Giorgio Moroder új zenéje – Az Eurodisco pápája ismét alkotott

Giorgio Moroder - 74 Is The New 24

Giorgio Moroder új zenéje Az Eurodisco pápája ismét alkotott

A háromszoros Oscar-díjas, négyszeres Golden Globe-díjas és négyszeres Grammy-díjas olasz zeneszerző, énekes, zenei producer, Giorgio Moroder újra alkotott.

 

 

Gitár, turné és demók

A jómódú családból származó Giorgio Moroder 16 évesen kezdett gitározni, érettségi után pedig aktívan a zenélésnek szentelte magát. Az 1960-as éveket a féktelen szabadság jegyében töltötte, ismeretlen együttesekkel körbe turnézva Európát. A következő időszakban már komponálásra és demók készítésére helyezte a hangsúlyt. Ezokból kezdetben Berlinben telepedett le unokatestvérével, majd székhelyét áthelyezte Münchenbe, a könnyűzenei élet élénk központjába. Itt alapította meg első saját stúdióját, a Musicland Studios-t.

Az Eurodisco pápája

A müncheni munkák során fedezte fel az akkor még ismeretlen Donna Summert, akit csapatával eleinte demók készítésénél foglalkoztattak. Felfedezve a hangjában rejlő lehetőségeket, hamarosan azon kezdtek dolgozni, hogy elindíthassák szólókarrierjét. 1974-ben a The Hostage című felvételük olyan nagy sikert aratott Hollandiában, amely egy teljes nagylemez elkészítésére ösztökélte őket.

Így született meg a Lady of The Night című album, amelyről a címadó dal vált a következő Donna Summer-slágerré a nyugat-európai régióban.

A következő fordulat 1975-ben következett be a Love To Love You Baby című felvétellel, melynek ötletét és szövegét Summer vetette fel, a jellegzetes sóhajokkal fűszerezett, erotikus kivitelezés azonban Moroder javaslata volt, akinek sikerült a mélyen katolikus énekesnőt rábeszélni a teljesen új hangzásvilágra. A dal fogadtatása eleinte hűvös volt, ám Moroder nem adta fel. A lemezt eljutatta Amerikába, amely sikert aratott. Donna Summer a szerelem “First Ladyje”-vé vált, akivel a Casablanca Records természetesen több évre szóló szerződést kötött. A sikerből Moroder is részesült, keresett szerző lett, és innentől kezdve folyamatosan jelentek meg a saját neve alatt kiadott lemezei is.

Hasonló sikereket ért el a Remember Yesterday album is, az I Feel Love című örökzölddel. Ez volt ez első olyan diszkósláger, amelyet teljes egészében szintetizátorra hangszereltek, Morodernek köszönhetően.

 

A közös munka igazi tetőpontjának azonban az 1979-es Bad Girls duplaalbum számít, amelyen az őrült világsikert hozó Hot Stuff is szerepelt.

Moroder és Donna Summer 1982-ig dolgoztak együtt, de utolsó albumukat végül csak 1996-ban adták ki a kiadóval való egyeztetési problémák miatt. Ez az lemez az I’m a Rainbow volt.

Szólókarrier

Moroder szólópályáján az 1976-os Knight in White Satin volt az első kiugró siker. A címadó felvétel egy régebbi Moody Blues-sláger, a Nights in White Satin feldolgozása, amely így hangzott:

Ezt követően Moroder I Wanna Funk with You Tonite című szexis, kétértelmű dala volt az első maxilemezes szerzeménye.

Moroder szakmai fénypontja 1977-re tehető, a From Here to Eternity című albumához köthető, amelynek címadó dala így szól:

A tehetségek felfedezése a személyes sikerek után sem maradt el. 1977-ben fedezte fel Roberta Kelly-t, akinek első felvétele, a Troublemaker diszkósláger lett, bár sosem vált olyan híressé, mint Donna Summer dalai.

Soundtrackek egy másik földrészen

Az 1983-as év újabb csúcsot Moroder életében. Ekkor döntött úgy, hogy New Yorkba költözik, ahol határozottabban fordult a filmzenék irányába, amelyek már a ’70-es évektől jelen voltak az életében. Összekapcsolható neve az Éjféli expresszel, amelyért Oscar- és Golden Globe-díjat nyert, de hozzá köthető az Amerikai Dzsigoló, a Flashdance,  A sebhelyesarcú is. Mindkét filmzenét Golden Globe-díjra jelölték, végül a Flashdance győzött, sőt Oscar-díjat is kapott a What A Feelin, Donna Summer helyett Irene Caraelőadásában.

… de végül Donna Summer is énekelt egy dalt a filmben.

1984 is izgalmas év volt. Moroder elkészítette a Végtelen Történet címadó dalát…

… és megkomponálta az 1984-es nyári olimpiai játékok hivatalos dalát, a Reach Outot.

A1988. évi nyári olimpiai játékok dalát, a Hand in Handet is neki köszönhetjük.

Emellett sikereket hozott a Top Gun kísérőzenéje, amely szintén Moroder nevéhez köthető. A Take My Breath Away Oscar és Golden Globe-díjat vihetett haza.

Nem csak sikerek érték, zenéjét a Superman III-ban Arany Málna-díjra jelölték, mint legrosszabb filmzene. Így hangzott:

Új lendület?

Az 1990-es évektől leginkább a családjára koncentrált, de ’91-ben részt vett Bonnie Tyler Bitterblue című albumának elkészítésében, illetve ’92-ben Olivia Newton-John I Need Love című dalában is. Hosszú kihagyás után most újra jelentkezett, és többek között ilyen hangulatot…

… és ilyen zenét csinált 74 évesen.

Mit gondoltok, a 74 tényleg az új 24? Bár ez a dal eltér a Luxfunktól megszokott műfajoktól, mi üdvözöljük Moroder munkásságát és késői alkotókedvét, hódolatát a zene előtt.

Írjátok meg a cikk alatt, vagy a Facebook oldalunkon,  hogy Ti mit gondoltok, és hallgassátok közben a Luxfunk Radiót néhány inspiráló gondolatért!

Érdekes lehet még:

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild nyolcadik albuma, a Feel The Real szeptember 15-én jelent meg, amelynek apropóján készítettünk egy összefoglalót az első lemez óta eltelt 17 évről. Videók, díjak, most pedig új szelek a vitorlában!

 

Amikor az új Bootsy Collins dal miatt örömünkben felugrottunk a plafonig, és elkezdtünk lázasan kutakodni a hamarosan megjelenő album után, a Hot Saucer című dalban – amelyet egyelőre sajnos nem tudunk meghallgatni – Bootsy Collins mellett felfedeztük Musiq Soulchild (és ráadásként Big Daddy Kane) nevét. Nem kellett több nógatás, kicsit utánanéztünk Taalib Johnsonnak, azaz röviden csak Musiq utóbbi munkásságának, így rábukkantunk a szeptember 15-én megjelent Feel The Real albumra. Hosszú, Soulban és R’n’B-ben gazdag út vezetett eddig a legfrissebb újdonságig…

Minek nevezzelek?

Sokan ismertek a környéken, de nem igazán; én voltam a zenés srác, és egy idő után arra gondoltam, miért is ne hívatnám így magam. Innentől kezdve Musiq-ként mutatkoztam be, és a legjobb döntéseim egyike volt. Bárki is nézzen rám, azt szeretném, hogy automatikusan a zenére asszociáljon.” – mesélte egy interjúban Musiq, majd találóan hozzáfűzte azt is, hogy a nevében szereplő “Musiq a frontember, a Soulchild pedig a mögötte feszülő gondolat, amelyet a múlt Soul csillagainak hagyománya és öröksége éltet.

két platina és két arany album, számos díj (Billboard és Soul Train), valamint egy rakás jelölés (MTV Awards11 Grammy-díj) is bizonyítja, hogy Musiq nem csak követi a legnagyobbak nyomait, hanem új ösvényeket tapos magának 2000-óta.

Az első lépésektől a platináig

Musiq Soulchild zenei karrierje a Def Jam Records-nál kezdődött debütáló albumával, a 2000-ben kiadott Aijuswanaseinggel, amelyről a Love című kislemez 22 hetet töltött a Billboard Hot 100 slágerlistáján.

A második, 2002-es, Juslisen albumánál már rájöhettünk, hogy a címek egy analógiára épülnek, az élőbeszéd kiejtését tükrözik. A Juslisen platina album lett, ráadásul a Billboard 200 slágerlistáján az első helyen nyitott. A Halfcrazy és a Dontchange kislemezek is a top 10-be kerültek.

A 2003-as, harmadik album, a Soulstar aranylemez lett, és olyan dalokat tartalmazott mint a Forthenight 

… vagy a Whoknows.

Váltás és sikerek, albumról albumra

Miután Musiq a Def Jamtől átigazolt az Atlantic Records-hoz, 2007-ben megjelentette negyedik albumát, a Luvanmusiq-ot, amelynek vezető kislemeze, a B.U.D.D.Y. nem sokkal később a Billboard 200 listavezető slágerévé vált.

Nem következik nagyon váratlan fordulat: ötödik albumát, a 2008-as OnMyRadiót szintén siker övezte, bár Rappel felturbózott Radio című dala nagy kontrasztban állt azzal a Neo-Soul stílussal, amit az előző albumokon képviselt.

A szintén ezen az albumon megjelent IfULeave című Mary J. Blige duett viszont olyan zajos sikert aratott, hogy Grammy-díjra is jelölték.

A 2011-es MusiqInTheMagiq bebizonyította, hogy a hatodik album sem untatja a rajongókat. Az igazi “Magic” ebben a “Musiq”-ban van… :-) A Billboard 200 chartján a lemez a 8. helyig jutott, köszönhetően az olyan remek partnereknek mint a new yorki Swizz Beatz DJ-producer-rapper, aki egyébként Alicia Keys férje.

Musiq lendületét az sem törte meg, hogy Life on Earth című albumát az Atlantic Records kötelékei helyett már függetlenként adta ki.

Az elmúlt években olyan izgalmas együttműködésekhez adta a hangját mint a Santanával közös Nothing At All

… vagy a The Roots-szal készült Break You Offhoz.

Tudtad, hogy még Ice Cube-bal is volt közös számuk?

Ahogyan India Arie-vel is: a Hot Chocolate-ot 2010-ben Grammy-díjra jelölték.

Az új album, Feel The Real

A szeptember 15-én megjelent, nyolcadik album a Feel The Real címet viseli és ITT több platformon is megvásárolható. Nagyon inspiráló, hogy egy ilyen sokszínű tehetségnek mint Musiq 17 év után is feszíti mondanivaló a mellkasát.

A dupla hosszúságú, összesen 24 dalt tartalmazó albumon Musiq Rap betétek helyett – amelyeket főként Willie Hynre bízott – csak a dallamra és az énekre koncentrál. Szerelem, szakítás, kapcsolatok, van itt minden, aminek valaha köze volt a Soul és R’n’B világához.

Merülj el egy nem hétköznapi művész hétköznapi gondolatvilágában, élvezd a könnyű dalszövegeket körülölelő lágy dallamokat és a megkapó dinamikát. Hajlításokra és kikapcsolódásra felkészülni, Spotify-ra IDE kapcsolni!

Ha van kedved, oszd meg velünk véleményedet Facebook oldalunkon és ajánld kedvenceidet, hogy bemutathassuk az újdonságra éhes Funky-arcoknak!

Érdekes lehet még:

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild nyolcadik albuma, a Feel The Real szeptember 15-én jelent meg, amelynek apropóján készítettünk egy összefoglalót az első lemez óta eltelt 17 évről. Videók, díjak, most pedig új szelek a vitorlában!

Ezt érdemes megosztani!

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá