is

Rap is to music what art is to graffiti

Nagyon fekete augusztus! Megjelent Dr. Dre és Method Man albuma is

Ez az augusztus a fekete zene jegyében telt: a hónap elején debütált Dr. Dre új albuma, múlt héten pedig Method Man dobta piacra legújabb lemezét.

 

 

16 év után…

Az 50 éves, Hip-Hop legendának számító André Romelle Young, azaz Dr. Dre 16 év után új albummal jelentkezett. A színészetbe is belekóstoló rapper, a G-Funk egyik megalkotója, az Aftermath Entertainment kiadó és a főként fejhallgatókat gyártó Beats Electronics vezérigazgatója filmzenét készített a Straight Outta Compton című amerikai produkcióhoz. Az album a Compton: A Soundtrack by Dr. Dre nevet viseli. A film címe nem véletlen azonos az N.W.A. 1988-as albumával, valamint címadó dalával, hiszen az N.W.A.-ről szóló életrajzi dráma kerül hamarosan a mozikba.

Straight Outta Compton című album meghatározó volt a fekete zene rajongói számára; átírta a Hip-Hop műfaját, és a Gangsta Rap műfajában korszakalkotót alakított. Felkerült az 1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz listájára is.

Compton: A Soundtrack by Dr. Dre

Dr. Dre már ezt az albumot is producerként segítette, így különleges feladat és kihívás lehetett a számára újra elmerülni a múltban, úgy, hogy ne ragadjon nagyon benne, és tudjon újat is mutatni. 
Képes volt ezen az albumon úgy vegyíteni az Old Schoolt az újjal, hogy az rendkívül egyedi hangzásvilágot kölcsönözzön a filmnek. Ez a kritikusok szerint is sikerült: ebben a műfajban az év egyik legjobb lemezeként emlegetik.  Dr. Dre egyébként az albumon olyan előadókkal dolgozott együtt, mint az Aftermath Entertainmentarcai: EminemKendrick LamarJustus és Jon Connor.

Rajtuk kívül feltűnik még Snoop DoggThe Game és XZibit is, valamint Ice Cube, aki az alábbi videóban is látható Dr. Drével és a film színészeivel.

Ha felkeltette az érdeklődésedet, az albumot megszerezheted az iTunes-on; INNEN letölthető.

Method Man is rákapcsolt!

Clifford Smith, azaz Method Man, aki feltehetően a jointról – amerikai szleng szerint method – kapta a nevét közel kilenc év után most újra jelentkezett. A Wu-Tang Clan egykori tagja Dr. Dréhez hasonlóan belekóstolt a színészetbe, mely végül jelentős időre lekötötte a kreatív energiáit.  2013-ban azonban egy dal erejéig betársult a fiatal tehetség, A$AP Rocky mellé, akiről mi is írtunk. Ezt a dalt hozták össze:

Augusztus végén a rajongók végre izgatottan kaphatták fel a fejüket, hiszen ezúttal egy egész albumnyit kaphattak Method Manből. Akik merőben újra, A$AP Rocky-féle formabontásra számítottak, azok hamar ráébredtek arra, hogy a Meth Lab című lemez dalai leginkább a New York-i Old School jegyeit viselik magukon, még 2015-ben is.

Az albumon főleg régi, ismert és kevésbé ismert haverokkal dolgozott együtt, új tehetségek nem tűnnek fel a dalokban. A lemezen hallhatjuk Redmant, a Wu-Tangből Inspectah DecketRaekwont és Masta Killát is. Method Man a rengeteg dal közül csak a 2 Minutes of Your Time-ban szerepel egyedül.

M.M. olyan albumot hozott össze, mely a ’90-es évek hangulatát hozza vissza; sőt, ő maga talán soha nem is lépett ki belőle. Ez a lemez „régi”, de nem unalmas. Nosztalgikus. Nem hoz újat, de nincs is szüksége rá. Ha meghallgatod, azt kapod, amit 20 évvel ezelőtt is kaptál volna; ha szeretted akkor, ma is fogod.

Hallgass bele az albumba, és ha visszavágysz a keményvonalas Rap világába, szerezd meg a dalokat az iTunes-ból INNEN. Kíváncsian várjuk a véleményedet, amelyet megírhatsz a lap alján, de a Facebook oldalunkon is. Jó zenehallgatást kívánunk!

Érdekes lehet még:

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild nyolcadik albuma, a Feel The Real szeptember 15-én jelent meg, amelynek apropóján készítettünk egy összefoglalót az első lemez óta eltelt 17 évről. Videók, díjak, most pedig új szelek a vitorlában!

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá